Friday, May 29, 2015

Det där med entrådigt...


Tack för era bra tips angående efterbehandling av entrådigt garn. Jag gjorde nu så att jag först badade den i varmt vatten, sedan i kallt, och sedan dängde jag den i badrumsgolvet några gånger. Det verkar ha fungerat bra!

Garnet blev till synes välbalanserat, men det är ju inte förrän man stickar med det som man verkligen får kvitto på om man lyckats eller ej!

Saturday, May 23, 2015

Prag

Förra helgen var vi i Prag, i huvudsak för att titta på hockey-VM (min sambo är hockey-tokig), men självklart var jag också på jakt efter garn. Det hade jag inte mycket för. Det huvudsakliga intrycket var så här:


Fyra butiker hade jag planerat besök i. Två av dem var stängda, bland annat den ovan. Men att döma av skyltfönstret kanske inte det gjorde så mycket... Fashion Martina heter hur som helst butiken och ligger på Pristavni 47. Jag tyckte mig skymta lite Debbie Bliss-garner där inne, annars inte mycket att ha.

Nästa stängda affär var Purl yarn studio som ligger på Ceskoslovenske Armady 928/19. Detta var den enda butik som var riktigt lockande, och därför var det ju synd att den också var stängd.

De hade fina garner av kända märken så som Malabrigo och Rowan, samt Addi- och Knit Pro-stickor. Vad jag kunde se fanns det dock ingenting som man inte lika gärna kan få tag på i Sverige.

Men det var i alla fall ull i garnerna i denna butik, för det var inte helt lätt att hitta annars. Snarare såg det oftast ut så här:


100 % akryl (eller åtminstone 80) verkar vara tjeckernas grej. Nja, jag tror jag står över.


100% akryl var precis vad som gällde på den första öppna butiken vi hittade. Den hette Textilini Galanteria och låg inuti ett enormt shoppingcentrum som hette Palladium. En kombinerad sybehörs- och garnaffär. Men som sagt, inte ett enda nystan med ren ull hittade jag.

Sista stoppet var butiken Marlen på Karoliny Svetle. Enligt någon artikel jag hittade på nätet skulle de ha en stor samling egentillverkat garn. Det lät ju spännande med lite inhemskt garn, men när jag kom in i butiken insåg jag att det istället främst var fråga om en tygaffär.
<--

Suck. De hade en liten sektion garn bakom disken, men inget av det var någon höjdare, så jag gick tomhänt även därifrån. Inte en enda liten härva fick jag med mig hem, och istället bestod min Prag-shopping något oväntat av tre julkulor, en adventsstjärna och en tecknad version av Franz Kafkas Förvandlingen.

Sammanfattningsvis ska man, om man vill shoppa garn i Tjeckien, inte ha för höga krav på naturliga fibrer och inte försöka göra det annat än på en vardag eftersom många småbutiker har stängt på helgerna. Eller så struntar man bara i det och uppsöker närmaste bra webbshop istället.

Saturday, May 16, 2015

Sista helgen på HV

Förra helgen var det dags för sista kurstillfället på fortsättningskursen i stickning på Handarbetets vänner. Denna gång hade vi en sån där allt-möjligt-som-man-är-sugen-på-att-testa-gång. Detta är resultatet:


Musselstickning, skuggstickning och en liten restgarnssjal. Egentligen stod dubbelstickning på schemat också, men det har jag testat förr och kunnat konstatera att jag verkligen inte tycker om. Så den biten sket jag högaktningsfullt i.


Jag kom i samma veva på att jag inte heller blockat och bloggat om resultatet från den förra kurshelgen, så det kommer här. Olika tekniker och färgövningar.

Det är sorgligt som alltid när en kurs tar slut, men samtidigt längtar jag oerhört mycket efter hösten då jag börjar på tvåändsstickning på HV! Yey!

Monday, May 11, 2015

Allt på en gång

Ja, lite så är det nu. Allt ska ske på en gång. Massor av roliga saker, massor av idéer som bubblar och framtidsplaner. Men ack så lite tid. Så lite stressad är man allt...


Ovan är ett exempel på allt som är på gång. 100 % teeswater-ull från Manduzanas fiberklubb. Jag blev riktigt kär i den här ullen och bestämde mig för att spinna den entrådig. Nu ska jag bara komma på ett bra sätt att ånga den, för det har jag lärt mig att man ska göra med entrådigt garn.


Nästa nystartade projekt är den nyutkomna sjalen Fantoosh! av Kate Davies, som är en av mina favoritdesigners. Egentligen skulle jag verkligen inte starta upp nåt nytt, men jag skyller på att jag måste ha en massa material att visa upp på kursen...

Sedan ska vi till Prag i helgen (rapport därifrån kommer, men tips om garnaffärer mottages tacksamt) och så är det ju bröllopsplanering också. Igår var vi och såg ut tyg och modeller till klänningarna hos Orkan Lia. Ska bli så spännande att få komma och prova sen!

Friday, May 8, 2015

HedvigHandarbetar på Facebook

HedvigHandarbetar har flyttat in på Facebook också! Sidan kan ni hitta här eller längre ner till vänster i bloggen.


På sidan kommer jag samla både inslag från bloggen och från instagram (länk finns också längre ner i bloggens vänstra sida) tillsammans med unikt material. Sedan har jag ansökt om F-skatt också, så nu är det stora saker på gång!