Thursday, September 29, 2011

Jag finns fortfarande...

Ja, alltså jag har inte försvunnit för gott. Anledningen till min frånvaro både här och i era bloggar är dels att mitt internet inte fungerar som det ska och de få stunder det går att vara uppkopplad inte räcker till att skriva ett helt inlägg (vi får hoppas att detta kommer upp) och dels att jag i morgon har min första tenta på arkivvetenskapen. Intensivt med andra ord!

Men, jag har lyckats åstadkomma något i alla fall:

Nu i bättre format...

Jättevantarna Bertil, version 2, nu i bättre format. Och en liten hint om vad som ska broderas på dem...

Men nu måste jag fortsätta mitt intensiva tentaplugg så hörs och ses vi efter i morgon. Då ska jag med spänning läsa runt hos er...

Friday, September 23, 2011

Snopet...

Ja, lite snopet blev det i förrgår. Jag stickade som en galning på ett par vantar i samma modell och av samma garn som Jättevantarna Bertil för att ha något att brodera på under gårdagens broderikafé. Jag hade tvättstugan i onsdags så jag skulle hinna tova ihop dem i tvättmaskinen var tanken. Men, när sista maskinen gick hade jag en och en halv tumme kvar... Nu är de klara i alla fall och väntar på nästa tvättid:

Jättevantarna Bertil, version 2.0

Så, då fick jag fortsätta brodera på mitt nya evighetsbroderi, örngotten, som ni ju fått se lite glimtar av då och då. Det går väääldigt långsamt framåt...

Lååångsamt går det...

För andra gick det däremot mer framåt, en gammal klassiker sedan broderikaféets början blev färdig igår, nämligen Synnöves broderade lilla påse:

Fantastiskt fint!

Mindre snopet var också att jag lyckades vinna hos Bad Mama Jama igen! Som sagt, tur som en tokig! Även denna gången ett jättefint halsband:

Hur fint som helst!

Tack så jättemycket för det fina halsbandet! Jag borde nog verkligen ta och köpa ett antal trisslotter nu när turen är på min sida, man vet ju aldrig hur länge det varar...

Hoppas ni får en riktigt fin helg nu allihop!

Monday, September 19, 2011

Tur som en tokig!

Ja, tur som en tokig, det har jag just nu! För nu har jag vunnit en härva handspunnet ullgarn hos En liten låda full av ull i jättehäftiga färger:

Mmm... klappa...

Fiiin va?! Problemet med sådant här garn är ju att det är så fint att man knappast vill sticka upp det. Kanske man ska ha det framme som prydnad i stället... Att klappa på lite då och då...

Thursday, September 15, 2011

Paris

Sådär, då var man hemkommen från Paris! Vi har haft en jättemysig helg med god mat och en massa spring fram och tillbaka för att hinna se så mycket som möjligt på de dagar vi var där. Så man kan lugnt säga att vi kompenserat för all mat, speciellt med tanke på Paris tunnelbanesystem där man får forcera minst fem trappor upp och ner för att komma till varje perrong. Det blir ett antal trappor på några dagar. Och gud förbjude att man vore handikappad eller hade barnvagn med sig...

Det allmänna intrycket av Paris är annars att det är en trevlig stad men att fransmän är lite väl om sig och kring sig för min smak. Sjukt irriterande är ju deras oförmåga och ovilja att prata engelska, vilket jag hade hoppats skulle vara en myt men som tyvärr inte var det. Jag tror att två av våra mat- och fikabeställningar blev rätt under hela helgen... Detta parat med en ibland inte helt ok inställning till att ge service bland exempelvis restaurangpersonal gjorde att vi stundom blev lite trötta på den "franska mentaliteten"...


Något som jag däremot uppskattade väldigt var den franska, gamla gotiska, arkitekturen på kyrkor och så med sina skräckinjagande gargoyler och annat som en sån som jag gillar, som i exemplet ovan på Sacré-Coeur. Eller varför inte nedanstående exempel på den stora kyrkogården Pére-Lachaise:


Denna kyrkogård var för övrigt en av de mest givande sakerna att titta på och jag och mamma gick runt i flera timmar och tittade på gravstorheter såsom Jim Morrisson, Edith Piaf, Marcel Proust, Moliére och min favorit Oscar Wilde, på vars grav jag skrev en liten hälsning...


Som ni ser var jag inte den första som kom på den tanken... Vad jag skrev är hemligt, men jag kan säga att det är ett av hans bästa citat. Varför försöka komma på något själv när Oscar redan uttryckt samma sak, fast mycket bättre?

