Sunday, October 30, 2011

Hello Kitty-mössa

Äntligen är den klar! Malenas Hello Kitty-mössa alltså... Tycker den blev ganska bra till slut. -->

Jag har använt mig av detta mönster, men trots att jag har exakt samma garn och från början använde lika stora stickor så blev den alldeles för stor. Den var till och med för stor för mig, så naturligt nog drunknade ju Malena i den. Konstigt eftersom jag normalt har problem med att jag gärna stickar för hårt.

Då bytte jag till mindre stickor och minskade även antalet maskor med resultatet att den blev för liten istället. Suck... Tredje gången gillt fungerade det dock och nu är den lagom. Nu har jag använt mig av stickor 3 istället för 3,5 och har minskat antalet maskor med 8 stycken.



Jag pillar ju gärna i mönster jag stickar efter, så broderierna är lite annorlunda, med morrhåren närmare nosen och så. (Egentligen ska Hello Kitty ha gul nos men jag hade inget sånt garn hemma, så det fick bli en Maja Gräddnos istället).

Sen har jag ändrat på rosetten också. Jag ville ha den lite bredare och större så jag lade upp 11 maskor istället för 9, och stickade 20 varv istället för 18. Själva hoptagningen har jag gjort enbart med garn, vilket jag sedan sydde fast den med också.

Pust, skönt att vara klar med denna! Frustrerande när man tror att man har ett snabbt projekt på stickorna och det hela utvecklas till världens följetong. Ja ja, Malena är nöjd över sin nya mössa i alla fall och det är ju huvudsaken!



Detta har för övrigt verkligen varit huvudbonadernas helg för Malena. Vi har spenderat helgen ute på Vindö tillsammans med farmor. Hur mysigt som helst har det varit, speciellt igår då vi intog Gustavsbergsbadet.

Hur som helst har jag ett pysseltips från farmor. Hon har nämligen sytt en kungakrona av löv till Malena. Hur enkelt som helst, ta bara ett antal löv (ganska många behövs, och de får ju gärna vara lönnlöv), vik dem på mitten och tråckla ihop dem. Själva lövens "pinnar" blir det som bildar en lite hårdare ring inuti kronan så det blir styrsel på den. Man kan behöva sy ett extra varv sedan för att stabilisera upp det hela.

Resultatet blir en flyktig men rolig huvudprydnad!

Thursday, October 27, 2011

Hjärtekatten Ilya

Då var äntligen Ilya färdig, min tredje hjärtekatt. Det gick riktigt trögt med benen ett tag men nu har han både fyra sådana och till och med en svans!

Ilya

Ilya är lite blyg, men är i alla fall Ansjovis och Jossis kusin. Visst är de lite lika? Om man tittar riktigt noga kan man allt se att de är släkt...

Lite sné men vad gör dé?

Faktum är att Ilya är från staden och lite mer kultiverad än sina kusiner från landet. Det syns ju på honom, både kläder och fluga har han ju!

Kan få arbete på DN:s kulturredaktion?

Klart är i alla fall att han får stanna här hemma hos oss ett tag eftersom jag tänkt virka ett litet syskondjur också och då är det bättre att samfrakta dem sedan. Han ska nog få bo i min bokhylla så länge, där trivs han nog...

Monday, October 24, 2011

Tvåändstickat tampongfodral och blivande vantar

Jag gillar inte provlappar. Jag tycker inte om att anstränga mig för något som aldrig kommer komma till användning. Därför gör jag gärna något av de provlappar jag tillverkar på olika kurser. Så också med den senaste jag gjorde under kursen i tvåändsstickning. Den har nu blivit hopsydd och valkad och kan användas som till exempel tampongfodral...

Snajdigaste tampongfodralet?

Ja, egentligen kan den ju användas som fodral till allt möjligt, USB-minnen till exempel, men det var ju inte lika roligt...

Lååångsamt blir det en vante...

Sen går mina tvåändsstickade barnvantar framåt. Riktigt bra övning faktiskt. Det blir lite små fel här och där men dem lär man sig ju av, så det är ju bara bra! Hysteriskt roligt är det i alla fall.

Saturday, October 22, 2011

Den rafflande dragningen!

