Sunday, February 27, 2011

Stickmarkörer

Vad göra med en gammal trasig nyckelring? Slänga? Neeeeej... Den kan man ju göra något helt annat med:

Onda ögat...

Den kan man ju nämligen tillverka stickmarkörer av! Två är klara på bilden, fler blir det... För, som sagt, återbruk ÄR kul!

Ha en fin söndag på er allihop!

Thursday, February 24, 2011

Hysteriska sockor

Är just hemkommen från ett något avsnoppat broderikafé. När vi kom till Stories visade det sig nämligen att det skulle vara någon form av litteratur-quiz där så där kunde vi inte vara. Vi åkte upp till panoramabaren istället och jag hoppas att ingen kom i efterhand och fick vända igen för att vi inte var på plats...

Hysteriska färger

Sedan kom jag ju på att jag glömt säga något om hur det går med mina hysteriska sockor som jag visade upp starten på här. Eftersom jag haft en del annat för mig så går det ganska långsamt framåt, men nu är snart den första sockan klar i alla fall...

I morgon är det fredag. Ha en riktigt fin helg alla!

Wednesday, February 23, 2011

Kim Hargreaves

Lite mer fest i brevlådan var det här. Tjoho! Denna gång är det två böcker av en av mina favoritdesigners (i alla fall vad gäller mönster till stickat) - Kim Hargreaves.

Först ut, den absoluta favoritboken Heartfelt - The Dark House Collection. Det finns sååååå snygga mönster i denna bok. Spana exempelvis in Cherish (Ravelry-länk) eller underbara Darcy? Eller varför inte Calm?

Ja, som synes. Jag skulle kunna ägna ett helt år åt att bara sticka prylar ur denna bok... Ett Kim Hargreaves-sabbatsår, kan man begära det från sin arbetsgivare?

 

Nästa bok är hennes senaste (mig veterligen i alla fall) - Cherished. Här är Isle den absoluta favoriten men Fayer skulle inte heller sitta helt fel.

I övrigt är en av två sockor till Gry färdiga så dem kommer det bild på snart. Skitsjalen är numera froggad och ligger och gror till sig i väntan på att bli något annat. Även om mamma lyckades lösa mysteriet (Rosenvante, du hade rätt!) så tyckte jag så illa om den vid det laget att den inte fick fortsätta sin existens i alla fall...

Glöm inte heller att det är broderikafé i morgon igen. Kl. 18.00 på Stories i Kulturhusets nedervåning. Komsi, kom!

Sunday, February 20, 2011

Till Gry

Först och främst vill jag tacka för era glada tillrop och tips och idéer om min urk-sjal. Det uppskattas! Jag har nu lämnat den till sista instansen, experten - mamma - för att se om hon kan reda ut det hela...

Sedan har jag blivit klar med nästan hela babysetet. Det är bara sockorna kvar. Idag var jag och hälsade på hemma hos In och överlämnade det hela.

Liten tröja till en liten människa...

Eftersom In hade lite svårt att enas med sig själv angående Grys huvudomkrets (först var den 43 cm sedan 34 cm... Ha ha, viss skillnad!) så fick jag sticka om mössan tre gånger och därför hann jag inte med sockorna. Ska göra färdigt dem i veckan och skicka dem på posten istället...

Gry i sin nya mössa

Här är i alla fall Gry poserande i sin mössa, som till slut blev ganska lagom. Lite för stor så hon har något att växa i...

Sen blev jag ju uttagen som teststickare av Emlous torgvantar också. Det ska bli jätteroligt och igår vr jag och införskaffade garn till projektet. Efter mycket velande angående färgvalen blev det slutligen dessa:

Färgvalsångest

Två nystan Drops Alpaca blev det, ett mörkgrått, som ska bli den undre vanten, och ett blått, som ska bli den yttre vanten. Detta är nästa projekt i pipeline!

Thursday, February 17, 2011

Urk!

Okej, nu behöver jag er hjälp... Jag håller på att stickar en sjal som verkligen inte blir bra. Den stickas av M&K Mohair och Fame Rand tillsammans. Jag tänkte att det skulle bli en sjal som kunde matcha min rasta-mössa, och så ville jag ha den ganska enkel och inte för mycket "hål" i, ingen spetssjal med andra ord. Så jag tog detta mönster. Så här fantastiskt ful har den blivit hittills (efter ett gäng upprepningar och ändringar av mönstret osv...):

Skitsjal!

Mönstret  är hur enkelt som helst:

Man ska bara sticka på och öka enligt följ: 1 rm, 1 omsl, sticka till mittm 1 omsl innan mittm och 1 omsl efter mittm, sticka tills 1 m återstår och gör då 1 omsl, 1 rm. Sticka till önskad längd. Maska av.

