Saturday, January 21, 2012

No poo - uppföljningen

Först och främst, ett stort tack för alla era rara kommentarer om min cardigan!
Puh! Nu är tentan inlämnad för denna gång och man kan pusta ut ett tag. Inte mycket i handarbetsväg har det blivit tid till denna vecka så jag tänkte sticka emellan med ett inlägg om hur det har gått med mitt no pooande som jag skrev om första gången här.

Jag har nu inte tvättat håret med schampoo på ca två månader och det fungerar hur bra som helst! Jag försökte ta ett kort på håret idag, men det blev verkligen inte bra. Men ni kan ju dock se det i förra inlägget, där är det inte tvättat på en vecka. Jag tvättar alltså med enbart balsam en gång i veckan. Det balsam jag använder för tvätt är ICA:s Neutral, som inte innehåller några parabener eller silikoner eller annan skit. Längst ute i topparna använder jag Fructis Pure and Shine som är ett lite tyngre, vårdande balsam (men utan skit). Första gången gjorde jag misstaget att ha detta i hela håret men då såg det ut som om jag hade hällt en flaska smör i huvudet dagen efter. Inte trevligt. Efter varje tvätt sköljer jag håret i kallt vatten spetsat med äppelcidervinäger för att återställa hårbottens PH-balans. Så här ser i alla fall innehållet i mitt badrumsskåp ut nuförtiden:Ungefär en gång i månaden gör jag en lite större rengöring av håret genom att blanda i bikarbonat i balsamet. Då brukar jag även göra en inpackning bestående av banan, avokado, aloe vera-gel, honung och ägg. En riktig vitaminkick för håret som dessuom luktar väldigt gott!

Jag har inte heller använt vanlig tvål under dessa två månader. Kroppen och ansiktet tvättar jag oftast med enbart honung, men ibland använder jag min hemmagjorda duscholja bestående av rapsolja, olivolja, honung, citron och äppelcidervinäger. Ansiktet peelar jag ibland med citronsaft och socker och ibland använder jag en blandning av ricinolja och askorbinsyra som är bra för fet och oren hy, vilket jag lider av ibland. Jag måste säga att den mest positiva effekten av detta projekt är att min ansiktshy blivit mycket finare än den var tidigare.

Vidare har jag helt vant mig av vid vanlig deodorant. Det tog en vecka att vänja sig av vid att använda antiperspirant och då kan jag ärligt talat säga att det var lite synd om min omgivning... Men jag framhärdade i att bara använda min hemgjorda deo bestående av kokosfett, bikarbonat och majsstärkelse och sedan vande sig kroppen. Nu har den vant sig till den grad att jag inte luktar svett längre, inte ens om jag inte använder min hemlagade deo så oftast glömmer jag den på morgnarna eftersom jag ändå inte luktar svett. Riktigt coolt! Och det är nog inte bara jag som inbillar mig, för älsk har i alla fall inte klagat än... Tvärtom tycker han om att jag luktar jag och inte en massa konstgjorda kemikalier. Så än så länge är jag mer än nöjd med mitt no pooande och nu känns det verkligen inte som ett alternativ att gå tillbaka till en massa kemikalier igen. Dessutom är detta mycket billigare. Det lönar sig att gröna sig!För övrigt har vi korsstygnsskola här hemma idag. Jag satt och sydde på mitt löv och Malena ville hjälpa till. Jag sa att hon kanske måste öva lite först och vips hade hon lärt sig göra korsstygn! Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli!

I övrigt ägnar jag dagen åt att sortera garn. Har inköppsstopp nu för vi får inte plats med mer. Men nu ska jag pausa lite i det och se om mitt kommentarsproblem går att lösa med en annan webbläsare. Hoppas ni har en fantastisk helg allihop!

14 comments:

med nål och tråd said...

Härligt jobbat med No-pooandet. Jag blir inspirerad och sugen på att blanda egen deo och duscholja! Olja i ansiktet är verkligen skönt på vintern, men jag tycker inte att det hjälper mot finnar (kanske har jag fel blandning??).

Manduzana stickar said...