Efter kyrkogården gav vi oss även upp i Triumfbågen, där man fick avnjuta denna pampiga utsikt.
<--

Under fredagskvällen hann vi även med ett snabbt besök i Louvren. Allt blev lite försenat eftersom vi spenderade väldigt mycket tid i garnaffärer under eftermiddagen så vi hade lite bråttom vid vårt besök. Men vi lyckades i alla fall hitta Mona Lisa,  Venus Milo och Hammurabis lag som jag helst av allt ville se. Det överhängande intrycket var dock att det inte gjorde så mycket att vi inte hade så mycket tid till övers för jag tyckte i övrigt inte att Louvrens samlingar var så fantastiska. Det kändes ganska mycket som det brittiska imperiets "leftovers" och vill man se de riktigt coola grejorna så ska man åka till ursprungslandet i fråga eller till British Museum.

Nåja, dagen efter tog vi oss i alla fall (efter ett antal timmars köande, dock färre antal än vi först befarat) upp i toppen av Eiffeltornet:


Mycket imponerande gjort av mamma som är allmänt höjdrädd annars. Hon tyckte dock att hissen var läskigast, inte att vara i toppen.

Från Eiffeltornet gick vi vidare till Notre Dame såklart. En mycket imponerande kyrka måste jag säga. Stor och stilig. Men tyvär satt gargoylerna så högt att de inte gick att fota (i alla fall inte med min kamera).

Något som däremot var väldigt trivsamt var att mata de små pippifåglarna på torget utanför Notre Dame. -->
Det var män som hade specialiserat sig på detta och som hade fåglarnas förtroende. De hjälpte en att komma igång genom att lägga lite fågelfrön i ens hand och sedan hålla upp sin hand tillsammans med ens egen. Så småningom kom fåglarna och satte sig och då tog de långsamt bort sina händer. Efter ett tag vågade fåglarna komma och sätta sig på en utan hjälp. Hur gulligt som helst och man kunde stå bra länge och titta på de små fåglarna!

Under lördagen hade vi även exceptionellt väder med 30 grader varmt och strålande sol. Det var nog sista riktiga sommardagen man fick vara med om i år! Härligt! Många mysiga fikor utomhus blev det, men mamma kunde konstatera att kaffet var sådär. Sådana här små koppar fick man, och däruti var det lilla kaffe som fanns så starkt att det nästan kunde gå iväg av sig själv. Tur man är en te-drickare...

Vi hann även med ett besök på Saint Chapelle, som är en jättefin gammal medeltidskyrka med höga glasfönster i mängder av olika färger och franska liljor överallt. Kyrkan ligger väldigt lustigt till, på Justitiedepartementets innergård och kön dit var remarkabelt långsam. Jag tyckte dock det var värt det när vi väl kom fram!

Som jag sa så lyckades jag på förhand lokalisera ett antal garnaffärer i Paris. Vi valde dock bara ut två av dem, eftersom dessa låg i närheten av varandra och vi inte hade hur mycket tid som helst. Den första vi besökte var Lil Weasel:


En jättetrevlig affär, med en lika trevlig kassörska som pratade riktigt bra engelska. Så bra att vi funderade på om hon kanske inte var från Frakrike.

Garnerna var arrangerade efter färger istället för efter kvaliteter, vilket kändes lite annorlunda, och de hade garner såsom Debbie Bliss, Malabrigo och Cascade Yarns m.fl. Shoppingen resulterade i tre härvor Malabrigo Sock (i vackra höstiga färger) och en Cascade Yarns Alpaca Lace i blågrönt till mig. Mamma köpte även tre nystan Malabrigo Lace till sig. Ett av dem i blåa toner och de två andra lilamelerade. De senare härvorna hade en lite rolig historia eftersom de hade spunnits upp av Malabrigo speciellt till den här affären och färgen bar namn efter affärens ägarinna (hon som pratade bra engelska). Carine tror jag hon hette. Kul att mamma råkade välja just den färgen som var så speciell, för det visste hon inte när hon valde den. Snygg var den också! (Bild på all vår shopping kommer längre ner...)


Garnaffär nummer två blev la droguerie. Egentligen hade vi gett upp letandet eftersom det tagit sån tid att hitta den första affären, men sen sprang vi rakt på den när vi var på väg ner i tunnelbanan vid Les Halles.

