Thursday, April 26, 2012

Att ta sig an ett UFO...

Minns ni sockorna jag påbörjade för över ett år sedan i Florida? När jag kom hem därifrån hamnade de av någon outgrundlig anledning i total träda. Kanske för att jag insåg att de var på väg att bli alldeles för stora. Hur som helst har jag nu äntligen tagit tag i detta UFO. Jag repade upp de förra, bytte till mindre stickor och har nu kommit ungefär lika långt igen:

Selbudeath

Sedan har jag blivit utmanad av Riot Yarn. Jag ska besvara 11 frågor och sedan hitta på elva nya frågor att ställa till elva personer. Så, here we go...

1. Hur kommer det sig att du började blogga?

Det föll sig naturligt när jag överhuvudtaget insåg att det fanns en hel handarbetsbloggvärld där ute. Då ville jag också vara med, ett beslut jag inte ångrat en sekund! Jag har fått många fina vänner, både i sajber och i verkligheten. Puss på er!

2. Har du något tix och i så fall vad?

Hmmm.... Kommer inte på något. Det är nog bättre att fråga min sambo om.

3. Spotify eller riktiga skivor?

Måste det ena utesluta det andra?

4. Lakrits eller choklad?

Chips.

5. Vad drömmer du om?

Just nu? Att flytta till något större!

6. Vilken är den bästa present du någonsin fått?

Vet inte riktigt men hamburgertelefonen jag fick i julklapp ligger ganska högt upp på listan...

7. Har du något favoritgarn?

Jajamänsan, Malabrigo Sock och Kampes tvåtrådiga ullgarn har klara topplaceringar!

8. Vem är den bästa stickdesignern genom tiderna?

Farmor.

9. Stickning eller virkning?

Ojojoj, där vinner stickning överlägset!

10. Hur många timmar i veckan handarbetar du?

*host*

11. Rundstickning eller stickning på två stickor?

Rundstickning.

Sådär, nu väljer jag att vidare utmana Eva, Manduzana, Nettan, Pysselfarmor, Elin, Rosenvante, 4U2, Sara, Disa, Annefia och Eva Hudin.

De frågor jag vill att ni ska besvara är:
1. Gräver du i smöret?
2. Vad gäller toapapper: är du en vikare eller skrynklare?
3. Hund eller katt?
4. Vilken person som du aldrig träffat skulle du vilja träffa?
5. Vad skulle du säga till mig om du stötte på mig?
6. Vad stod det i ditt senaste sms? (ok, man får censurera...)
7. Om du skulle få anlägga en ny kroppsdel av något slag, vad skulle det vara? (Personligen skulle jag vilja ha svans...)
8. Vad är det roligaste du stickat/virkat/sytt osv?
9. Favoritfärg?
10. Kjol eller byxor?
11. Ojojoj, nu börjar det bli svårt att komma på något... Ris, pasta eller potatis?

Saturday, April 21, 2012

Nya tillägg till handarbetsbiblioteket

Jag har strul med kommenterandet igen. Hos vissa av er fungerar det, medan andras bloggar bara vägrar ta emot mina kommentarer. Suck vad trist det är när det inte fungerar.

Ja ja, jag har hur som helst fyllt på handarbetsbiblioteket lite med två böcker. Först ut är Att dikta en spets: om knyppling i Sverige av Kristina Malmberg och Eileen Trager. Detta känner jag är en lite undanskymd bok om ett mycket spännande, men kanske också lite undanskymt, ämne.

Boken är en historisk skildring av knyppling i Sverige, det är alltså inte fråga om någon handbok. Man går igenom landskap för landskap och berättar om specifika knypplingstraditioner bland kvinnorna i just den trakten. Visste ni till exempel att man från början knypplade på fri hand och att man fortfarande gör det i Skåne och Dalarna? Jag gottar mig i boken och får lust att plocka fram knyppeldynan igen...

Den andra boken som fick följa med hem är New Twists on Twined Knitting av Laura Farson. Detta är alltså en amerikansk bok om tvåändsstickning och jag köpte den mest bara för att för ärligt talat är en hel del av mönstren i den ganska fula. Fast det finns en del fint också, denna lilla mössa är ju till exempel hysteriskt söt. Det finns även en Traditional Swedish Sail Hat. Hur traditionell är den kan man fråga sig?

Det som är lite roligt med boken är att man använder sig av helt andra typer av garn än vad som förespråkas här i Sverige. Dels använder man sig av supertjockt garn istället för tvåtrådig ull och det där med att det ska vara z-tvinnat tyckts inte alltför viktigt. Hur som helst blir jag sugen på att ta mer tid till tvåändsstickningen också, men just nu måste jag repa upp så då känns det ju vääääldigt segt att ta tag i... Nästan lika segt som bloggers kommentarsfunktion...