Inte så avancerat kan man tycka. Problemet är bara att den som skrev det här mönstret måste varit full eller nåt... Sjalen blir nämligen inte som på bilderna i mönstret om man stickar som det står. Dels blir färgskiftningarna annorlunda, dels är det omslag längs avmaskningskanten och inte längs "sidorna". Så nu har jag försökt sticka den enligt bilden i stället, men jag tycker inte det blir bra... Eller tänker jag fel?

Så, vad tycker ni jag ska göra? Är riktigt inne på att repa upp allt och börja om med något helt annat. Så, här behöver jag er hjälp! Jag har kört fast i tänket och behöver tips och idéer på andra sjalar som kan tänkas passa till denna garnkombination... Så, hjälp snälla rara ni! Pretty please with sugar on top...

Goda nyheter däremot är att In fått en liten Gry häromdagen! Grattis! Koftan är färdig och ligger på blockning:

Snart klar...

Nu ska bara knapparna i och ärmarna ska sys i undertill. Sen är halva mössan klar också, så det blir klart till helgen när vi ska åka och hälsa på nya bäsen!

Monday, February 14, 2011

Pysselkväll deluxe

I lördags hade vi pysselkväll hemma hos Malin. Tanken var att man fick pyssla med vad man ville. Det blev mest stickning och virkning men Erik bröt trenden och gjorde en ringbrynja.


Mycket godis, läsk, te, vindruvor och allmänt flams. Men också mycket konstruktivt skapande. Hur trevligt som helst!

Malin, värdinnan själv, var för dagen genomförkyld men tryckte i sig ett gäng alvedon så hon stod ut ändå. Stackarn... Tack för att vi fick vara hos dig ändå!

Malin är en jäkel på att virka amigurumis och lördagen var inget undantag. Tyvärr kan jag inte visa upp vad det blev för något eftersom det ska bli en present och man vet aldrig vem som tittar in på ens blogg... Synd, för det hade varit roligt att visa upp.

Malin gör även jättefina och väldigt imponerande pärlplattor utifrån riktiga fotografier. Det blir som hela, stora tavlor. Man blir ju lite sugen på att prova det själv någon dag... Någon annan som har provat?





Min gamla kursare Mari var också där, och hon i sin tur är en jäkel på att sticka (ett gemensamt intresse vi upptäckt först på senare tid).

Mari har precis tagit körkort (grattis!) och under tiden hon övningskörde skämtade hon och hennes körskolelärare om att hon skulle sticka en tröja till honom när hon var färdig med körkortet.

Nu när körkortet avklarat är det ju så att säga upp till bevis, men eftersom Mari tycker det verkar liiiiite väl avancerat och tidskrävande att sticka en hel tröja till honom så ska han nu få en mycket liten tröja istället, mer som ett "tack för hjälpen". Som ett tackkort helt enkelt... En jättebra idé tycker jag!






Så här långt hade tröjan nått i slutet av vår pysselkväll. Hur söt som helst!


Den är beige med ett vitt "B" i mitten, eftersom kärskoleläraren i fråga har ett namn som börjar på B...

Min kollega och vän Erik kämpade som sagt på med sin ringbrynja hela kvällen. Vilket otroligt imponerande arbete!

Snacka om tålamodsprövande att sitta med en tång och pyssla dit ring för ring i alla evighet... Dessutom fick Erik så ont i handen av tången att han var tvungen att vila med jämna mellanrum. Jag skulle bli galen tror jag...

Dessutom har han redan gjort en hel ringbrynja för några år sedan men den blev inte så bra (eftersom det var olika storlekar på ringarna) så detta är nummer två! Vilket gör det ännu mer imponerande! Erik räknar med att det kommer ta ungefär ett år att göra färdigt den...





Själv ägnade jag kvällen bl.a. åt att lära min kära vän Linda att sticka. Hon har aldrig stickat förut (med undantag för syslöjden för hundra år sedan), men har nu kommit på att det ju ändå verkar ganska roligt. Självklart måste detta uppmuntras...

Jag tänkte att hon kunde börja med en likadan halskrage som jag gjorde. Det är enkelt att göra men ändå användbart när det är klart.


Så här långt hade hon kommit efter kvällen och lite fortsatt stickning till frukost dagen efter. Jag kan meddela att hon blev ganska fast direkt... Visst är hon duktig?! *stolt lärare*

Jag hann dock med mer under kvällen och resultatet blev en virkad Trebron. För att göra en lång historia kort så har jag och älsk en maskot, i form av en bläckfisk. Jag var inne på bloggen Sisters in Yarn häromdagen och hittade en perfekt bläckfisk! Så med inspiration av denna virkade jag en egen.

Den är gjord efter förlaga från original-Trebron som älsks dotter Malena har ritat, därav de något sneda ögonen. Det blidde i alla fall en perfekt Alla hjärtans dag-present till den bästa killen!

