Friday, October 29, 2010

Vinst, tävling och bok!

Kom hem idag och då låg min fina bonusvinst från Virkhörnan i brevlådan! Den bestod av en biocheck! Tack så hemskt mycket för den, en perfekt sak till mig som har svårt att komma mig för att gå på bio annars...



Sedan firar ju Mönsterarkivet helt osannolika 500 000 besökare med en fin tävling där man kan vinna produkter för 400 kr ur Garntjänsts sortiment. Självklart är man med och tävlar!

Sedan fick jag idag också hem boken Korsstygn på nytt av Annika Huett. Lånade den på biblioteket först, men köpte sedan hem den för jag tyckte den var så söt. En hel del inspiration i den också, även om jag i allmänhet föredrar lite längre texter på mina broderier.


Tack så hemskt mycket för boktipset Fiff!

Wednesday, October 27, 2010

Döden

Var tvungen att ta en liten paus från diverse andra projekt så då råkade det bli en liten figur till från Christen Hadens bok, nämligen Döden:

Döden

Lien blev dock lite sned, man ser knappt själva bladet om han står rakt framifrån. Men men, bättre lycka nästa gång...
Vidare ligger Pippi-tröjans framstycke nu på blockning och ärmarna börjar arta sig. Jag får inte plats att blocka allt på en gång, så det får bli en del i taget.

Ha en bra dag alla!

Monday, October 25, 2010

Jag vann!

Jag vann ena bonuspriset hos Virkhörnan! Tjohooo!

Har aldrig vunnit någonting förut, så känner mig mäkta stolt just nu! Ska bli hemskt spännande att se vad som dimper ner i brevlådan...

Är det förresten någon som vet var man kan få tag på svarta satinhjärtan? Hittar bara röda, vita och rosa...

Thursday, October 21, 2010

Lägesrapport och utmaning!

Först tänkte jag lämna en liten lägesrapport om hur det går för min stickning. Bakstycket är helt färdigt, som synes, och jag har väl kommit ca en tredjedel på framstycket. Färgerna på bilden nedan blev dock väldigt konstiga. Den är ju inte alls så där gul...

Tröja på G!

Börjar bli liiiite segt med bara slätstickning, men vafan! Knepigare projekt väntar runt hörnet har jag en känsla av. Sen, eftersom jag till mitt förtret upptäckt att tröjan är lite otymplig att sticka på på bussen och tunnelbanan osv. så pågår det lite raggsocksstickande på löpande band också. Det behövs slitochsläng-raggsockor nu när vintern närmar sig med skridsko- och skidåkning osv.

Resår för omväxlings skull...

Och så måste jag ju bara visa upp min fantastiska stickpåse som jag fick av min allra bästaste vän Helena. Visst är den fin? Det tycker både jag och Harry (min tax) i alla fall...

Dagens sanning!

Sen har jag blivit utmanad av Eva också! Självklart antar jag utmaningen:

1. What is your favourite word?

Midvinter.
Dels är det vackert rent språkligt, dels ger det en känsla av hemmamys med levande ljus tillsammans med nära och kära.

2. What is your least favourite word?

November.
Ordet har på något sätt fått absorbera allt som är negativt med den månaden, det är grått, slaskigt och kallt.

3.What turns you on creatively, spiritually or emotionally?

Andra kreativa människor. Det smittar.

4. What turns you off?

Negativism.

5. What is your favourite curse word?

Ska nog inte skrivas ut i en offentlig blogg. Är ganska bra på att svära när jag sätter den sidan till...

6. What sound or noice do you love?

Ljudet av bra musik i min mp3. Vad som är bra musik varierar för stunden.

7. What sound or noice do you hate?

Naglarna mot svarta tavlan. Huh!

8. What proffession other than your own would you like to attempt?

Bibliotikarie.

9. What profession would you not like to do?

De flesta.

10. If heaven exist, what would you like to hear God say, when you arrive at the Pearly Gates?

Hm, ingen aning om vad jag vill att han skulle säga men jag har en aning om vad jag skulle få höra: "Men lilla gumman, nu har du väl ändå gått fel!?"

Pust! Jag i min tur utmanar:

Helena
Inos
Suadda
Maria
Anta

Gör den om ni vill, strunta i det om ni inte känner för det! Men framför allt, ha en riktigt bra helg!

Monday, October 18, 2010

Virkad ninja

Jag har noterat att ni är väldigt många där ute som virkar amigurumi och andra söta små figurer. De är helt bedårande så jag tänkte för ett tag sedan att jag skulle ge mig in i den världen jag också. Jag köpte därför boken Lär dig virka supersöta amigurumi av Annie Obaachan. Vi närmare eftertanke insåg jag dock att mönstren i den boken är ganska tråkiga och inte heller ger någon vidare inspiration att hitta på egna. Det enda som är riktigt roligt är sidorna längst bak där bilder visas på andras figurer. Därav blev det aldrig några amigurumi gjorda...

