Thursday, September 15, 2011

Paris

Sådär, då var man hemkommen från Paris! Vi har haft en jättemysig helg med god mat och en massa spring fram och tillbaka för att hinna se så mycket som möjligt på de dagar vi var där. Så man kan lugnt säga att vi kompenserat för all mat, speciellt med tanke på Paris tunnelbanesystem där man får forcera minst fem trappor upp och ner för att komma till varje perrong. Det blir ett antal trappor på några dagar. Och gud förbjude att man vore handikappad eller hade barnvagn med sig...

Det allmänna intrycket av Paris är annars att det är en trevlig stad men att fransmän är lite väl om sig och kring sig för min smak. Sjukt irriterande är ju deras oförmåga och ovilja att prata engelska, vilket jag hade hoppats skulle vara en myt men som tyvärr inte var det. Jag tror att två av våra mat- och fikabeställningar blev rätt under hela helgen... Detta parat med en ibland inte helt ok inställning till att ge service bland exempelvis restaurangpersonal gjorde att vi stundom blev lite trötta på den "franska mentaliteten"...


Något som jag däremot uppskattade väldigt var den franska, gamla gotiska, arkitekturen på kyrkor och så med sina skräckinjagande gargoyler och annat som en sån som jag gillar, som i exemplet ovan på Sacré-Coeur. Eller varför inte nedanstående exempel på den stora kyrkogården Pére-Lachaise:


Denna kyrkogård var för övrigt en av de mest givande sakerna att titta på och jag och mamma gick runt i flera timmar och tittade på gravstorheter såsom Jim Morrisson, Edith Piaf, Marcel Proust, Moliére och min favorit Oscar Wilde, på vars grav jag skrev en liten hälsning...


Som ni ser var jag inte den första som kom på den tanken... Vad jag skrev är hemligt, men jag kan säga att det är ett av hans bästa citat. Varför försöka komma på något själv när Oscar redan uttryckt samma sak, fast mycket bättre?

Efter kyrkogården gav vi oss även upp i Triumfbågen, där man fick avnjuta denna pampiga utsikt.
<--

Under fredagskvällen hann vi även med ett snabbt besök i Louvren. Allt blev lite försenat eftersom vi spenderade väldigt mycket tid i garnaffärer under eftermiddagen så vi hade lite bråttom vid vårt besök. Men vi lyckades i alla fall hitta Mona Lisa,  Venus Milo och Hammurabis lag som jag helst av allt ville se. Det överhängande intrycket var dock att det inte gjorde så mycket att vi inte hade så mycket tid till övers för jag tyckte i övrigt inte att Louvrens samlingar var så fantastiska. Det kändes ganska mycket som det brittiska imperiets "leftovers" och vill man se de riktigt coola grejorna så ska man åka till ursprungslandet i fråga eller till British Museum.

Nåja, dagen efter tog vi oss i alla fall (efter ett antal timmars köande, dock färre antal än vi först befarat) upp i toppen av Eiffeltornet:


Mycket imponerande gjort av mamma som är allmänt höjdrädd annars. Hon tyckte dock att hissen var läskigast, inte att vara i toppen.

Från Eiffeltornet gick vi vidare till Notre Dame såklart. En mycket imponerande kyrka måste jag säga. Stor och stilig. Men tyvär satt gargoylerna så högt att de inte gick att fota (i alla fall inte med min kamera).

Något som däremot var väldigt trivsamt var att mata de små pippifåglarna på torget utanför Notre Dame. -->
Det var män som hade specialiserat sig på detta och som hade fåglarnas förtroende. De hjälpte en att komma igång genom att lägga lite fågelfrön i ens hand och sedan hålla upp sin hand tillsammans med ens egen. Så småningom kom fåglarna och satte sig och då tog de långsamt bort sina händer. Efter ett tag vågade fåglarna komma och sätta sig på en utan hjälp. Hur gulligt som helst och man kunde stå bra länge och titta på de små fåglarna!

Under lördagen hade vi även exceptionellt väder med 30 grader varmt och strålande sol. Det var nog sista riktiga sommardagen man fick vara med om i år! Härligt! Många mysiga fikor utomhus blev det, men mamma kunde konstatera att kaffet var sådär. Sådana här små koppar fick man, och däruti var det lilla kaffe som fanns så starkt att det nästan kunde gå iväg av sig själv. Tur man är en te-drickare...

Vi hann även med ett besök på Saint Chapelle, som är en jättefin gammal medeltidskyrka med höga glasfönster i mängder av olika färger och franska liljor överallt. Kyrkan ligger väldigt lustigt till, på Justitiedepartementets innergård och kön dit var remarkabelt långsam. Jag tyckte dock det var värt det när vi väl kom fram!

