Saturday, May 23, 2015

Prag

Förra helgen var vi i Prag, i huvudsak för att titta på hockey-VM (min sambo är hockey-tokig), men självklart var jag också på jakt efter garn. Det hade jag inte mycket för. Det huvudsakliga intrycket var så här:


Fyra butiker hade jag planerat besök i. Två av dem var stängda, bland annat den ovan. Men att döma av skyltfönstret kanske inte det gjorde så mycket... Fashion Martina heter hur som helst butiken och ligger på Pristavni 47. Jag tyckte mig skymta lite Debbie Bliss-garner där inne, annars inte mycket att ha.

Nästa stängda affär var Purl yarn studio som ligger på Ceskoslovenske Armady 928/19. Detta var den enda butik som var riktigt lockande, och därför var det ju synd att den också var stängd.

De hade fina garner av kända märken så som Malabrigo och Rowan, samt Addi- och Knit Pro-stickor. Vad jag kunde se fanns det dock ingenting som man inte lika gärna kan få tag på i Sverige.

Men det var i alla fall ull i garnerna i denna butik, för det var inte helt lätt att hitta annars. Snarare såg det oftast ut så här:


100 % akryl (eller åtminstone 80) verkar vara tjeckernas grej. Nja, jag tror jag står över.


100% akryl var precis vad som gällde på den första öppna butiken vi hittade. Den hette Textilini Galanteria och låg inuti ett enormt shoppingcentrum som hette Palladium. En kombinerad sybehörs- och garnaffär. Men som sagt, inte ett enda nystan med ren ull hittade jag.

Sista stoppet var butiken Marlen på Karoliny Svetle. Enligt någon artikel jag hittade på nätet skulle de ha en stor samling egentillverkat garn. Det lät ju spännande med lite inhemskt garn, men när jag kom in i butiken insåg jag att det istället främst var fråga om en tygaffär.
<--

Suck. De hade en liten sektion garn bakom disken, men inget av det var någon höjdare, så jag gick tomhänt även därifrån. Inte en enda liten härva fick jag med mig hem, och istället bestod min Prag-shopping något oväntat av tre julkulor, en adventsstjärna och en tecknad version av Franz Kafkas Förvandlingen.

Sammanfattningsvis ska man, om man vill shoppa garn i Tjeckien, inte ha för höga krav på naturliga fibrer och inte försöka göra det annat än på en vardag eftersom många småbutiker har stängt på helgerna. Eller så struntar man bara i det och uppsöker närmaste bra webbshop istället.

1 comment:

Evas Pyssel said...

Vilken otur du hade . Men jag gissar att du kunde njuta av Pragresan ändå. jag har aldrig varit där. Det blir mest London för mig av någon anledning.
Ha en skön fortsatt helg. Kram Eva