Men så fick jag syn på boken Virka läskigt söta figurer (eller den lite mindre ostiga engelska titeln: Creepy Cute Crochet) av Christen Haden, och blev alldeles salig. Boken är ju helt proppfull av små söta figurer helt i min stil! Zombies, vampyrer och skelett... En skräckfantast som jag får ju gåshud! Självklart påbörjades produktionen omgående och först ut var en liten ninja till en kompis som fyllde år i lördags:

Harry W.A. Edholm

Mari, kompisen som fyllde år, låter hälsa att han numera fått ett namn: Harry W.A Edholm och att han bosatt sig på hennes skrivbord på Historiska institutionen här på Stockholms universitet. Fast egentligen är han ju en spion som spionerar på fiendeland åt oss som jobbar på Religionshistoriska institutionen...

Riktigt roligt var det i alla fall att virka små söta figurer och det lär bli fler, både ur Hadens bok och efter egna idéer!

Friday, October 15, 2010

Mini broderar!

Eftersom jag alltid, när jag broderar, får väldigt entusiastisk men inte alla gånger helt önskvärd, assistans av Malena så klagade jag lite inför min farmor om detta. Vips har hon letat fram ett litet broderi-kit bestående av bl.a. riktigt grov aidaväv, en tjock, lång och trubbig nål, samt färglada garner.

Broderi-kit á la Mini

Malena tog sig an uppgiften med stor frenesi och jag fick brodera mitt i fred (här skymtar för övrigt lite av mitt, än så länge, hemliga projekt). I alla fall emellan gångerna jag var tvungen att fylla på tråden eller knyta upp knutar åt henne.

Koncentration

Det är inte sista gången detta koncept utnyttjas kan jag säga. Nu kommer hon väl vilja lära sig sticka och virka också men det får nog vänta ett par år... På bilden här nedan syns det färdiga resultatet:


Ett monster

Det är, enligt uppgift från brodösen själv, ett monster. Hon blev mycket förnärmad när pappa frågade om det var en gitarr... Hur som helst, fritt broderi när det är som bäst!

Thursday, October 14, 2010

Tävling hos Suadda!

Först och främst vill jag tacka för era kommentarer. Man blir så glad av en liten rad...

Sen pågår det just nu en tävling hos SUADDAS AMIGURUMI, där jag självklart vill vara med. Vem vill inte ha något av dessa fina paket?!


Nu är det väl bara att hålla tummarna och kanske hoppas på lite nybörjartur...

Wednesday, October 13, 2010

Garn!

Fick hem följande garner på posten i slutet av förra veckan: 3 nystan grått ullgarn från Navia och 11 nystan Marks och Kattens Eco Ull i beiga och bruna nyanser.

Garn i stora lass!

Navia-garnet ska bli ett par värmande tossor så småningom och Eco-ullen ska bli en "Pippi-tröja" fast då i andra  färger. Har spanat på det länge och velat haft en sådan tröja i ett par år nu, men slog äntligen till. Jag älskar sådana tröjor, men är ju inte den direkt färgglada typen så att ha den klassiska varianten i rött och blått känns inte riktigt som jag.

Självklart kunde jag inte hålla fingrarna i styr utan började sticka i söndags, trots att jag har ett par andra (än så länge hemliga) projekt som definitivt borde ha prioriterats först... Så här långt kommen är tröjan i alla fall:

Blivande tröja

Så till något helt annat... Är det någon som vet var man går in och ändrar tidsinställningar i bloggen? Den påstår att jag lägger upp inlägg kl. 05 på morgonen, vilket garanterat inte är fallet. Har inte hittat var man ändrar detta och ber nu därför allra ödmjukast om hjälp med detta... Pretty please with sugar on top...

Sunday, October 10, 2010

Under Jolly Roger! Eller... Under Jolly Maths!

Min kollega Maths, som fick denna bonad, fyllde år i tisdags. Jag och min andra kollega, Erik, fick för oss att göra en fin present åt honom (han fyllde faktiskt 42, vilket ju är meningen med livet enligt Douglas Adams).
Maths är galen i flaggor och hissar de mest udda
flaggor ute vid sin stuga på Åland. Vi tyckte helt enkelt att Nepal, Texas och den samiska flaggan skulle kompletteras med en riktig Jolly Roger. En piratflagga alltså. Fast inte en helt vanlig sådan, utan en där dödskallen är utbytt mot Maths själv!

Vi bestämde oss för att måla flaggan. I förväg hade Erik fixat till ett foto av Maths samt skurit ut en mall i en plastficka. Vi bestämde oss för att hålla till i min farmors kollektivhus , där det finns stora och bra arbetsytor, något det är konstant brist på i mitt minimala boende.

