Wednesday, October 31, 2012

Marsma

En marsma är som en liten väska/påse som man kan lägga sina sysaker i och sedan rulla ihop med hjälp av det långa locket. Ända sedan jag såg marsmor (heter det så i plural?) hos Elin för första gången så har jag velat ha en själv. Men inte bara det, jag ville ha en som min farmor gjort. Så jag önskade mig en...

Och nu har jag fått den! Hur den skulle se ut och pyntas fick farmor bestämma helt själv och det blev tema Harry. Först ett korsstygnsbroderi gjort av ett foto jag tagit på Harry för några år sedan och sedan några av hans smeknamn (kär hund ni vet...) och hans efternamn (Egerö-hund). Jag är superglad!

På baksidan står en sanning som vi alla som någonsin börjat brodera kan skriva under på: Broderi kan ge beroende. Så sant! Och visst borde sysaker komma med varningar, precis som cigaretter eller alkohol...

Insidan är gjord av röd sammet med stråk av tjockare tyg där man kan förvara sina nålar. Praktiskt till tusen! Och nu när jag fotat den ska jag börja inreda den på riktigt. Tack farmor!

Men först ska jag försöka bli frisk. Jag vaknade igår morse och kunde inte öppna ögonen. Ögoninflammation med andra ord. Och det är verkligen inte min grej för jag kan inte med ögondroppar. Jag kan inte ens titta på när någon annan tar ögondroppar. Så fånig är jag!

Thursday, October 25, 2012

HV

Stort tack för alla gratulationer och lyckönskningar! Jag blir dessutom alldeles varm inombords av det varma mottagande min bloggcomeback fått!

Som utlovat tänkte jag ju lägga upp ett litet inlägg om båda de kurstillfällen jag varit på på HV sedan jag bloggade sist...


Det första av dessa två kurstillfällen började med att vi visade upp läxan från föregående gång (om ni inte kommer ihåg vad det handlade om kan ni hitta inlägget här). Den innebar att vi skulle välja ett mönster med aviga och räta maskor som vi tyckte om och sticka upp det i fyra olika garner. Detta blev mitt resultat av Dubbel pärlstickning:


Ni får ursäkta om bilderna inte blir så bra, det är ju stört omöjligt att ta vettiga foton i denna totala avsaknad av dagsljus vi lever i nu. Högst upp till höger är i alla fall Lovikka, under det bomull. Längst upp till vänster tvåtrådigt ullgarn och under det lingarn. Det var väldigt intressant att se hur olika mönster gjorde sig olika bra i olika garner.

Temat för helgen var annars flätstickning och korsade maskor:



Överst till vänster Korsade maskor i ribb (tror jag). Detta är alltså bara korsade maskor och därför väldigt enkelt att åstadkomma, inget vrida och inga hjälpstickor hit och dit. Längst ner till vänster en variant med små flätor som jag tyckte var himla fin. Högst upp till höger Smock, också det en favorit. Och längst ner till höger en fläta som jag alltid tycker blir ful. Inget undantag denna gång...



Här ovan är de lappar jag lyckades åstadkomma under dag två. Längst upp till vänster moucher och nuppar av olika slag. Under den Nätmönster i två färger. Överst till höger är ett rutmönster som är taget ur en japansk bok som jag inte kommer ihåg namnet på. Det är stickat med hjälp av två flätstickor, en framför arbetet och en bakom, och sålunda lite krånglig. Längst ner till höger är Länkar.

Under den kurshelg som varade nu förra helgen ägnade vi oss, förutom en historisk genomgång av svenska sticktraditioner, åt flerfärgsstickning av olika slag:


Högst upp "vanlig" flerfärgsstickning, fast med den finessen att vi stickat på rundsticka, sedan virkat två "kedjor" av smygmaskor och sedan resolut klippt upp stickningen där emellan. En mycket praktisk kunskap som jag tror jag kommer ha mycket användning av i framtiden! Vi hann även med Intarsia, underst till vänster och Mosaikstickning, underst till höger. Den senare är egentligen en form av lyfta maskor men som får väldigt speciellt utseende.

Hemskt nog kommer det nu dröja ända till januari innan nästa kurstillfälle. Man kan undra hur man ska överleva det...

Tuesday, October 23, 2012

Jag är tillbaka!

Har ni saknat mig? Jag har hur som helst saknat er, men inte haft en enda möjlighet att ägna mig åt bloggar, varken min egen eller andras, på snart en månad... Jag har bara ägnat mig åt att renovera och att flytta. Vi har jobbat åtta timmar om dagen på våra vanliga jobb och åtta timmar per kväll i huset. Men, nu är vi äntligen på plats i nya huset och har fått upp ett fungerande kök och ett fungerande sovrum så nu kan livet sakta men säkert återgå till det normala. Men jag tänkte i alla fall att jag skulle visa er lite bilder som förklarar min allt för långvariga bortavaro...



Vi har som sagt renoverat. Vi har rivit ner alla tapeter, målat och lagt golv i tre av fyra rum. Ovan ser ni vardagsrummet. Så ser det fortfarande ut, med enda undantaget att det nu dessutom är fullt av möbler. Nästa vecka ska jag ge mig på att tapetsera, något jag aldrig gjort förut. Men jag kan ju allt bara jag vill så varför skulle jag inte kunna tapetsera?! (Försök att peppa mig själv).



Så här ser för övrigt stormålaren själv ut medan hon målade taket i sovrummet. Vi har även lagt golv som sagt, men det fick älsk göra:



Ett av de första rummen vi färdigställde var naturligtvis Malenas rum. Jag målade det djuplila och satte upp detta träd på väggen. Damen i fråga blev mycket nöjd med sin dekoration:


Så, nu har vi alltså i huvudsak "bara" vardagsrummet och en hel del uppackande kvar. Men igår fick vi i alla fall upp en bokhyllevägg i sovrummet så då kunde jag packa upp tio kartonger böcker i ett svep. Yey! För varje kartong man får bort blir det lite mer hem över det hela. Och snart kanske man kan börja inreda sy- och trumrummet! *längtar*

Och just det, jag har ju en annan liten överraskning att berätta...



Japp, vi har förlovat oss! Första kvällen i Norvigska palatset och dessutom den 13:e, vilket är vårat datum...

Så, det känns bra att vara tillbaka. Nu ska jag försöka läsa igen lite vad ni har haft för er. Själv har jag hunnit med två kurstillfällen på HV som jag inte hunnit blogga om. Tänkte slå ihop det till ett inlägg så snart mina provlappar som ligger på blockning har torkat.

Och just det, ni såg väl att Hedvig Handarbetar gästspelade på 365 saker du kan slöjda häromdagen? Kul!