Nu är det hög tid för den storartade upplösningen i min ettårstävling, nämligen den rafflande dragningen! Stort tack till alla 83 (!) som ville vara med och fira med mig! Väldigt passande också eftersom min besöksräknare precis passerat 30 000, så jag tycker att vi firar det också...

Jag gör så att jag ger alla ett eller två nummer beroende på om ni länkat eller ej och sen slumpar jag fram ett nummer. Och vinnare nummer ett är...


Nummer 81! Så tittar vi lite i papprena och då ser vi att detta nummer tillhör...


... tyg och otyg! Och eftersom du vill ha feministvantarna Bertil så får du det. Vinnare nummer två blir nummer...


...nummer 9! Och så ska vi ju naturligtvis se vem som gömmer sig bakom denna siffra...


...jo det är Marion! Och hon har uppgett att hon inte kan bestämma sig för vilken vinst hon vill ha och att jag ska välja så då får du helt enkelt boken och garnet. Stort grattis båda två! Maila mig era adresser så skickar jag era vinster omgående!


För övrigt så har jag löst mitt ärmproblem och min cardigan har nu kommit såhär långt. Bara det "roligaste" kvar med andra ord...

hoppas ni har en riktigt bra helg allihop!

Wednesday, October 19, 2011

Grannlåtsbroderi och blingbling, kursdag 2

Till att börja med vill jag bara påminna er (som inte gjort det än) att gå in och tävla i min Ettårstävling. Fina vinster står på spel! Sista dag att anmäla sig är på fredag kl 24.00. Dragning sker på lördag.

Sedan är det ju mycket kurser just nu, som ni säkert märkt. I måndags var sista tillfället på kursen i Grannlåtsbroderi och blingbling. Själv kom jag lite längre på mitt iPhone-fodral och är nu nästan färdig med ena sidan. -->

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra av andra sidan, men jag har en fundering på att göra något kring Helenas namn... Jag skulle behöva fler kurstillfällen så man blir rejält inspirerad, både av Elins och av de andras alster. Tur att broderikaféet (som det för övrigt är dags för i morgon kl. 18.00 på kafé Stories i Kulturhusets nedervåning. Vi hoppas på att få se några nya ansikten från kursen också... Komsi, komsi!) finns som substitut!



Många andra kursdeltagare hade varit duktiga elever och gjort sin hemläxa och broderat vidare hemma. Det var verkligen roligt att se hur projekten hade vidareutvecklats sedan förra måndagen...


Även Pysselfarmor avancerade i sitt fina muddprojekt och nu är det bara fodret kvar! Vill ni se fler tjusiga elevarbeten tycker jag ni ska ta en titt hos Elin...


Sedan har min stickningar gått framåt också. Jag repade upp Signe-vantarna och började om, denna gången med mindre stickor. Då blev det betydligt bättre:


Malenas mössa är upprepad även den och mindre antal maskor är upplagda på mindre stickor. Nu får vi hoppas den inte blir för liten istället!

Sunday, October 16, 2011

Kurs i tvåändsstickning

Jag är frälst, jag är kär!!!!! ...i tvåändsstickning! Mamma fyllde ju 60 som ni vet och hennes present från mig och älsk var att gå en kurs i tvåändsstickning och det har vi gjort i helgen (fast hon visst inget om vad vi skulle på förrän vi var framme). Kursen arrangerades av Rundstickan och  hölls på Midsommargården. Vår eminenta lärare heter Sanna T. Sköld - sannsticks.se - och här kan ni se ett urval av hennes fina tvåändsstickade vantar:


Den blåvita vanten ska bli ett av mina första projekt har jag bestämt. Men än så länge har vi bara stickat provlappar. Detta var vad jag lyckades åstadkomma under helgen:


Ha ha, imponerande va?! Inte särskilt, men det tar verkligen lång tid i början. Man känner sig som total nybörjare igen och det känns som man har jättestora fingrar och minst 18 stickor....

För dem som inte har hört talas om tvåändsstickning så är det en mycket gammal metod som skiljer sig ganska mycket från "vanlig" stickning, framförallt genom att man använder sig av två garnändar som man tvinnar om varandra och kastar över stickorna. Det ger ett väldigt tjockt och stumt resultat, men ger även möjligheter att göra mönster och varianter som inte går att göra i vanlig stickning.