Monday, April 16, 2012

Ankis FeminInos-vantar

Shit vad mycket jag haft att göra på sistone. Stackars bloggen har blivit alldeles åsidosatt och handarbetandet också. Förra veckan hade jag dels inlämning på ett arbete, dels tenta i juridik och i morgon ska det första utkastet till uppsatsen som ska skrivas nu in... Puh!

Men en sak har jag hunnit färdigställa i alla fall:


Japp, ett par gröna FeminInos-vantar. Det är (håll i er nu) pappas frus systers man som beställt dem till sin hustru Anki.

Som ni kanske ser är dessa en något kortare variant än originalvantarna. Detta eftersom Anki är lite mindre aparmad än Inos. Jag har alltså skippat bården som gick ovanför resåren på de förra vantarna. I övrigt är de precis likadana. Nästan... Eftersom beställaren så önskade så har jag även pimpat baksidan lite med den framtida vantägarinnans namn.

De är stickade i samma garn, Kampes tvåtrådiga ullgarn, som de andra vantarna. Måste säga att jag bara älskar detta garn. Och jag blev väldigt förtjust i färgen, trots att jag normalt inte är något större fan av grönt.

Vad gäller framställningen av mönstret har det däremot inte gått alltför mycket framåt. Får inte riktigt till det i Paint. Ska försöka med Excel nu efter att det där nedrans utkastet har blivit inlämnat. Vill få ut det till mina högt ärade provstickerskor som väntar ju! Usch vad fort tiden går... Nya tag i helgen kanske?


Förresten, så måste jag ju bara berätta vad som hände oss i lördags! Vi satt i bilen i frid och ro på E4:an när det plötsligt sa pang och hela vindrutan spräcktes. Det var som att dra ner en rullgardin framför ögonen och jag som satt i passagerarsätet fick glassplitter över hela mig. Älsk, som körde, lyckades som tur var hålla sig kvar i rätt fil och svängde av ner till en mack. Så här såg bilen ut när vi klev ur:


Hela jag glittrade av glassplitter, men vi klarade och med bara små, små skärsår. Troligen var det helt enkelt blöt snö som ramlade ner på oss från en skylt. En bärgare fick komma och hämta bilen och nu kör vi runt i en liten hyrbil. Ibland känner man att man lever...



Sunday, April 8, 2012

Glad påsk!

Slänger in en lite försenad påskhälsning... Glad påsk till er alla!

Här sitter vi mest hemma med stackars Malena som fått hjärnskakning efter att hon gjort en redig vurpa med cykeln. Nåja, mycket stickning blir det i alla fall, och vi har även målat ägg. Här kan ni beskåda mina alster:

A nightmare before easter...

Hoppas ni alla har en riktigt fin påskhelg, både det som har varit och det som är kvar av den!

Och stort tack till alla ni som gillade mina vantar, det kommer fler av dem inom kort!

Tuesday, April 3, 2012

Färdiga FeminInos-vantar

Ojojoj, vad jag är rörd över alla era fina kommentarer på mitt förra inlägg. Inte klokt vad underbara ni är! Varm i hjärtat är bara förnamnet... Idag börjar jag med medicinen, så vi får se vad som händer men jag kan säga att en riktigt bra polygrip är reumatikerns bästa vän!

Men, en god nyhet är i alla fall att äntligen, äntligen. äntligen är FeminInos-vantarna helt färdiga! Så här blev det till slut:



Som ni som hängt med ett tag ser, så valde jag att repa upp vantarna med hjärtana och sticka dem utan istället. Sammanlagt har jag nog stickat fem vantar innan jag blev helt nöjd, ha ha! Men det är lika bra att repa upp när man inte är nöjd. Annars skaver det bara i en...



Garnet är Kampes tvåtrådiga ull, jag bara älskar det garnet! Det är liksom garn på riktigt. Men man får dock valka vantarna lite när man stickat klart dem så att de blir mjuka och sköna.



Som ni ser är vantarna ganska långa, det beror på att Inos, som ska få vantarna, är en aparmad människa (det är jag också). Det innebär att man alltid får ett glapp mellan vantarna och ärmen på jackan. Därför gillar vi aparmade lååånga vantar...



Nu håller jag på att försöka knåpa ihop mönstret i Paint, det var verkligen lättare sagt än gjort. lååångsamt framåt går det. Om någon har förslag på ett smidigare sätt så är det välkommet. Sen ska det ut till mina provstickerskor och efter det kommer det dyka upp här på bloggen!