Wednesday, January 30, 2013

Broderad kudde

Minns ni detta broderi? Jag gjorde det på en kurs i yllebroderi som jag gick för ca ett år sedan. Sedan dess har broderiet bara legat och jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med det.


Så kom min kära vän Linda hem till mig och förälskade sig. Och hade dessutom ett perfekt kuddfodral att sy på broderiet på och en perfekt kudde att stoppa i fodralet. Saken var avgjord...


Jag tog vitt tvåtrådigt ullgarn och sydde fast broderiet med langetter. Själva kuddfodralet är sytt i linnetyg, men det blev riktigt bra trots de två tygens olikhet. Och så är jag nöjd för att det blev något av det hela. Jag älskar ju inte provlappar som ni vet...

Och Linda är förhoppningsvis också nöjd!

Monday, January 28, 2013

Ett kollektivt broderi växer fram...

Nu är vi tre stycken som fått fast våra självporträtt på vårt gemensamma broderiprojekt, jag, Elin och farmor. Jag sydde på mig själv i torsdags på broderikaféet och så här är resultatet hittills:


Lite suddig bild, men det får ni överleva. Det ska bli kul att se de andras självporträtt sedan...

Även andra fantastiska saker tillverkas ju på våra torsdagskvällar, t.ex. denna Carina Olsson-fågel:


Eller varför inte Barbros klassiska bonad nedan?


Själv stickar jag vidare på min randiga tröja. Bakstycket är nu klart och jag håller på med framstycket. Men jag ser fram emot helgen då jag ska på kurs i tvåändsstickning med Sanna igen! Yey!

Tuesday, January 22, 2013

Självporträtt

Nu är äntligen mitt självporträtt färdigt! När jag nu fått håret på plats kanske jag inte ser ut som Karl-Bertil Jonsson längre i alla fall? Kanske snarare som hans syster när hon blivit lite äldre...

Karl-Bertil?

Ja, särskilt porträttlikt kan man ju inte påstå att det blev. Och jag kom ju inte på den briljanta idén att kalkera ett foto som bland andra Elin gjorde. Och jag måste ju säga, att brodera var ju inte det krångliga. Det värsta var ju att rita. Det är t.ex. därför jaget på bilden inte har någon haka. För jag kan inte rita hakor. Så det så!

Thursday, January 17, 2013

Ingen pälsänger kommer här fram...

Jag har äntligen vidtagit åtgärder mot eventuella framtida pälsängersattacker. Jag har tänkt på det länge när man läser om folk vars garnstash blir förstörd. Så nu har jag köpt upp mig på ett lager träbitar av röd ceder. Lukten ska tydligen skrämma bort all möjlig ohyra. Hoppas nu bara att det inte är någon skröna. Jag köpte dem via Ullcentrum, och det råkade visst slinka ner ett par garnnystan också...


Två härvor entrådig ull som jag tror det ska få bli en Ingrid av, samt en härva av Ullcentrums egna z-tvinnade garn. Jag visste inte att de hade börjat saluföra sådant så det ska bli spännande att prova i något framtida tvåändsstickningsprojekt.


För övrigt stickar jag vidare på min randiga tröja, även om jag ibland stöter på vissa svårigheter av ovanstående art. Trots dessa komplikationer är jag snart klar med bakstycket i alla fall och ångrar nu djupt att jag inte sket i vad mönstret säger och stickade på rundsticka istället.

Sunday, January 13, 2013

Tvåändsstickning på HV

I helgen började HV-kursen igen efter uppehållet. Och som jag har längtat! För den här helgen var det äntligen dags för tvåändsstickning! Har ni följt mig länge kanske ni minns dessa vantar som jag påbörjade strax efter jag gick kurs i tvåändsstickning förra gången? Jag stickade fel, kom av mig och sedan blev de bara ett UFO... Så jag tänkte att eftersom jag kan grunderna så kunde jag den här helgen ta med mig mina vantar så kunde Sanna hjälpa mig att komma igång igen. Och det gjorde hon sannerligen för nu är en hel vante klar så när som på tummen! Och det vill inte säga lite i tvåändsstickningssammanhang...


