Tuesday, April 5, 2011

Florida

Tjohopp! Nu är jag hemkommen igen och har sovit bort de värsta störningarna i dygnsrytmen. Här nedan kommer lite fler bilder från Florida för den som vill se. Sammanfattningsvis har vi haft en fantastisk resa, med sol, värme och, framför allt, många nya upplevelser!En liten rolig sak är att de hade godis som hette "Swedish Fish". Vad som var så svensk med den kan man undra...


Jag var tvungen att köpa en påse bara för att... Jag lyckades till slut tvinga i mig den också, trots att det inte var särskilt gott.

De små, söta ödlor som fanns överallt var däremot riktigt söta. Dock svåra att ta kort på eftersom de snabbt ilade iväg om man kom för nära. De fanns av lite olika sorter, bl.a. en med en stor röd påse under hakan som den fällde ut ibland.

Peter och Carole hade dessa ödlor i sitt hus också. Jättemysigt att träffa en sådan i trappan på väg upp på morgonen. Synd att vi inte har så i Sverige tycker jag...

Del två av resan bestod för övrigt i att undersöka de södra delarna av Florida. Vi började med att köra över till västkusten, och Fort Myers. Den dagen hade vi mulet och regn hela dagen. Det kändes verkligen konstigt, men ändå skönt på nåt sätt. Dessutom behövde naturen det för det var väldigt torrt överallt. Det hindrade dock inte oss från att ta ett eftermiddagsdopp! Så här såg det ut vid havet på ön Captiva (som heter så eftersom piraterna höll sina fångar här):


Sedan fortsatte vi ner genom Everglades, som är det stora träskområde som täcker nästan hela södra Florida. Stora delar av det är naturskyddsområde, men inte hela och i övriga delar kan man åka s.k. airboat ut i träsket. Det gjorde vi naturligtvis. Här är pappa på plats i vår båt:


I Everglades vimlar det dessutom av alligatorer och vi fick se vår beskärda del av dem. De blev matade med marshmallows så de kom simmande mot båten. Det kändes väl sådär för en sån som jag som tycker att vilda djur ska förbli vilda...Bakom disken i receptionen hade de dessutom en tam alligatorbebis. Tre och ett halv år var han och kunde göra high five på kommando. Jag fick tillfälle att gulla lite med honom. Tänkte ta med honom hem men Harpan lät meddela att han inte ville ha nån alligatorlillebror.Efter besöket hos alligatorerna åkte vi ut på en lite mer stillsam båttur och tittade på lite mer stillsamma sjökor. Riktigt coola djur faktiskt! Såsar runt i havet och käkar sjögräs och liknande. De kommer in och lägger sig vid kajerna för att de tycker om det lite varmare vattnet där. Skellettet i deras händer ser ut nästan som en människas. Man kunde se dem riktigt bra när de kom upp till ytan för att andas. Det gjorde de var tredje till femte minut. Riktigt stora djur! Jag fick ingen riktigt bra bild på dem så ni får nöja er med denna bild på en sävlig pippi som satt på kajen där båten gick ifrån. Man kunde sätta sig precis bredvid honom utan att han reagerade. Han bara tittade på en lite undrande och fortsatte sedan fundera på livet eller liknande...
Sedan åkte vi vidare ut till Key West som är den yttersta ön på Floridas sydspets. Förutom att det var en massa hysteriska ungar där som firade sitt spring-break med att supa skallen av sig på barer där det står: "Clothing optional" så var vi även och tittade på Hemingways hus:


Här finns även ett märke som markerar USA:s allra sydligaste punkt, där det enbart är 90 miles till Kubas kust. Denna var vi naturligtvis också och tittade på men blev mer fascinerade av den hysteri som rådde bland turisterna där för att komma fram och få just sina familjemedlemmar fotade. Vi orkade inte ens försöka...

Vi var även på ett akvarie, men därifrån vill jag inte visa några bilder eftersom jag tyckte deras djurhållning var en ren katastrof. Stora hajar, rockor och havssköldpaddor trängdes i små, små bassänger. Det gillas inte.

På kvällen uppsökte vi dessutom en bar med något högre medelålder än de övriga och fick oss ett par drinkar och lite trevlig livemusik under någorlunda lugna former.
Efter detta var resan nästan slut och vi åkte upp till Miami i ett par dagar. Kontrasten var stor mellan Miami Beach, där det bara bor pensionärer, och Little Havana, där det bara bor kubaner och alla skyltar bara är på spanska.

Riktigt höga hus blandade med anonyma små villor i skiftande färger och former. Man såg även många halvfärdiga skyskrapebyggen som såg ut att ha kommit av sig helt, och man kan ju undra om det är finanskrisen som har spökat...

Sista natten bodde vi på ett riktigt sunkigt hak med motorvägen som granne på ena sidan och flygplatsen på den andra. Trots detta lyckades AC:n överrösta både bilar och flygplan. Men innan det hann vi naturligtvis med ett bad i Miami Beach:

Sen hittade jag ju till en jättetrevlig garnaffär också. Jag fann den i Miami och den heter Great Balls of Yarn:


Väldigt mycket fina garner hade de där och väldigt trevlig personal. Här den blå-gröna hyllan:
Och här är den röda... Pappa fick vänta i bilen medan jag hade svår beslutsångest över vad jag skull välja.