Mest utbredd har tekniken varit i Dalarna, men även i exempelvis Hälsingland och i Norges östra delar, som gränsar till Sverige. Där och i Värmland har man framförallt träffat på tvåändsstickade arbetsvantar, som man använde ut och in eftersom de ansågs mer vattenavstötande och tåliga då. I övrigt finns det tvåändsstickade detaljer, bl.a. ärmar, i många folkdräkter från dessa områden. Det tog mig en dag att sticka några få centimeter så jag vill inte ens tänka på hur lång tid det skulle ta att sticka en ärm!


Själv blev jag helt begesitrad i tekniken och tyckte nog ändå det inte var så svårt som jag hade föreställt mig, kanske för att både jag och mamma är vana att kasta garnet när vi stickar vanlig mönsterstickning.

Dessutom ska man ju ta i utav bara hel***te och det faller ju naturligtvis mig i smaken som har problem i vanliga fall med att jag ofta stickar för hårt. Nu kunde jag med gott samvete ta i för kung och fosterland.

Helst ska man ju ha z-tvinnat garn när man tvåändsstickar också och detta hade Sanna med sig i mängder. Dessutom hade hon färgat det själv och det var verkligen hysteriskt vackert. Jag och mamma (ja, och resten av kursdeltagarna) shoppade loss rejält... Såååå fint garn, vill ha mer!

<-- Jag med helgens fynd!

Dessutom har jag redan idéer för det mesta av det. Jag tror jag måste ha semester ett tag för att sticka av mig. Tur vi inte har någon ny tenta på ett par veckor nu i alla fall. Tyvärr måste jag dock skriva ihop en redovisning i morgon som ska presenteras på tisdag. Vet ärligt talat inte om jag har tid med sådana saker, jag måste tvåändssticka!




Okej, nu har jag väl tjatat klart om denna tekniks storhet. Nu ska jag lägga upp och sticka ett litet mobilfodral på prov innan jag sätter igång med vantarna.

Och ja, ni som inte redan har gjort det, borde prova ni också!

Friday, October 14, 2011

Dottie m.m.

Tutelituuut...
Trumpetfanfar! Nu kan jag äntligen presentera vår nya familjemedlem, nämligen mammas nya lilla vovsegull Dottie:


Hon är en femårig Jack Russel-tik. Mamma har haft henne på prov nu i några veckor men har nu bestämt sig för att behålla henne. Det blir spännande för hon blir första tiken i vår familj, och hon är hur go som helst. Så go att hon är mest nöjd om hon får sitta på armen eller i knät hela tiden. Sånt gillar vi! Välkommen till vår flock Dottie, hoppas du kommer trivas!


I övrigt finns här en massa pågående projekt, men inget färdigt att vissa upp. Dels skymtar ju där en hjärtekatt som aldrig tycks få några ben. Dels är det en Hello Kitty-mössa till Malena. Den blir dock alldeles för stor så den måste repas upp. Jag började även med ett par Signe-vantar häromdagen, som också de blir för stora. Sedan vet jag inte om ni minns Selbudeath-sockorna som jag påbörjade i Florida? Även de blev hur som helst för stora och har numera repats upp och börjats om på (och är det svarta som syns på bilden). Vad har hänt? Kan jag inte sticka längre? Jag som brukar sticka för hårt jämt, har jag svängt och börjat sticka för löst nu istället? Suck...

Angående min Henrietta Maria Cardigan så har jag bara ärmarna kvar, men där har jag kört fast. Jag får inte ihop mönstret. (Som sagt, jag kan nog inte sticka längre...). Tur jag ska hem till mamsen ikväll så kanske hon kan hjälpa mig att reda ut det hela.


Sen har jag fått en award också av Annefia och Elin. Stort tack!

Till saken hör som vanligt lite frågor, som jag ska göra mitt bästa för att besvara:

1. Varför började du blogga?

Ja, som jag skrivit tidigare så började allt med att jag googlade på "broderiblogg" och hamnade hos Fiffel & tråd. Jag satt som förstenad och läste igenom allt Fiff hade skrivit, från det första inlägget till det sista. Sedan klickade jag mig vidare därifrån. Det var en fantastisk upplevelse att se hela denna värld som fanns där ute som jag inte hade en aning om!

