Wednesday, October 31, 2012

Marsma

En marsma är som en liten väska/påse som man kan lägga sina sysaker i och sedan rulla ihop med hjälp av det långa locket. Ända sedan jag såg marsmor (heter det så i plural?) hos Elin för första gången så har jag velat ha en själv. Men inte bara det, jag ville ha en som min farmor gjort. Så jag önskade mig en...

Och nu har jag fått den! Hur den skulle se ut och pyntas fick farmor bestämma helt själv och det blev tema Harry. Först ett korsstygnsbroderi gjort av ett foto jag tagit på Harry för några år sedan och sedan några av hans smeknamn (kär hund ni vet...) och hans efternamn (Egerö-hund). Jag är superglad!

På baksidan står en sanning som vi alla som någonsin börjat brodera kan skriva under på: Broderi kan ge beroende. Så sant! Och visst borde sysaker komma med varningar, precis som cigaretter eller alkohol...

Insidan är gjord av röd sammet med stråk av tjockare tyg där man kan förvara sina nålar. Praktiskt till tusen! Och nu när jag fotat den ska jag börja inreda den på riktigt. Tack farmor!

Men först ska jag försöka bli frisk. Jag vaknade igår morse och kunde inte öppna ögonen. Ögoninflammation med andra ord. Och det är verkligen inte min grej för jag kan inte med ögondroppar. Jag kan inte ens titta på när någon annan tar ögondroppar. Så fånig är jag!

19 comments:

Tina said...

Vilken fin! Ni är vädigt skickliga brodöser, du och din farmor.
Hoppas du blir frisk fort.

Paradiset Kaos said...

Krya på dig!!!
Härligt med en broderad bild på hunden :-)

Eva said...

Läcker!
Hoppas du visar när den är inredd också, för det där blev jag nyfiken på.
Broderi. Stickning. Sömnad. Nog är det beroendeframkallande allt:)
SV
Visst är den graffittin fin? Nu var ju männen lite äldre när de gjorde den andra gången:) Borde ha frågat om de fortsatt med konstnärliga saker efter "värsta" klotterkarriären som ju måtte ligga bra många år tillbaka. (Om inte annat så var det ju alltså 21 år sedan den ene var med o gjorde orginalet här.) Imponerad blir i alla fall jag!

Eva Hudin said...

Fin sypåse och vilket vackert namn på densamma, MARSMA.

Här droppas det i ögonen flera gånger i timmen, tur att avståndet är rejält :-)

Krya på dig!

Maria said...

Tack så mycket!

Vilken fantastisk duktig farmor du har! Klart att den ska ha en varningstext :).

Sanna said...

Åhh va fin! Duktig din farmor! =) Hoppas du piggnar på snart också, ögoninflammation är ingen höjdare.. <3

SV: Halloween är väl mest för barnen. Jag och maken far ut till kyrkogården och tänder lite ljus ikväll också.. =)

Kraaaam
Sanna

nattugglan said...

Vad duktig din farmor är..du brås säkert på henne..Bra sak att ha sina sysaker i..Och fy för ögoninflamamtion...du ta o droppa i ögonen så kanske det blir bättre.. el värm opp vatten o låt det svalna..sen baddar du med det.oxå ett bra tips..som vi brukar göra här.krya på dej.

The Knitting Seaman said...

Sicken snäll farmor du verkar ha! Så avundsjuk (fast inte missunsam) på folk som kan dela sånt där med sin familj. Släkttradition liksom.

Apropå ögoninflammation, det åkte jag också på häromdagen. Take a look: http://theknittingseaman.blogspot.se/2012/10/tji-fick-jag.html

Heldri said...

Krya på dig så du kan njuta av din fina marsma

Magdalena said...

åååh, himmel vilken fin och personlig marsma! otroligt kreativt :) första gången jag hör det ordet också, hör talas om nåt sånt - jätteroligt att lära sig nåt nytt!

och vad gäller ögondropparna, har du provat att försiktigt dra ut undre ögonlocket en aning och droppa där, och sen blinka flera gånger så det sprider sig upp över hela ögat? det är inte alls lika otäckt, tycker jag. oavsett, lycka till och krya på dig! <3

disa said...

Hoppas du blir av med inflammationen snabbt! Och vilken UNDERBAR marsma!! =)

Nettan said...

Vilken fantastiskt fin marsma!! Tänk vilka storverk den kommer inspirera till =)
Hoppas ögoninflammationen börjar ge sig nu, det är verkligen inte roligt. Om inte... se mail =)
Stor kram ♥

Pysselfarmor said...

:-))
å har du fått den nu! Din farmor broderade och sydde på den förra brodericaféet när du inte var med. Hon var väldigt flitig, så det var en hemlis förstår jag nu och hon skyndade sig att bli färdig.

Ordet marsma har jag forskat litet i om det är ett samiskt ord därför det har varit litet "prat" om det. Samerna har en sypåse som liknar den här modellen - jag har ju en i skinn. Har frågat några samer hemmavid i byn i Lappland, men de känner inte igen ordet. Även samiskan har olika dialekter så det kan vara en annan samiska än den som talas i mina hemtrakter i södra Lappland. Ska forska vidare i om det är ett uttryck grundad i samiskan...

jo jag kommer torsdag dvs i morgon till brodericaféet. Jag är ju den gamla inventarien på dessa träffar
:-))

Emilia said...

Så fin!! Jag tror att jag måste önska mig en (av min mamma)! ;). Hoppas du redan kryat på dig!

Mmatilda said...

Det var inte särskilt länge sen jag hörde ordet marsma första gången och fick lära mig vad det är... Denna var ju helt fantastisk! Och, som jag brukar återkomma till, jag blir så imponerad av broderi för jag kan inte göra det själv!

Annika GW said...

Vilken mysig marsma. En personlig och fin ägodel du fått av din farmor! / Annika

Manduzana stickar said...

Vilken fin! Din farmor kan sina grejer ;)

Lapp-Lisa said...

Väldigt fin den där. Man ska ha bra redskap att arbeta med! och ha dom i.. Duktig din farmor.

Äppelblom said...

En liten kvällshälsning till dig.
Må så gott!