Som jag sa så lyckades jag på förhand lokalisera ett antal garnaffärer i Paris. Vi valde dock bara ut två av dem, eftersom dessa låg i närheten av varandra och vi inte hade hur mycket tid som helst. Den första vi besökte var Lil Weasel:


En jättetrevlig affär, med en lika trevlig kassörska som pratade riktigt bra engelska. Så bra att vi funderade på om hon kanske inte var från Frakrike.

Garnerna var arrangerade efter färger istället för efter kvaliteter, vilket kändes lite annorlunda, och de hade garner såsom Debbie Bliss, Malabrigo och Cascade Yarns m.fl. Shoppingen resulterade i tre härvor Malabrigo Sock (i vackra höstiga färger) och en Cascade Yarns Alpaca Lace i blågrönt till mig. Mamma köpte även tre nystan Malabrigo Lace till sig. Ett av dem i blåa toner och de två andra lilamelerade. De senare härvorna hade en lite rolig historia eftersom de hade spunnits upp av Malabrigo speciellt till den här affären och färgen bar namn efter affärens ägarinna (hon som pratade bra engelska). Carine tror jag hon hette. Kul att mamma råkade välja just den färgen som var så speciell, för det visste hon inte när hon valde den. Snygg var den också! (Bild på all vår shopping kommer längre ner...)


Garnaffär nummer två blev la droguerie. Egentligen hade vi gett upp letandet eftersom det tagit sån tid att hitta den första affären, men sen sprang vi rakt på den när vi var på väg ner i tunnelbanan vid Les Halles.

Här köpte jag ett litet kit med mönster, garn och knappar till en liten bebiströja med elefanter med fladdrande öron på. (Jag älskar elefanter...) Hur sött som helst, men storleken var för tre månader så det får nog ligga och vänta ett tag på lämplig bebis. Sen måste jag ju samla mod (och en ordlista) för att sticka efter franskt mönster!

Annars var just knappar butikens stora behållning. Det fanns hur mycket som helst av den varan och de hade satt upp alla sina knappar på väggen så man kunde stå där och frossa i timmar. Efter svår beslutsångest köpte jag ett gäng prickiga och ett gäng blommiga knappar och mamma köpte några också. Men det var inte lätt att bestämma sig bland det överflöd av fina knappar som fanns:Som ni ser... Och det fanns inte bara knappar i mängder utan även garner, vävgarner och pärlor. Synd att man var tvungen att besinna sig av både ekonomiska och platsmässiga skäl...


Jag kan hur som helst varmt rekommendera båda butikerna för den framtida Paris-resenären. Och här kommer en bild på all vår shopping (till detta ska läggas ett pussel med bild av Eiffeltornet för vi är inte bara galna i garn, vi är galna i pussel också):


Puh! Detta blev ett långt inlägg! Nu ska jag gå in och se efter vad ni haft för er under tiden jag varit borta.

Ni som är nyfikna hur det går för det storartade lag 2 i pysselstafetten ska nu gå in och ta en titt hos Fiff, som ju fick temat skelett av mig och nu har gjort något alldeles fantastiskt av sitt tema...


 

23 comments:

Heldri said...

Så mysigt ni verkar ha haft det! Jag delar din fascination för gotiska byggnader, underbart att detaljfotografera och otroligt imponerande hur man kunde bygga dessa med relativt enkla hjälpmedel och hårt arbete.

Manduzana stickar said...

Det ser ut som att ni hade en fantastisk resa!
Åh, den den kyrkogården vore ju en dröm att få besöka!

disa said...

Åh, det verkar ha varit en fantastisk tur!! Vad roligt att få ta del så mycket av den. Fina fynd och du är så fin i din nya hårfärg med!! =)

Ulla-Bella said...

Godt at du fikk med deg fine garn hjem fra turen til Frankrike. Litt rart at ikke franskmenn setter mer pris på turistene enn som så, og lærer seg litt engelsk (noe de vel i grunnen kan, men ikke vil at vi skal vite).

Annefia said...

Det låter som om ni haft det jättehärligt! (Bortsett från vissa problem med den franska mentaliteten) Gillar detaljerna från byggnaderna och det där med fågelmatningen låter jättecharmig. Och garnaffärerna!!! Garnaffärerna!!! Jag hade GÄRNA varit med där.

Nettan said...

Vilken härlig helg ni haft i Paris! Vi var där för några år sen, mitt i en värmeböljan (38 grader... man vill inte vara i en stad då egentligen) och vi orkade inte göra ens hälften av allt vi önskat. Så vi måste nog åka dit igen... =) Håller med om mentaliteten dock. Det konstiga var ätt när jag till slut inte orkade med attityden längre och trött fräste till, så vände den. Verkar vara konceptet som gäller! Läste nånstans att det tom händer att artiga japaner på semester i Frankrike drabbas av trauma o behöver hjälp vid hemkomsten... Vem vet?
Virkkurs absolut om jag får lära mig brodera av dig ;)
Kram <3

Nettan said...