I början iakttog jag mest på avstånd men redan efter ett par veckor kände jag att jag ville ta en mer aktiv del av denna värld och bestämde mig för att starta min egen blogg. På den vägen är det....

2. Vilka bloggar följer du?

Oj, jag följer många bloggar. Fler än jag hinner med ibland. Men det är nästan uteslutande hantverksbloggar av olika slag. Det är det jag är intresserad av.

3. Favoritfärg(er)?

He he, ja det måste ju bli svart såklart. Även om jag försöker klä mig i mer färg och framförallt göra färgglada saker så landar jag alltid i svart till slut i alla fall, möjligen grått...

4. Favoritfilm?

Oj, den var svår. Jag gillar (nästan) allt som David Lynch och Tim Burton gjort. Det är svårt att säga ensilkda filmer, men jag är väldigt förtjust i zombie- och splatterfilmer.

5. Vilka länder drömmer du om att besöka och varför?

Hm, ja mitt drömland nummer ett - Indien - har jag ju redan varit i (men jag skulle gärna åka dit igen). Jag vill åka till så många ställen, men ett drömmål är Jordanien eftersom jag vill se klippstaden Petra. Tidigare har jag varit lite skeptisk mot USA som resmål, men efter att varit där i våras så kan jag absolut tänka mig att åka dit igen och upptäcka andra delar av landet.

Sådär, och nu ska awarden skickas vidare till fem andra bloggar, vilket alltid är lika svårt. Men, eftersom jag inte får ge tillbaka till dem jag fick den av, så väljer jag den här gången...

Bad Mama Jama - som gör vackra smycken som jag tycker förtjänar större uppmärksamhet.

Jonna D - eftersom hon tagit sig tid att dra igång pysselstafetten och för att hennes blogg är så hysteriskt snygg.

Misemors hobbyrom - där kreativiteten sprutar och vars kommentarer alltid är lika gulliga.

Pysselstugan - eftersom jag är sååå glad över min lilla virkade japanska och min teckning...

Fröken Eko - vars blogg jag gillar så mycket att det är en av få som inte primärt handlar om handarbete som jag faktiskt följer regelbundet.

Nu har jag ingen koll på vilka av er som redan fått denna, men gör vad ni vill av den. Kanske kan den lysa upp lite i höstmörkret i alla fall!

Tuesday, October 11, 2011

Grannlåtsbroderi och blingbling, kursdag 1

Kul att det är så många som vill delta i min tävling! Det är alltid roligt att ha tävling för man hittar till nya spännande bloggar som man inte besökt innan. Ikväll har jag för övrigt varit på kurs i Grannlåtsbroderi och blingbling med den eminenta Elin som kursledare på Slöjdhuset här i Stockholm.


Som inspiration fick vi se flera av Elins tjusiga skapelser, som till exempel dessa sysaker (eller om man föredrar det mer formella ordet marsma):


Fina va?! Eller spana in dessa! Tänk vad fantastiskt charmigt det kan bli att göra något så enkelt som att brodera sina initialer.


Eller dessa småbörsar. Min favorit är nog den gröna med den fina rosa "fågelkondomen"...


Pysselfarmor och jag barrikaderade ena hörnet av bordet med alla våra saker och så här såg hennes muddar ut in action:


Som vanligt bli man så till den milda grad inspirerad av vad alla andra kursdeltagare gör att man nästan baxnar:


Själv satte jag genast igång med ett I Phone-fodral till Helena eftersom hon nyss blivit med en sådan. Så här långt kommen var jag vid slutet av denna första kursdag (eller ja, kurskväll):


Nästa kurstillfälle är nästa måndag så då återkommer jag med en till rapport så får vi se om jag lyckas hålla mig från att brodera färdigt mitt fodral till dess!

Och glöm nu inte att tävla!

Friday, October 7, 2011

Ettårskalas!

