Wednesday, March 23, 2016

På gång till Larven

Förutom att jag börjat sy igen så har jag även ett par garniga saker på gång till Larven. Först ut är en mormorsrutefilt. Jag insåg att ska jag någonsin göra en sådan så är det nu, för jag skulle aldrig orka göra en större än till en nyfödd...


Den blir smått hysterisk i alla tänkbara färger. Jag använder mig av resterna från de små garnnystan som vi fick på fortsättningskursen på HV. Jag arbetar enligt principen att dra upp fem nystan av slump och göra en ruta av dem. Vissa kombinationer blir onekligen mer lyckade än andra, men på något sätt blir helheten ändå fin!


Jag håller även på att sticka en sådan här riktigt klassisk babykofta. Den är inte jätterolig att göra, men jag tycker modellen är så fin! Jag har kommit över halvvägs, men får nu lägga på en rem eftersom Larven kommer vilken dag som helst.

Wednesday, March 16, 2016

Richard the Roundhead

Min Richard the Roundhead Tam är äntligen färdig (lagom till vintern är över!). Eller ja, den har varit färdig i två månader men först i förrgår kom jag mig för att tillverka knappen (se bilden under denna).

Mönster: Richard the Roundhead Tam
Designer: Kate Davies
Garn: Jamieson & Smith 2 ply Jumper Weight
Stickor: 3,25 mm

Ni som följer min blogg vet ju att det går troll i mina mösstickningar. De blir helt enkelt aldrig bra. Sist jag försökte sticka en mössa till mig själv slutade det med att den passade en femåring. Den här gången gav jag mig fan på att det skulle bli bra, så jag har stickat om denna tre gånger, på olika stickor, innan den blev som jag ville ha den. Men nu så, sitter den så att säga som en smäck!

Det är ju heller ingen hemlighet att jag är ett stort fan av designern Kate Davies. Det är även hennes sjal Fantoosh! jag har på mig på bilderna.

I det tredje avsnittet av stickpodden Nördic Knitting berättar man mer om mönstret till Richard the Roundhead och i det elfte avsnittet mer om Kate Davies (bland andra storheter). Det är en stickpodd väl värd att lyssna på om du inte redan gjort det...

När vi (jag och mamma) var ute och fotade mössan passade vi också på att fota Larven, eller i varje fall magen. Är nu i vecka 38 (37+4) så det är bara drygt två veckor kvar till hen är beräknad. Jag längtar så efter att bli av med magen, men foten får gärna läka ihop lite till innan hen kommer ut. Livat är det där inne i alla fall...


Jag var inne på återbesök på sjukan i måndags. De röntgade foten och tog bort stygnen i operationssåren. Allt ser bra ut och läker ihop fint. Skönt! Dessutom fick jag ett nytt svart gips. Det passar mig!

Annars förflyter dagarna  här hemma med foten i högläge. Jag ägnar mig åt läsning och handarbete. Bland annat syr jag små kläder till Larven. Det är jätteroligt att sy igen efter flera års uppehåll, men mer om det kommer i ett senare inlägg. Tills dess, må så gott alla bloggläsare!



Saturday, March 12, 2016

Tvåändsstickning på HV - del 1

Det här inlägget ska egentligen handla om tvåändsstickningskursen jag går på HV, men först ska jag uppdatera er lite kring vad som hänt med foten. Den är alltså bruten på två ställen i fotleden. Jag fick ligga på sjukan och vänta på operation i flera dagar. Den sista dagen, när operationen äntligen blev av, fick jag fasta i 26 timmar. Det var en ren tortyr...

Nu sitter det i alla fall diverse plattor och skruvar i foten och jag är gipsad upp till knät (som ni kan se på det försök till snajdig gravidbild vi försökte ta idag). Jag fick komma hem från sjukhuset för ca en och en halv vecka sedan och hoppar nu runt på kryckor och tycker livet är allmänt bökigt.

Jag ska ha gipset i fyra och en halv vecka till och Larven är beräknad att komma om tre så tyvärr får jag räkna med att föda med gips. Känns mindre kul men inte mycket att göra åt. Så nu vet ni hur det ligger till och varför det varit lite tyst här ett tag!

Men nu till tvåändsstickningen. Jag tänkte här avhandla den första halvan av kursen, genom att visa de alster vi gjort och som jag tack vare den brutna foten äntligen fäst trådarna på!


Längst till vänster är uppläggningar av tre olika slag, sedan ett rör med aviga maskor på olika sätt och två rör med olika tumkilar.


Sedan har vi tre olika prover där vi experimenterat med färger på olika sätt. Det är som alltid roligt att se hur olika färger påverkar varandra och förändras i mötet med varandra. De två långa rören är exempel på mönsterkrus i en- och tvåfärgat.

Som material använder vi z-tvinnat garn från Wåhlsteds Textilverkstad, tvåändsstickningens Rolls Royce-garn. Dyrt är det dock så man blir lätt ruinerad!

Vår lärare Karin Kahnlund fick till förra gången in dessa fina nyanser i turkos och lila. De är så fina att man knappt vill sticka med dem, och ett antal härvor fick följa med hem...

Kursen går ju över två terminer. Tyvärr missade jag det mesta av förra tillfället på grund av foten, även om jag lyckades dyka upp en stund, och jag kommer även missa sista tillfället eftersom jag lär ha en nyfödd Larv då.


Som vanligt har ju Karin också med sig hela sin skatt av tvåändsstickade jackor, vantar, mössor, sockor osv. Där ur kan man ösa inspiration!


Roligt har det varit, och jag får försöka ta igen det jag missat hemmavid. Nu vill jag typ bara tvåändssticka hela tiden, att gå på kurs har ju den effekten på mig. Mer om den andra halvan kommer i ett senare skede. Först måste jag sticka klart provlapparna!