Thursday, April 30, 2015

Mitt första kolambroderi

I sommar ska jag och Elin tillsammans delta i en utställning på Dieselverkstaden. Den sker i samarbete med konstnären och fotografen Kärsti Stiege.

Hon har varit i Indien och fotat kolam. Kolam är "målningar" gjorda av rispulver, som kvinnorna i Sydindien (framförallt) åstadkommer utanför sina hus. De tros ge lycka och rikedom åt huset. När jag själv reste i Sydindien, i samband med mitt fältarbete inför uppsats i religionshistoria, blev jag fascinerad av denna konstform och fotade många av dem själv, nedan ett exempel på det:


Vid högtider och festivaler gör man dem större och mer färgglada, medan de en vanlig grå tisdag kunde vara ganska enkla:


När jag funderade på hur jag ville utforma mina bidrag till utställningen så såg jag genast en koppling till svenska landskapssömmar. Jag ville helt enkelt brodera bygdebroderier i indisk tappning! Först ut är svartstick:


Det är en ny upplevelse att brodera till en utställning. Eller till ett så specifikt ändamål överhuvudtaget. Det känns så flyktigt på något sätt, för vad ska hända med broderierna sen? Men samtidigt är ju det ganska passande för just den här utställningen, för är det något som är flyktigt så är det kolam...


Utställningen startar den 13 juni (jag kommer dock inte vara där då för jag tänkte ta och gifta mig den dagen), sedan pågår den augusti ut. Mot slutet av sommaren pekar allt på att jag även kommer hålla en liten kurs/workshop i kolaminspirerade broderier. Kan man inte tåla sig till dess kommer man kunna gå en med Elin redan 13-14 juni.

Mer information om det kommer längre fram!

5 comments:

Nettan said...

Nämen åh så fina mönster, och åh så fina boderier, och åh vilken himlans bra idé att kombinera två konstformer på detta sätt och Åh Så Roligt Med Bröllop mitt i alltihopa! Stort grattis ❤

Anonymous said...

Kul projekt! Har också bilder på kolam från Tamil Nadu. Men det är så länge sedan jag var där, så bilderna är diabilder som jag borde sortera någon gång.

Paradiset Kaos said...

Fin duk du har gjort.
Och vad roligt att få planera bröllop!

Siv said...

Spännande saker du har framför dig!
Som vanligt ursnyggt broderi.
Kul med "sommar"bröllop. Hoppas du får riktigt fint väder!

Manduzana stickar said...

Vad spännande med utställning! Så otroligt vackert med kolam.