Hipp hipp hurra för bloggen som fyller ett år idag! Aldrig hade jag väl trott att det skulle vara så himla roligt och givande att blogga som jag insett att det är efter det här året. Jag började min bana så smått med att googla på "broderiblogg" och då hamnade jag hos Fiff. Och även om hon kanske inte broderar så mycket utan mest virkar så var jag ändå fast och från hennes blogg började jag leta mig vidare och upptäckte att det ju fanns en hel värld av likasinnade där ute!

Så tanken växte i mig att kanske starta en egen blogg. Vips så var det gjort och det har jag inte ångrat en sekund för jag har fått kontakt med så mycket underbara människor, både som jag har träffat och lärt känna i den verkliga världen och sådana vänner som man bara lärt känna över internet. Och den inspiration ni alla bidrar med, det är fantastiskt! Tack för att ni finns! Självklart ska vi fira med en liten tävling!


Och som vanligt är det bästa föredetta kollegan Erik som har gjort bilden för sånt kan inte jag... Tack för det!

Vi kör väl på det gamla vanliga sättet:
1 lott: Kommentera detta inlägg och skriv vilken vinst ni helst vill ha. Ni får jättegärna rösta på en favorit från det föregående inlägget (eller på något annat jag gjort som jag inte tagit med där). det ligger ingen prestige i detta, utan jag tycker mest det är lite kul att se vad ni gillar.
2 lotter: Länka från din blogg och använd dig då av ovanstående bild.

Man får alltså ingen extra lott för att bli följare. Jag är verkligen glad för alla mina följare och blir jätteglad så fort jag får en ny, men jag vill att man ska följa min blogg för att man vill och inte för att man hoppas på en extra dos tur i en tävling.
Tänk också på att skriva er mailadress i kommentaren ifall ni inte har någon egen blogg, så att jag kan kontakta er sedan ifall ni vinner.

Så, vad kan man vinna då? Ja, det blir två priser. Den ena är feministvantarna, eller jättevantarna Bertil som de också kallas, som jag hintat om tidigare. De blev nämligen klara under gårdagens broderikafé:


Detta är alltså den ena vinsten. Vinst nummer två är av mera gör-det-själv karaktär. Nämligen boken Sticka! av Nina Sagulin (och lugn alla virkare, det finns virkmönster i den också!) och ett nystan Järbo garn Stella (100g) i blå nyanser:


Ni får allltså ange vilken vinst ni helst vill ha och så får den första vinnaren sitt förstahandsalternativ och den andra vinnaren jag drar får sitt andrahansalternativ ifall dess förstahandsalternativ redan är taget.

Tävlingen avslutas den 21 oktober!

Sedan vill jag bara göra ett litet förtydligande angående mina broderade bonader. De är alla från grunden min egen design. Jag utformar dem med en speciell mottagare i tankarna. Därför gör jag heller aldrig två likadana bonader så det är ingen idé att försöka beställa en bonad som redan är gjord (och jag hoppas att jag slipper se kopior av dem ute i cyber... ;)).

Lycka till nu och hoppas många vill vara med och fira med mig!

Wednesday, October 5, 2011

Blokslut

Puh! Då var allt klart. Tentan är skriven (jag tror och hoppas att det gick bra, tack för alla era lyckönskningar!) och nätet är igång igen. Har nu tillfälligt övergett mitt mobila bredband och kör på kabel istället. Hoppas det går bättre.

Vi närmar oss en stor händelse i min bloggs liv, nämligen dess ettårsdag! Denna infaller på fredag och då får ni hålla lite extra koll här för då blir det naturligtvis stort kalas!
Förra året, när det drog ihop sig mot nyårsafton noterade jag att många av er gjorde ett slags bokslut över era projekt under året som varit. Det gjorde aldrig jag, så jag tänkte göra det nu, som ett slags bokslut över bloggåret - ett blokslut.

Vi kan börja med broderierna, en av mina klara favoritgrenar i den här världen. Några av mina favoriter i denna kategori gjorde jag alldeles i början av mitt första bloggår. Och av dem alla är nog denna, som jag gjorde i födelsedagspresent till älsk, den största favoriten:


Även den allra första skapelse jag visade upp här i bloggen, nämligen denna bonad till min (föredetta) kollega Maths blev en hit tycker jag (Maths hade ju dessutom tur där i början av Hedvigbloggåret och fick sig en flagga också):


Dagens sanning? Den passar i alla fall oerhört bra i Maths kök och skulle även passa bra på hans kontor. A tidy office is a sign of a wasted talent?