Här köpte jag ett litet kit med mönster, garn och knappar till en liten bebiströja med elefanter med fladdrande öron på. (Jag älskar elefanter...) Hur sött som helst, men storleken var för tre månader så det får nog ligga och vänta ett tag på lämplig bebis. Sen måste jag ju samla mod (och en ordlista) för att sticka efter franskt mönster!

Annars var just knappar butikens stora behållning. Det fanns hur mycket som helst av den varan och de hade satt upp alla sina knappar på väggen så man kunde stå där och frossa i timmar. Efter svår beslutsångest köpte jag ett gäng prickiga och ett gäng blommiga knappar och mamma köpte några också. Men det var inte lätt att bestämma sig bland det överflöd av fina knappar som fanns:



Som ni ser... Och det fanns inte bara knappar i mängder utan även garner, vävgarner och pärlor. Synd att man var tvungen att besinna sig av både ekonomiska och platsmässiga skäl...


Jag kan hur som helst varmt rekommendera båda butikerna för den framtida Paris-resenären. Och här kommer en bild på all vår shopping (till detta ska läggas ett pussel med bild av Eiffeltornet för vi är inte bara galna i garn, vi är galna i pussel också):


Puh! Detta blev ett långt inlägg! Nu ska jag gå in och se efter vad ni haft för er under tiden jag varit borta.

Ni som är nyfikna hur det går för det storartade lag 2 i pysselstafetten ska nu gå in och ta en titt hos Fiff, som ju fick temat skelett av mig och nu har gjort något alldeles fantastiskt av sitt tema...


 

Wednesday, September 7, 2011

Hipp hipp hurra!

För lilla mamma som fyller 60 år på fredag! Skriver det redan nu eftersom hon och jag kommer befinna oss annorstädes över helgen, nämligen här:


Japp, vi ska till Paris över helgen, bara mamma och jag! Det ska bli sååå mysigt. Hoppas på att hitta lite garnaffärer. Ni får rapport hur det gick i början av nästa vecka...

Monday, September 5, 2011

Malenas klänning

Ja, det var ju förstås en klänning jag visade upp i förra inlägget. Röd med små dödskallar på, till Malena som fyllde fem år i måndags. Vi hade, som sagt, kalas i helgen och då fick hon sina presenter från oss. Något som dock slog denna klänning var ju den nya rosa och svarta cykel man fick av pappa. Mycket fräsig!

Jag har haft detta tyg liggande i flera år utan att veta vad jag ska göra med det. Jag köpte det på tradera för länge sedan. Tänkte sy något till mig själv av det först men det blev aldrig av och sedan har det bara blivit liggande. Tills nu! Skönt när man äntligen får användning för något ur sina förråd tycker jag...

Jag valde en enkel modell som bara är som en t-shirt med lite rynk här och där. Tog bara ett par timmar att snickra ihop och blev väldigt bra till slut tycker jag. Det är ju alltid lite läskigt när man inte kan prova på modellen i fråga.

Igår var vi på Skansen (som bjöd på gratis inträde till alla med Coop-kort!) också och då visade sig klänningen fungera mycket bra även för lite kallare dagar i kombination med (blomstergirlang) och långärmad tröja. Praktiskt med tanke på att den ruggiga hösten är nära förestående...

I övrigt pluggar jag på och tycker det är jätteroligt! Lite läskigt är det dock att läsa en massa lagtext (arkivlagen) bara. Det är jag verkligen inte van vid, och det kräver en enorm koncentration. Men, snacka om utmaning! Detta är dessutom bara en introduktionskurs vi håller på med nu, den riktiga juridikkursen kommer efter årsskiftet.

Hoppas ni alla haft en riktigt fin helg och att er vecka blir lika fin!






Friday, September 2, 2011

Tjuvtitt!

Oj, så denna vecka bara rann iväg. Har ju börjat skolan på allvar nu så hela veckan har det varit fullt upp med föreläsningar, seminarier, bokläsning och allmänt administrativt fix... Jag har verkligen inte hunnit med något annat, varken i handarbetsväg eller i bloggväg!

Ni ska dock få en liten förhandstitt på något jag gjorde tidigare idag:

Finaste tyget...

Malena har nämligen fyllt fem år i veckan och detta är hennes present. Men hon har inte fått den än. Hon kommer till oss idag och så blir det kalas i helgen. Mer informativ bild kommer när hon har provat den...

Nu ska jag läsa igen lite hos er vad ni har haft för er under veckan! Trevlig helg på er allihop!