Dessutom var jag ju bara tvungen att köpa lite garn av Sanna... igen... Hon köper ju in Kampes z-tvinnade (=mitt favvogarn) och färgar det själv i de mest underbara färger. Den här gången höll jag mig till en lite dovare palett med blått, grönt, lila och naturfärgat. Dessutom köpte jag en mörkgrå härva som inte kom med på bild.



För övrigt har jag anmält mig och dessutom kommit med på 2013 års Stickstämma! Stämman äger rum i Jämtland i början av augusti och man får bland annat gå tre olika kurser m.m. Jag väntar med spänning på att se vilka kurser jag kom med på. Jag vill jättegärna gå på kurs med Nancy Bush, fast det vill väl alla så vi får väl se om man kommer med någon av dem... Vill ni läsa mer om Stickstämman kan ni göra det här, fast jag vet inte om det finns några platser kvar. Jäklar vad jag längtar!!!

Wednesday, January 9, 2013

Nu då?

Tack för hjälpen alla kära bloggläsare! Google Chrome säger ni är bäst så nu provar jag det, men det stör mig att Google ska bestämma vilken webbläsare jag ska använda genom att se till att det bara fungerar att blogga i deras egen webbläsare. *min inre konspirationsteoretiker vaknar*

Jag har dock även problem med att bilderna blir lite "suddiga" ibland (som den nedan), och det har uppenbarligen inte avhjälpts av Google Chrome. Börjar tröttna lite på allt strul med blogger (jag har till exempel fortfarande inte lyckats få tillbaka min header som den ska vara efter att den förändrades över en natt). Det blir ju liksom inte lika roligt att blogga när allt bara ska strula hela tiden...

Yey, en bild!

Ja ja, ovanstående var i alla fall vad jag skulle försöka visa häromdagen. Alltså en bild på min randiga tröja i Fame Trend som jag håller på med. Jag gillar inte garnkvalitén, men ganska fint blir det ju trots allt. Detta var för några dagar sedan, nu är jag uppe vid avmaskningarna för ärmarna på bakstycket.

I övrigt broderar jag på mitt självporträtt och hoppas hinna klart till morgondagens broderikafé. Jag kan ju verkligen inte påstå att det blir särskilt likt. Jag visade upp det halvfärdiga alstret för älsk igår och han trodde att det föreställde Karl-Bertil Jonsson...




Monday, January 7, 2013

Men vafan!

Alltså, nu blir jag ganska irriterad! Jag kan inte ladda upp bilder. Det är bara "tomt" i rutan. Det finns inte längre någon knapp som heter "bläddra" eller någonting... Är det någon mer som råkat ut för detta?

Hyfsat ointressant blir det ju med en handarbetsblogg utan bilder. Där rök den blogginspirationen liksom... *morr*



Tuesday, January 1, 2013

Sen nyårskrönika...

Tänkte samla ihop mig lite och svänga till en lite sen nyårskrönika. Den är mest till för mig själv, för att summera året som varit, så om ni inte vill se repriser så kan ni strunta i detta inlägg.

Januari
Året började sådär. Någon gång i januari började jag vakna på morgonen med mer och mer ont i lederna. Till slut kunde jag varken öppna ett mjölkpaket eller sätta mig på huk. Allt gjorde ont. Framförallt gjorde det ont att både handarbeta och gå ut med hunden. Inte så roligt.

Trots det fick jag äntligen klart min Henrietta Maria Cardigan.


Tyvärr har jag inte använt den än. Tror det beror på att jag inte blev helt nöjd med framkanten. Kanske borde ha som nyårslöfte att göra om den? I januari gjorde jag även klart Signe-vantarna, men de syns ju i inlägget här nedan så det får räcka med det.

Februari
Februari var en kreativ månad trots att jag hade mer och mer ont. Jag började designa mina FeminInos-vantar, arbetade på lövet och blev intervjuad av Expressen.