Så, nu önskar jag er alla en riktigt trevlig Alla hjärtans dag!

Friday, February 11, 2011

Vinster!

Fest i brevlådan var det här! Har fått hem båda mina vinster, som jag har haft turen att vinna den sista tiden.

Garn och choklad - vinnande kombination!

Detta vann jag hos A-I´s lille verden. Fyra nystan fint blågrått Lerke-garn och en rulle melkerull. Garn och choklad - vad kan vara en mer vinnande kombination?

En blivande sjal kanske?

Sen har jag även lyckats vinna hos Stickfantasi. Vinsten bestod i ovanstående fina Teksrena-garn. Garnet är jättevackert gråmelerat i olika nyanser, vilket inte riktigt syns på bilden.

Tack så jättemycket båda två! Nu ska jag bara flura lite på vad jag ska göra med mina fina vinster...

Wednesday, February 9, 2011

Teststickare sökes!

Emlou söker teststickare/virkare till ett fint mönster hon har gjort. Jag har anmält mig, gör det ni också...


Sen har jag dessutom äntligen vågat mig in på Ravelry. Jag håller precis på och lägger upp saker på prov och försöker lära mig alla funktioner. Jag heter HedvigHandarbetar även där. Bli kompis med mig, jag känner mig ensam... (Ha ha, det där lät ju inte alls desperat...)

Monday, February 7, 2011

Bäsetröja och award

Nu får min kompis In barn vilken dag som helst och jag stickar febrilt på det lilla babyset jag lovat henne, och som jag köpte garn till för några månaders sedan (riktigt svår att ta kort på, flätorna ser ut att alldeles flyta ihop):


För att friska upp minnet lite är det alltså Drops Alpaca jag stickar i, och efter detta mönster. Så, kläm i nu In och så hoppas vi att allt går bra!

Sen har jag fått en award också, av gulliga Rosenvante:


Hennes motivering var: en tjej som vågar sig på det man inte väntar sig. Är duktig på vad hon än tar i händerna. Tack för awarden och den fina motiveringen, jag blev alldeles rörd!

Till saken hör nu att man ska skriva tre saker man tycker om, så här kommer de (handarbete är så självklart så det tänker jag inte ens lista):

- Mina fantastiska vänner, ni vet vilka ni är. Jag är mycket lyckligt lottad på den fronten.

- Att lära mig nya saker. Jag har pluggat i flera år innan jag började jobba på universitetet. Jag har läst bl.a. religionshistoria (mitt huvudämne), "vanlig" historia. islamologi, indologi och tyska m.m. Har en oändlig kunskapstörst, sedan vette fåglarna vad jag ska ha det till. Blivande arbetslös akademiker kanske?

- Att åka skidor, helst utför. Sker inte så ofta nuförtiden dock, vilket är synd...

Så, nu ska awarden vidare till tre personer:

Manduzana - för att hennes "stickstil" tilltalar mig. Hon gör riktigt fina saker med andra ord... Heja!

In - såklart! För att hon ska klämma ut bäsen ordentligt...

4U2 - för att hon håller modet uppe trots svårigheter. Håller tummarna för att du ska må bra snart.

Sådär, tack igen Rosenvante!

Thursday, February 3, 2011

Rastaluva... typ...

Mössan som repades upp några inlägg längre ner är nu klar, och så här blev den. -->

Jag fick först syn på modellen hos Ulla-Bella. Tack för inspirationen! Mönstret kommer ur Viking garns mönsterhäfte nr. 917. Eftersom jag dock valde att sticka i en helt annan typ av garn, nämligen det tvåtrådiga ullgarnet från Ullcentrum, så har jag i princip inte följt mönstret alls, utan mössan är snarare stickad på frihand med inspiration av den mössan.

Den är stickad i vanlig slätstickning, fast med avigsidan huvudsakligen utåt, och med virkade picoter längst bak på "tofsen". På originalmönstret är det picoter även längs framkanten, men jag tyckte det blev lite för puttenuttigt.




Jag stickade ett "extraband" på insidan av mössan eftersom jag tycker slätstickning annars kan kännas lite instabilt i mössor. Eftersom mössan var till mig själv (jag är inte särskilt känslig för ull-kli) så stickade jag det i samma garn, annars är det ju ett vinnande koncept att sticka det i något annat, mindre kliande, garn. Den ser lite ut som en rastafarimössa, fast i andra färger. Inget grönt, gult och rött här inte. Lila är tillräckligt färgstarkt för min del, som föredrar svart och gråa toner. En stor fördel med det är att allt mitt långa, tjocka hår faktiskt får plats inuti den och att jag kan ha den på trots att jag har håret uppsatt, vilket jag föredrar. Detta brukar vara ett återkommande problem annars...