Till slut, efter mycket velande, blev det två härvor Malabrigo Sock och två härvor Malabrigo Lace, varav den blå härvan är en present till mamma. Jag fick inte plats mer mer i väskan eftersom jag köpt skor och jeans och annat som är riktigt billigt i USA. Nu återstår att se vad det ska bli av det...Sammanfattningsvis var det en riktigt trevlig och händelserik resa, men jag är förbaskat trött på Pommes Frites! Nu ska jag påbörja det gedigna arbetet med att ta igen vad ni andra haft för er under de här två veckorna!

23 comments:

disa said...

Vad roligt att se dina bilder och läsa om allt ni sett och upplevt!! Låter som en underbar semester!! Fina garner du köpt, förstår att det kliar lite i fingrarna efter att få använda dem. =)

Manduzana stickar said...

Åh, det ser verkligen fantastiskt ut! Och dom där ödlorna skulle gärna få finnas i sverige. Vi skulle kunna byta ut dom mot ormarna vi har!

Eva Hudin said...

Välkommen hem till den Gamla Världen! Små näpna ödlor som kilar omkring skulle jag inte ha något emot. Och sjökor gillar jag verkligen, de är så speciella. Ibland känner jag mig som en, tror jag...

Paradiset Kaos said...

Välkommen hem!

Linda said...

Välkommen hem kära! Vad fint att få se ytterligare bilder. (Men stort BU för det där akvariet som du berättade om, skottpengar på sånt! Och då menar jag inte djuren...)
Älskar sävliga kaj-pippin!! <3 <3 <3
Vilken rolig garnaffär! Till och med jag kände mig lite sugen på ett besök i den! (Men nej - jag skulle inte korsa Atlanten bara därför...)
Hur lång tid spenderade du i den? ;-)

Misemor said...

Oj, oj, så trivelig! Ser ut som du har hatt en fin tur! Deilig med nye garnbutikker! =)

Pysselfarmor said...

Men hej du och välkommen hem....och vad mycke' kuligt du har gjort - självklart förståss man åker väl inte på en så'n resa och har tråkigt heller....ser att ni var i Key West och hälsade på Hemingway...synd att det var en stökig kväll ni var på baren. Vi synes förmodligen framöver....

Rät&Avig said...

Härliga bilder! Ser ut som en trevlig resa!
Och vilken garnaffär!!! Dreglar!
/Ann-Britt

Fiff said...

Välkommen hem! Kul att du visar bilder. Är garnet billigare i usa än här? Kram

Caroline said...

Vad härligt att du haft det så bra =) Kul att ha dig tillbaka!

Ulla-Bella said...

Takk for titten på fine bilder:)

LadyNight said...

Vad kul att du vill vara med i min utlottning! Önskar dig lycka till :)

Evas Pyssel said...

Vilken härlig resa du haft ! Roligt att du skrivit så mycket och visat bilder från den. Välkommenhem igen !!! Kram Eva

4U2! said...

Valkommen eller VÄLKOMMEN hem! Vad trevligt du verkar ha haft, fina bilder och du fick ner så mycket med så lite ord! Trevligt. Ja, här har det hunnit bli vår, men det har du väl märkt;)?

Heldri said...

Ödlorna var riktigt söta, jag skulle nog kunna tänka mig att byta ett antal spindlar mot lite ödlor.

Kul att höra att fler än jag gillar mina glasögon. jag fick hem dem idag och kan konstatera att det känns betydligt mer naturligt att ha dem på än vad jag trodde att det skulle. Och så blev ju världen så mycket skarpare!

disa said...

Hjärtevarmt tack!! Ja, här har det virkats en heeeel del. *ler*

4U2! said...

Tänk att alla valt elefantstolen.:)

aliel said...

Verkar som om du haft en härlig resa. Små ödlor har vi ju faktiskt i Sverige också, eller kanske inte i hela landet? Inte lika häftiga och orädda dock men visst är det fler än jag som sett hur små salamandrar legat och solat i stenpartier och på stenmurar om somrarna..? Fina är de :-)

Emilia said...

Låter som en spännande och härlig resa!

Susilull said...

Du ser ut att ha haft en händelrik och härlig semester! Skönt att slippa pommes frites kan jag tänkte mej. Tillbringade en sommar i Canada och hade konstant halsbränna av allt friterat!

Maria said...

Härliga bilder! Vilken garnaffär. Jag hade aldrig kommit därifrån :-)

Erik said...

Ohhhh, du hittade också Swedish fish i USA! Jag hittade en påse på Newark, men anledningen att de heter just Swedish fish är ju för att det är en svensk lansering av Malacos pastellfiskar för den amerikanska marknaden: http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_Fish

Anonymous said...

Visst är det härligt att resa!Och vilken garnaffär! Ödlor finns faktiskt här också, brukar ha sällskap av skogsödlor på sommaren, när jag sitter på verandatrappen och fikar.