Vilken härlig helg ni haft i Paris! Vi var där för några år sen, mitt i en värmeböljan (38 grader... man vill inte vara i en stad då egentligen) och vi orkade inte göra ens hälften av allt vi önskat. Så vi måste nog åka dit igen... =) Håller med om mentaliteten dock. Det konstiga var ätt när jag till slut inte orkade med attityden längre och trött fräste till, så vände den. Verkar vara konceptet som gäller! Läste nånstans att det tom händer att artiga japaner på semester i Frankrike drabbas av trauma o behöver hjälp vid hemkomsten... Vem vet?
Virkkurs absolut om jag får lära mig brodera av dig ;)
Kram <3

med nål och tråd said...

Shit vad mycket ni hann med. Jag förstår att ni måste ha gått o gått o gått. Och åkt metro :) Kul för mig som aldrig varit där att få recensioner av sevärdheterna. Jag måste säga att kyrkogården låter lockande!

Helena said...

Åh, jag är så avundsjuk. Paris är min älsklingsstad. Ni var verkligen otroligt effektiva. Hann med allt det viktigaste. Roligt att ni hade tur med vädret.

Rosenvante said...

Jisses så mycket ni hann med de där dagarna. Paris har jag aldrig besökt och en av orsakerna är väl just språket. Det gör det lite extra kul då att få läsa ditt inlägg o se alla fina bilder. Härliga affärer ni var i också, skulle varit svårt att gå därifrån tycker jag. Babykittet du köpte ser ju jättesött ut och garnerna, vilken lyster det var och härliga höst färger.

4U2! said...

Otroligt vad mkt ni hann med under så kort tid!
Välkommen hem!

Pysselfarmor said...

Mmmmm...den staden har sin tjusning - vi var där för ett par år sedan.

jo jag frisk - vi ses nästa vecka...

Lovisa said...

Svar: tack så myclet!

Ni verkar ha haft det enormt mysigt! :)

Åsa said...

Det verkar som ni hade en toppenresa. Oscar Wilde är min favorit också!

Evas Pyssel said...

Vilken helt underbar Paristripp ni haft mamma och du. Och herre je vilken knappaffär. Där skulle jag också stått och bara stirrat.Det var jättelängesedan jag var i Paris, men min man däremot har varit där 59 ggr då han körde turistbuss !!! Kul det där med kyrkogården och Oscar Wilde. Jag har också gått så där på en kyrkogård, fast i Skagen. Jag blev så fascinerad av konstnärslivet och dramatiken i konstnärernas sociala liv där. Det var när jag jobbade som reseledare dit. Jag tyckte så synd om Kröyer, vars stora kärlek Marie lämnade honom i blind förälskelse till Hugo Alfvén. Hu ja !!! Kram Eva

Eva Hudin, Falkenberg said...

Jag höll på att storkna när jag fick upp bilden på alla knapparna. Tänkte att bara det är ju värt en resa till Paris. Jag förstår att ni haft en härlig resa, du och din mamma. Det jag fastnar mest för, förutom alla knapparna, är kyrkogården och medeltidskyrkan. Kul att du gillar mitt broderi, kanske jag hittat rätt nu...

Susilull said...

Härliga Paris-bilder! Nu längtar jag dit igen.
Jag håller med dig, den stora kyrkogården är en av de saker jag minns bäst, den är verkligen häftig, om man nu får säga så om kyrkogårdar...

Fiff said...

Jag älskar också pussel! :-)
Och vad roligt att du gillade min tolkning av skelett! Vad skumt att du har en sugar skull tatuerad också, hur kul som helst!
Jag håller med dig om fransmännen och engelskan.
Jag upplevde precis samma sak när jag var i paris. Men precis som du så stötte jag på några som var trevliga :-)
Trist att det är så. Move on liksom!
Härlig helg ni har haft, och jag diggar din nya fb-bild :-) hur fin som helst!

Smycka said...

Ser ut som att ni har haft det alldeles underbart! I dessa lägen önskar man att man var ekonomiskt oberoende och hade hur mycket plats och tid som helst! Så svårt att välja. =o)

Maria said...

Vad härligt med en resa till Paris. Jag var där för ganska precis ett år sedan och jag tycker att det är en så underbar stad!

Siv said...

Vilken härlig resa ni haft! Och tur med vädret också! Och två inspirerande garnaffärer. Kan knappast bli bättre!

Anonymous said...

Vad fint du presenterat våran resa, jag längtar tillbaka till garn och knappaffären. För övrigt är det helt otroligt roligt att resa med dej. Nu ska jag leta mönster till min sjal. Kram Mamsen

Anonymous said...

Vilken annorlunda Parisresa ni hade. Vittnar om mångsidiga intressen!
Kerstin T
(Australien)
PS Har skrivit ner adresserna till garnbutikerna, för nästa gång jag kommer till Europa!