Wednesday, February 5, 2014

Kurs i att tova och spinna

Jag har äntligen tagit tag i det där med att spinna som jag varit sugen på länge! Detta genom att påbörja en kurs i att tova och spinna på Överjärva gård i Solna.


Kursen anordnas av föreningen Kulturlandskaparna i Stockholms län. Den är på fem gånger och hålls varannan tisdag. Det fiffiga är att man komma dit vilka fem tisdagar man vill under ett helt år. De har flera lärare på plats och man får välja om man just det tillfället vill tova eller spinna. Mycket praktiskt då livets realiteter ofta annars gör att man annars missar något kurstillfälle!

Det första vi fick prova på var att karda. Jag har aldrig förut gjort det på allvar så det var kul att prova på även om det var tålamodsprövande att ens få ihop en liten hög med spinnbar ull.

Jag, som valt att sedan sikta in mig på att spinna då detta är det jag är mest intresserad av, fortsatte sedan till själva spinnandet. Vi fick använda så kallade sländor. -->

Den jag använde var en bottentyngd sådan, men vi fick lära oss att det finns topptyngda sådana också. Vilken man bör ha är en smaksak. Det tog ett tag innan man fick in någon form av rytm, men det var väldigt roligt. Det kommer nog även ta ett tag innan garnet blir någorlunda jämnt...


De lite mer erfarna körde ju på spinnrock såklart! Själv tyckte jag sländan snurrade alldeles lagom fort...


Som sagt, många valde att tova också och ovan är en bild på det inspirationsbord kursläraren hade lagt ut. Själv är jag inte så säker på att tovning är min grej (blött och slaskigt verkar det), men jag måste väl prova nu när jag ändå går denna kurs! Lite sugen blev jag på den där fina nyckelpigan som fungerade som nåldyna.

Efter tre timmar hade jag i alla fall lyckats knåpa ihop en mycket liten härva med egenspunnet, ytterst ojämnt garn. Den är inte precis vacker, men jag är mäkta stolt i alla fall!

Det känns jättehäftigt att ha gjort något så från grunden. Sedan är det ju jätteroligt att gå en kurs i något som man är fullständig nybörjare på.

Nu ska den tvättas (i 45 grader har jag lärt mig) och sedan hänga till sig lite. Och så återstår det väl att se om jag, liksom många av er blivit biten av the spinning bug...
7 comments:

Monica Zetterlund said...

Åååå, vad kul det låter och vad praktiskt, när man som jag arbetar olika arbetstider, att kunna komma vilka tisdagar man vill under ett år!
Tack för tipset
Monzan

Evas Pyssel said...

Så roligt att prova på något nytt. jag hade gärna hängt med på detta också. Tovat har jag lärt mig och jag gillar det. jag har en spinnrock , fast som prydnas. Du får väl komma hit och lära mig sedan. Lycka till med fortsättningen.
Kram Eva

Rosenvante said...

Vilken perfekt kurs. Jag tycker din lilla härva ser jättefin ut, jag kommer ihåg min första och den var inte fin. Men med träning kommer det och du ska se att du snart är helt fast.

Löpmaskan said...

Vilket bra kursupplägg - det måste jag kolla. Jag gick en nybörjarkurs i att spinna en helg i höstas, men jag skulle helt klart behöva slipa på tekniken... Tack för tipset!

Ann-Sofie said...

Visst är det roligt. En helt ny värld öppnar sig.
Spinnrock är ett måste, inte ett nördigt tillval. :-)

Manduzana stickar said...

Men, så himla fint ditt första egenspunna garn är! Roligt att få karda också, det har jag aldrig provat på men jag är väldigt sugen :)

Maritas Maskor said...

Vilken utmaning och så kul att gå den här kursen!
Och verkligen duktigt att ha fått till ett eget garn!