Vi målade med vit textilfärg. Två lager fick vi lägga på för att det skulle täcka ordentligt. Det var hyfsat läskigt när vi sedan skulle ta bort plasten, men allt gick över förväntan. Här håller jag på och finjusterar det sista. -->




Sedan gjorde vi om hela processen en gång till eftersom flaggan skulle vara dubbelsidig. Som avslutning sydde jag ihop den och fäste två stycken gardinringar i den för upphängningens skull.

Vi bestämde även att Maths, varje gång han hissar den på Åland ska tvingas att göra det till tonerna av Running Wild´s Under Jolly Roger (piratrock när den är som sämst...).

Dagen efter överlämnade vi den till Maths när vi var hemma hos honom på födelsedagsfika. Han verkade väldigt glad över sin present... och visst är det likt?

Friday, October 8, 2010

Because you´re mine, I walk the line...

Som sagt, jag älskar bonader. Självklart då att pojkvännen skulle ha en. Broderade denna i födelsedagspresent åt honom i somras:

Linus på Linjen möter Johnny Cash

Texten är från Johnny Cashs låt I walk the line, och vad kunde väl vara mer passande att illustrera detta med än Linus på Linjen? Eller rättare sagt med Linus och Lina på Linjen. Jag har använt mig av kedjestygn (mina favoriter!) på grovt linne och valt att inte göra den alltför krusidullig. Det känns som att Linus inte är alltför förtjust i krusiduller...

Bollywooddräkt modell Mini

När jag var i Indien för snart ett år sedan köpte min dansanta kompis en riktig Bollywooddräkt i Bombay. Sedan en kväll styrde hon ut mig i den och fotade. Jag kan ju inte dansa men jag fick till ett par poser i alla fall. Så här (ehrm...) tjusigt blev det -->

Ända sedan min pojkväns dotter Malena fick syn på detta foto av en föga övertygande Bollywooddansös i våras så har hon suktat efter en likadan dräkt. Till slut kunde jag, svag som man är, inte motstå tjatet längre utan bestämde mig för att sy en åt henne i födelsedagspresent.

Sagt och gjort! Jag gick och köpte tyg (jag valde turkost eftersom nästan alla hennes övriga kläder är rosa...) och satte i gång. Själv tycker jag resultatet blev ganska bra. Så här såg den ut på (Obs! Jag har medvetet gjot den ganska mycket för stor så att den raketväxande fyraåringen inte ska växa ur den på två veckor):

Till dräkten ska man ju egentligen ha bangles (hårda armband som kvinnorna i Indien trär på armarna i mängder), men jag kunde inte hitta några sådana i en fyraårings storlek i Sverige så jag fick tillverka pärlhalsband och -armband till i stället.

Pannsmycket ska fästas i håret och jag tyckte det verkade lite struligt så det fick ersättas med en bindi som kan klistras fast.

Nästa stora filmstjärna i Bombay? Nåja, nöjd blev hon i alla fall, och dansade fint gjorde hon!

Thursday, October 7, 2010

A Tidy Home is a Sign of a Wasted Life

Jag älskar att brodera bonader av alla de slag. Så när min kollega Maths i våras, med anledning av sin ytterst ostädade lägenhet, kläckte ur sig orden "A tidy home is a sign of a wasted life" var ju saken avgjord. I hemlighet började jag smida planer för en bonad med dessa visdomsord.


Jag ville göra en mycket klassisk bonad, fast med ett oväntat budskap. Därav fick det bli korsstygn för texten och en klassisk svart inramning. Själva illustrationen är gjord med stjälkstygn och den runskrift som står på ena boken betyder "Tor" eftersom Maths skrivit en avhandling om den nordiska åskguden Tor.



När jag var hemma hos Maths häromdagen passade jag på att fota bonaden där den nu sitter i köket, så att säga i sin naturliga miljö. Med tanke på omgivningen känns det som den passar ganska bra där...



Första inlägget

Välkommen till Hedvig Handarbetar!


Detta är alltså första inlägget i min nya blogg. Tanken med den är att kunna dela inspiration, idéer och tips med er andra handarbetare där ute. Jag har handarbetat så länge jag minns, både stickat, virkat, sytt kläder, men främst broderat, men har inte så många att dela det intresset med (förutom min farmor som nog är min största inspirationskälla...). Sedan upptäckte jag en dag att det finns en hel bloggande värld av handarbetare där ute! Självklart vill man vara med på ett hörn...


Jag vill för övrigt bara rikta ett stort tack till rara Johanna som hjälpt mig med bloggdesignen (ett hantverk som inte ligger mig i fatet)! Tack söta du!
Johanna är också en flitig bloggare och hennes blogg hittar ni här.


För att komma i gång tänkte jag lägga upp ett par exempel på lite mer eller mindre gamla saker som jag gjort. Men det får bli i kväll, så håll till godo!