Wednesday, August 7, 2013

Stickstämma 2013, del 2

Dag två av Stickstämman inleddes med frukost i matsalen. Mat var något man inte led brist på under dessa dagar. Varannan timme fick man mat och varannan timme fika. De amerikanska lärarna var mycket förundrade över vår svenska fika-tradition...


Sedan påbörjade jag kurs i flätstickning med Ivar Asplund. Denna kurs bytte jag till eftersom jag av någon outgrundlig anledning anmält mig till flerfärgsvirkning. Och jag är ju inte särdeles förtjust i att virka... Kan nog ha något att göra med att anmälningen ägde rum klockan tolv på natten en vardag!


Ivar stickar de mest fantastiska flätstickade tröjorna, varav den röda här ovan är min favorit. För att se mer av dem tycker jag ni ska besöka hans blogg (länk ovanför bilden).

På lördagskvällen åkte jag och  Pysselfarmor en liten biltur (ja, vi var slöa och ja jag vet att alla andra gick) till Ristafallet, som låg alldeles i närheten av folkhögskolan.

Där tog hon denna fina bild av mig med vattenmassorna i bakgrunden. Fast hon var nervös att jag skulle backa för långt och trilla i...

Efter det åkte vi vidare på vår tur och tittade på Åreskutan som låg bara någon mil bort. Och nej, vi gick inte upp på toppen. Vi nöjde oss med att vara nedanför och titta upp på den. Och förfasas över hur otroligt mycket flådiga hotell och liknande som byggts överallt. Den by som en gång var Åre syns i princip inte längre...


Min sista kurs var i tvåändsstickning med flera färger, också den med Ivar. Nedan ser ni några exempel på hans fina tvåändsstickade alster:

För övrigt så har vi blivit visade en alldeles makalös manick. Nämligen en antitrasslare! Ytterst användbar när man tvåändsstickar, men även vid vanlig flerfärgsstickning.

Gjord av en snurrande ostbricka från IKEA och två bitar dräneringsrör. Man stoppar ett nystan i varje rör och sedan snurrar man hela pjäsen med foten medan man stickar. Genialiskt!

Tyvärr kommer jag inte ihåg vad du hette som uppfunnit denna makalösa manick, men om du läser det här kan du hojta så jag kan skriva ditt namn om du vill.


Hela stämman avslutades med att Nancy Bush höll en föreläsning om estnisk stickning, vilken var lång men intressant. Med sig hade hon bland annat dessa vackra vantar från Muhu och övriga Estland som hon visade upp:


Nedan ser ni ett exempel på vad jag stickade från alla tre kurser jag gick. Dels är det början på Hammerdalsvanten från krusevant-kursen. Sedan är det en liten tvåändsstickad provlapp där jag övat på olika typer av ökningar, och slutligen en flätstickad provlapp som ser likadan ut på båda sidor, något som var nytt för mig.


Färden hemåt gick bara bra och inga punkteringsfadäser eller liknande inträffade! Bara allsång och middagspaus på Max i Sundsvall. Tack Malin, Inger och Anna för trevligt sällskap till och från Stickstämman!

Och framförallt ett stort tack till Eva och Sanna som gjort dessa underbara dagar möjliga. Vi uppskattar verkligen allt jobb ni lagt ner på detta. Det var oerhört välarrangerat och givande på alla sätt. Tack till er!

7 comments:

Fiff said...

Vad härligt! Känns nästan som man va med lite nu :-)

Pysselfarmor said...

ja huaaa jag är alltid nervös när det gäller vatten och höjder ;-)
men märkligt nog är jag en hejare på att åka utför ?!! men då är det ju fruset vatten !!
Men vilken manick! Måste läsa mera ingående hur den funkar för jag funderar på om man inte kan bygga en egen sådan!
Ha det bäst!
http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/

disa said...

Det låter som om du har haft det super trevligt!! =)

Eva said...

Tack för att jag har fått följa med, den här vägen!Ivar vågar jag nästan inte titta hos... Jag blir ett enda stort "VILL!!!!!" men tvivlar starkt på "kan"... (Fast flätstickning kanske i alla fall...)
Supersmart manick för flergarnsstickning! Hmmm.... Undrar om man skulle kunna använda lite högra burkar? Fästa med matt-tejp kanske? (Lättare för en utan snickerverktyg i ngn högre utsträckning) Ska genast börja kolla second hand för ostbricka!

krakel said...

Oj så många fina inlägg jag missat. Mycket roligt du gjort.

Manduzana stickar said...

Vilka rolig kursen du har gått!

Evas Pyssel said...

Vilken fantastisk upplevelse du varit med om. Man blir ju så uppfylld av nya kunskaper. Manicken med ostbrickan är ju toppensmart. Vacker trakt av vårt land du varit också.
Kram Eva