Jag stickade även den fina Yet to be named baby cardigan som Madeleine designat. Den tycker jag väldigt mycket om.


Mars
Jag fick äntligen komma till reumatologen på Karolinska och fick diagnosen RA, ledgångsreumatism. Det kändes tungt till en början, men lättade i takt med att medicinen började verka. Vilken befrielse när värken släppte!

Handarbetsmässigt blev lövet färdigt och inlämnat...


Och jag blev klar med min fina Whipporwill, som är en riktig favorit.


April
I april började det dra ihop sig på min arkivarieutbildning, så det blev mer och mer att göra i skolan och alltså mindre tid för handarbete. Det som blev färdigt var dock två par FeminInos-vantar efter egen design. Dem gillar jag!


Jag har dock fortfarande inte lyckats få ner mönstret på pränt (förlåt mina kära teststickerskor!). Kanske borde bli ytterligare ett nyårslöfte?!

Maj, juni, juli, augusti
Sommaren började intensivt med att jag gick igenom slutspurten på utbildning, skrev uppsats och började jobba på Socialstyrelsen samtidigt. Tiden för handarbete var i det närmaste minimal. Sedan arbetade jag mig igenom hela sommaren, inte en enda dag semester hade jag. Men vad gjorde det, för den regnade ju bort ändå!

I juni öppnade utställningen Ser du löven för alla träd på Liljevalchs och trots strul med mitt namn och en dålig placering så var den fantastisk.


Juli började bra med att vi fick köpa vårt hus, det Norvigska palatset. Lyckan var total!



Juli fortsatte med att jag stickade tåsockor...


...och pimpade Foppa-tofflor.


I augusti fick jag förlängt på jobbet och hann inte handarbeta så mycket. Men jag började på grundkursen på HV, vilket jag längtat efter i nästan ett år!

September, oktober
Dessa månader blev intensiva och jobbiga. Samtidigt som hela flyttaberaset inleddes med en minutiös planering för packning och renovering osv. så fick vi p.g.a en del tråkiga omständigheter Malena på heltid i ett flertal veckor. Kaoset var totalt och hela planeringen, som var anpassad efter att ha barn varannan vecka, sprack. Detta var en oerhört intensiv period där vi arbetade åtta timmar per dag på våra vanliga jobb och åtta timmar per dag i huset samtidigt som vi hade Malena på heltid. Ett stort tack måste riktas till min mamma och farmor som överhuvudtaget gjorde denna period möjlig! Vi var fullkomligt slut den dagen vi äntligen fick flytta in. Den 1 oktober fick vi tillträde till huset, den 13 oktober flyttade vi in... och förlovade oss dessutom!

November, december
Malena-situationen började sakta men säkert styra upp sig och i takt med att vi fick mer och mer ordning i huset kändes livet lite lättare igen och vi kunde faktiskt börja njuta av livet och huset. Jag kunde även njuta av kurser, både på HV och på Slöjdhuset.


Året avslutades med att vi nästan fått helt ordning, jag stickade på Nobelfesten, fick ytterligare förlängt på jobbet och vi har firat en mycket trivsam jul och nyår här i huset...


Sammanfattningsvis konstaterar jag att det varit ett händeserikt och tumultartat år, med höga berg och djupa dalar. Inför nästa år önskar vi oss mer lugn och ro. Ett mindre intensivt år vill vi ha helt enkelt, med mer tid att ta det lugnt och ägna sig åt det som verkligen ligger en varmt om hjärtat. 2013 vill jag ska bli året då jag gjorde "ingenting" (förutom handarbetade och pysslade i min nya trädgård). Jag hoppas på ett mellanår, utan stora projekt eller känslostormar. Mindre tid till tentor, uppsatser, flyttpackning och renovering. Mer tid för stickning, mer tid att göra klart, mer tid för er kära bloggläsare!

Så, avslutningsvis hoppas jag ni alla får ett riktigt gott nytt handarbetsår 2013!