En del experimenterande inom broderikategorin blev det även under året. Jag nämnde nyss Maths flagga, som jag och Erik målade till honom. Måleri är ju annars inte min starkaste gren, men jag har upptäckt att man kan piffa upp saker på oanade sätt med lite färg, och att man inte ska vara feg även om man kanske inte är någon Picasso själv.

På denna bonad, som jag broderade till (andra) Eric, gick jag lös med helt vanliga akvarellfärger efter att jag hade broderat. Det var hur läskigt som helst men resultatet var klart över förväntan. Så länge man är försiktig, eftersom färgerna flyter ut så mycket, så kan denna metod göra underverk för vilket trött broderi som helst. Eric är för övrigt sjöman, därav texten - Min första kärlek är havet...

Andra broderifavoriter är ju naturligtvis grytlapparna, både dessa och dessa.

För att då raskt gå över till nästa favoritgren - nämligen stickning - så kan jag även där skönja ett par projekt som känns väldigt speciella. För det första är det ju naturligtvis Steffes Blueshalsduk. Halsduken jag gjorde till älsk med hans porträtt och deras bandnamn på. Ni var många som följde med ända från den första designen till de sista självande maskorna som jag tog en timme innan spelningen. Och oj vad ni hejade på, tack för det!

Och ni som undrar: "vad hände sen, de var väl inte bara en person i bandet?" gör alldeles rätt i det. Jag kan meddela att jag faktiskt påbörjat en halsduk till, med Helenas porträtt på men när jag kom upp förbi ögonen insåg jag att det inte blev bra. Hon ser ut som ett spöke och halsduken blev ett UFO...

De hysteriska tåsockorna var ett projekt jag gav mig på, som faktiskt gick över förväntan. Jag trodde att det skulle bli svårt att få till tårna på ett bra sätt och att det bara skulle bli obekvämt. Men icke! Dessa har blivit flitigt använda:



Helenas Revontuli ska även den få vara med här. Jag blev så nöjd med den lila randen som egentligen bara var ett resultat av att jag hade slut på garn. Ett exempel på att det ibland blir bättre än man tänkt sig. Kan vara bra att påminna sig om när man sitter där och inser att garnet inte kommer räcka...


Har ett par andra stickprojekt som också ligger mig varmt om hjärtat, men ska inte tråka ut er alltför mycket i onödan...

Kategorin klädsömnad, eller sömnad överhuvudtaget, är något som inte lika ofta dyker upp här i bloggen. Ibland händer det dock, nu senast med Malenas femårsklänning. Denna grupp ska dock bara få en representant i mitt blokslut och det är ju naturligtvis Grammisblåsan som jag sydde till Maria och som hon bar på årets Grammisgala.

På två veckor sydde jag och mamma denna klänning av sönderklippta, slaktade hårdrocksflaggor. I vägen kom trasiga (nya!) symaskiner, magsjukor, bihåleinflammationer och mensknappar. Ett tag var vi, ärligt talat, nära att ge upp. Men, ivrigt påhejade av er fick vi klart den till slut, på förmiddagen samma dag som galan ägde rum. Puh! Det var en pärs och nästa gång jag ger mig på något sådant vill jag nog ha liiite mer tid på mig... Åtminstone en vecka till...




Sista kategorin ut i blokslutet är, också den, något eftersatt. Det är ju virkning jag pratar om såklart och det är väl inte en av mina starkaste grenar. Ett par favoriter har jag dock och först ut är Eriks Chibi och Chu Totoro:



Sedan gillar jag ju de två hjärtekatterna Jossi och Ansjovis. Dessa får vara med eftersom jag tycker hela initiativet med hjärtekatterna är så fint. Och faktum är att de har en liten kusin på gång här hemma, men mer om honom senare...


Sådär, du var min orgie i navelskåderi färdig för denna gång. Nu ska jag ta mig tid och hälsa på hos er för jag har saknat er!

Och glöm inte att titta in på fredag för då händer det grejer här!