Vad roligt att läsa om din erfarenhet av No poo. Jag har läst mycket om det men har inte kommit mig för än, jag är alldeles för bekväm. Men jag är helt klart sugen på att testa.

Thessan said...

sv. Tack så jättemkt. Låter spännande det där med håret, skulle kanske testa... =) Hoppas du har en bra helg!

Ulla-Bella said...

Det er spennende å lese om dette! Selv bruker jeg kun Neutrals produkter.

Pixi said...

Ja jag har undrat hur det har gått med no pooandet!! Men anvbänder du inte nåt som schampo, inte bara balsam väl? Kul att det fungerar.. sj funkade det inte med tvättnöt"schampot " för min del men har en irriterad hårbotten nu så har fått kortison istället..Shit och jag som ville bli kemikaliefri..men men en annan dag kanske..hehe..Så härligt när bonubarnen vill handarbeta, jag har oxå ett som jag lärt ett o annat ..så kul när de vill!!Önskar dej en fabolous helg !!Kraaaam

Otaliga projekt said...

Bra att du för hantverket vidare. Det vill till att passa på när intresse finns.

Jag läser med spänning om ditt No Poo:ande och tycker att det är så facinerande. Även om jag inte är intresserad av det för egen del så är det så häftigt när någon/du verkligen är helsåld, oavsett vad det gäller. Jag rycks liksom med i ivern trots allt. Och vem vet, en vacker dag kanske jag nappar på något utav det....

Anonymous said...

Har funderat lite då och då på hur det går med ditt hår, så det var roligt med en rapport!

Fiff said...

Kul att din "gröna väg" funkar så bra.
Jag kör nån halv-variant, och använder bara schampoo som är märkt med bra miljöval, o så hälsokost-deo utan aluminium o sånt skumt. Men det e kul att lära sig lite nya alternativ :-)
Heja heja! Kram

sofia said...

fan vad bra! måste nog prova också.

Rosenvante said...

Där ser man ju att vi blivit pålurade en massa från början som gör att kroppen vänjer sig och kräver mera hela tiden. Det där är både smart och förödande mot oss och miljön.
Då är det skönt att få läsa att det faktiskt fungerar utan alla dessa grejer och skönhetsprylar som vi överhopas med. Nu blir jag riktigt sugen på att ställa in honungsburken i mitt badrumsskåp.
Heja dig och fortsätt gärna att informera oss.

4U2 said...

Det låter nästan för bra! Jag skulle gärna testa detta men tyvärr tillhör jag gruppen: hemmobbad av syster för att jag "luktade" - dumheter från hennes sida men det har satt sig. Låter helt underbart att slippa alla dessa olika kemikalie fyllda preparat (måste använda en deo från apoteket som ger mig märken , nästan bestående missfärgningar, jag undrar om jag skall sluta med den men hur sluta svettas?). Tänk att lukta honung ... en liten sked i munnen och sedan en sked över hela ansiktet ... underbart! Jag följer dig och dina rapporter så får jag se :)
Tröjan du stickade är urfin!
Kram

Fröken Eko said...

Ja... jag borde nog också börja med no poo, tycker jag. Speciellt eftersom mitt hår känns så ur balans då jag tvättade det typ varje dag efter att jag kom hem från BB. Men jag är så lat så jag orkar inte med nåt no poo. Dagens erkännande.
Fast idag så testade jag faktiskt att tvätta med bara balsam. Blev helt OK, kasnke jag fortsätter med det nu då... får se.
Men mycket duktigt gjort av dig som slutat av med shampo och sån skit! Grattis!

Lovisa said...

Åh, jag är också så sugen på att sätta igång med no poo. Har varit det i snart ett år men aldrig liksom kommit till skott. Min syster håller på hon med, och då det tog lite längre tid för hennes hår att vänja sig vart jag lite avskrämd, först och främst eftersom jag har ett ännu fetare och tjockare hår än henne.
Men jag ska definitivt börja! Snart. ;)

Bad Mama Jama said...

Spännande! Jag tror att du är inne på helt rätt spår, det är för mkt kemikalier och äckelpäckel i allt nu för tiden.