Sunday, November 10, 2013

Tant Koftas kofta

Först och främst måste man ju bara konstatera att bloggen nu är färdig och har fått sig ett rejält ansiktslyft! Ett abnormt stort tack till världens bästa och duktigaste Maja som är den som gjort hela designen! Du är helt enkelt bäst! Det blev så himla fint och jag är supernöjd och alldeles nyinspirerad att blogga massor nu när bloggen är fin igen. Ni som har hängt med ett tag vet ju att en av Bloggers uppdateringar så att säga vanställde min förra design och ingen har lyckats rätta till den, tills jag nu kände att det var dags att göra om den helt och hållet i stället.

I övrigt måste jag berätta om den fantastiska kurs jag varit på idag, nämligen en kurs i hur man stickar Tant Koftas kofta uppifrån och ner, med ingen mindre än Tant Kofta själv! Kursen var en dag och ägde rum på allas vår favoritbutik Litet nystan.Men innan vi fick sätta igång med våra framtida koftor så fick vi dels göra en provlapp, och dels göra en mycket intressant färgövning. Varje deltagare hade tagit med sig några olika dockor garn var. I alla möjliga färger och alla möjliga kvaliteter. Först la vi alla i en stor hög...


Sen fick vi i uppdrag att sortera dem i olika högar utefter färg. Det var lättare sagt än gjort och det var intressant att se hur det kunde skilja sig från person till person. För en person var en viss docka självklart lila och för en annan var samma garn självklart blått.


Efter det fick vi i uppdrag att sortera dem utifrån hur ljusa eller mörka färgerna var. Också detta var lite knepigt, men vi fick tipset att kisa, sänka belysningen eller ta ett foto som man sedan gör svartvitt. Då ser man lättare vilka som hänger ihop och vilka som inte gör det.

Det kan vara bra att tänka på när man exempelvis ska sticka en randig tröja, för om man tar ett garn ut den ljusa högen och ett ur den mörka högan så kommer ränderna uppfattas mycket tydligt, medan om man tar två garner ur samma "ljushetshög" så kommer de ta ut varandra mer eller mindre och flyta ihop (även om de är två skilda färger).

Lotta (som är Tant Koftas riktiga namn) hade med sig en provlapp där man ser detta väldigt tydligt. De nedersta färgerna skiljer sig väldigt mycket i ljushet, de i mitten lite mindre. De längst upp är väldigt lika varandra och flyter därför ihop så att man knappt ser att de är randiga. Provlappen är stickad med ett parti slätstickning och ett parti rätstickning och man ser verkligen vilken skillnad det blir om man har den ena som bakgrundsfärg eller den andra.


Efter denna spännande genomgång fick vi sätta igång att sticka på våra egna koftor. Själv hade jag tagit med mig garnet från Fjällbete som jag köpte på Stckstämman i somras. Detta ska få bli min första uppifrån och ner kofta. Färgerna är lite konstiga på bilden, men ni får ett hum om hur det blir i alla fall.

Så, tack Lotta och Karin för en jättebra kurs! Jag har stickat maniskt hela kvällen... Och tack Maja för att jag har så grymt snygg blogg!


15 comments:

Eva said...

Tack snälla för att du skrev om detta!
Hade varit kul att vara med, men jag får väl starta med att skaffa mig håftet om koftorna :)
Väldigt intressant med färgläran.

Emilia said...

Vad fin bloggen blev!

Sjömans-Elin said...

Vad fin bloggen blev! (lite avis) färglära är väldigt intressant och jag är inte speciellt duktig på det. Kanske skulle behöva gå en kurs jag med? :P

Löpmaskan said...

Så bra det blev! Sidhuvudet är extra snyggt. Utan att jag ens har träffat dig, känns det som att bloggen har blivit mer du. Nu vill jag göra om min egen svarta blogg...

Manduzana stickar said...

Så sjukt fin bloggen är med den nya designen!

Roligt med kurs för Tant Kofta, hon är verkligen fantastisk! Och spännande med lite färglära-kunskap. Jag är helt usel på hur man "ska" tänka kring färg, vad som är kalla/varma färger, ljusa/mörka och vad som passar och inte. Jag önskar att jag kunde mer om sånt.

Ninnis familjeliv said...

Vad din blogg blev fin! Ha en fortsatt trevlig vecka! Kram Nina

Tyg och otyg said...

Jättefin ny header och design. Snyggt jobbat Maja! :)
Låter som en kul kurs, är också lite sugen på att lära mig sticka tröjor uppifrån och ner. Det där med färger är verkligen intressant, jag och en kollega har diskuterat det flera gånger utifrån att vi har snarlika färg på våra vinterjackor, men han tycker att de är gröna medan jag upplever dem som blå (hans är dessutom blåare än min!). :)

Tyg och otyg said...

När jag läste lingvistik (tror jag det var) fick vi också lära oss att många kulturer/språkgrupper har väldigt få färgord jämfört med västvärlden. Det fanns dock någon form av "minsta gemensam nämnare", nämligen att ord motsvarande svart, vitt och rött fanns i stort sett i alla språk. Naturligtvis varseblir dessa folk färger på samma sätt som alla andra människor, men man har inte behovet av att sätta etiketter på alla olika nyanser som man gör i de flesta av västvärldens kulturer. Väldigt spännande att föreställa sig hur man skulle sortera in alla andra färger enligt den skalan, tycker jag.

Rosenvante said...

Här var det väldigt nytt o snyggt nu. Förstår att du kommer att trivas nu.
Vilken härlig kurs du varit på och det där var ju tänkvärt verkligen med färgerna, tur man ännu kan lära sig lite nya grejer eller hur?
Lycka till nu med koftan.

Fiff said...

Så kul att du blev nöjd! Det var roligt :-)
Jag sträcker på mig lite och njuter av alla fina ord! ♥

jonna d said...

Bloggen blev ju helt fantastiskt snygg!!! Förstår verkligen att du är nöjd.
//jonna d

Pixi said...

Ja vilken fräsch blogg du fått nu, så passande dej !! Verkar ha varit en underbar kurs, så mycket ni fått lära er..lite avis är jag allt, verkar som ni har ofta "kuliga" kurser hos er där uppe, hehe. Kram på dej =)

Siv said...

Så fin din blogg blev!
Visst är den där koftan svår att lägga ifrån sig! Jag är supernöjd med min som blev klar i början av sommaren. Redan flitigt använd.
Lycka till med din kofta!

disa said...

Så fin bloggen blev och så fin din pågående kofta ser ut!! =)

Annika said...

Det där med samma ljushet på garnet råkade jag ut för när jag stickade en babykofta med mönster. Jag stickade den i grått och turkos. Elefanterna liksom bara försvann...
Man lär sig av sina misstag! :-)