Sunday, October 16, 2011

Kurs i tvåändsstickning

Jag är frälst, jag är kär!!!!! ...i tvåändsstickning! Mamma fyllde ju 60 som ni vet och hennes present från mig och älsk var att gå en kurs i tvåändsstickning och det har vi gjort i helgen (fast hon visst inget om vad vi skulle på förrän vi var framme). Kursen arrangerades av Rundstickan och  hölls på Midsommargården. Vår eminenta lärare heter Sanna T. Sköld - sannsticks.se - och här kan ni se ett urval av hennes fina tvåändsstickade vantar:


Den blåvita vanten ska bli ett av mina första projekt har jag bestämt. Men än så länge har vi bara stickat provlappar. Detta var vad jag lyckades åstadkomma under helgen:


Ha ha, imponerande va?! Inte särskilt, men det tar verkligen lång tid i början. Man känner sig som total nybörjare igen och det känns som man har jättestora fingrar och minst 18 stickor....

För dem som inte har hört talas om tvåändsstickning så är det en mycket gammal metod som skiljer sig ganska mycket från "vanlig" stickning, framförallt genom att man använder sig av två garnändar som man tvinnar om varandra och kastar över stickorna. Det ger ett väldigt tjockt och stumt resultat, men ger även möjligheter att göra mönster och varianter som inte går att göra i vanlig stickning.

Mest utbredd har tekniken varit i Dalarna, men även i exempelvis Hälsingland och i Norges östra delar, som gränsar till Sverige. Där och i Värmland har man framförallt träffat på tvåändsstickade arbetsvantar, som man använde ut och in eftersom de ansågs mer vattenavstötande och tåliga då. I övrigt finns det tvåändsstickade detaljer, bl.a. ärmar, i många folkdräkter från dessa områden. Det tog mig en dag att sticka några få centimeter så jag vill inte ens tänka på hur lång tid det skulle ta att sticka en ärm!


Själv blev jag helt begesitrad i tekniken och tyckte nog ändå det inte var så svårt som jag hade föreställt mig, kanske för att både jag och mamma är vana att kasta garnet när vi stickar vanlig mönsterstickning.

Dessutom ska man ju ta i utav bara hel***te och det faller ju naturligtvis mig i smaken som har problem i vanliga fall med att jag ofta stickar för hårt. Nu kunde jag med gott samvete ta i för kung och fosterland.

Helst ska man ju ha z-tvinnat garn när man tvåändsstickar också och detta hade Sanna med sig i mängder. Dessutom hade hon färgat det själv och det var verkligen hysteriskt vackert. Jag och mamma (ja, och resten av kursdeltagarna) shoppade loss rejält... Såååå fint garn, vill ha mer!

<-- Jag med helgens fynd!

Dessutom har jag redan idéer för det mesta av det. Jag tror jag måste ha semester ett tag för att sticka av mig. Tur vi inte har någon ny tenta på ett par veckor nu i alla fall. Tyvärr måste jag dock skriva ihop en redovisning i morgon som ska presenteras på tisdag. Vet ärligt talat inte om jag har tid med sådana saker, jag måste tvåändssticka!
Okej, nu har jag väl tjatat klart om denna tekniks storhet. Nu ska jag lägga upp och sticka ett litet mobilfodral på prov innan jag sätter igång med vantarna.

Och ja, ni som inte redan har gjort det, borde prova ni också!

26 comments:

Smålandsstickan said...

Det verkar lite krångligt, men vilka fina mönster man kan göra! Jag ska undersöka om det finns nån kurs i tekniken i mitt närområde. Ha en bra vecka // Christina

Heldri said...

Visst är det så med tvåändsstickning att det framhålls som så svårt, så svårt. Sen när man väl testar så är det inte svårt alls, bara tidskrävande! Låter som en alldeles underbar kurs, fin present till en stickande mamma.

Annefia said...

Man brukar ju se tvåändsstickning i olika bloggar ibland men du är den enda som förklarat lite mer om det. Kul! Och snyggt blir det dessutom! Vilken härlig garnskörd du fått tag på.

Anonymous said...

Tack älskade barn för en helt fantastisk helg. Jag är totalt frälst i tvåändsstickning nu och har svårt att tänka på att jobba eller göra andra saker. Vill bara nysta vackert garn och sticka. Kram Mamsen

Anki said...

Fasen vad snyggt, wow!

Rät&Avig said...

Ååååå, vill också lära mig!
/Ann-Britt

med nål och tråd said...

Haha, låter ju helt underbart. VIsst är det härligt att bli frälst av något sådär!

Anelma handarbetar said...

Vilken härlig present du gav din mor!

Kram Birgit

Pysselfarmor said...

Johudu...ha ha förstod att du skulle bli frälst!! Jag har ju stickat ett par år, men gissa vad jag lär mig på kursen hos HV....massor massor nytt. Ja menar - 80 timmar ska jag gå där och tvåändssticka. I helgen har det BARA varit tumkilar!! Provlappar naturligtvis...har bara hunnit med 7 olika tumkilar! Sanna är lärare på HV också - mycket gott rykte!

Bettan said...

Det ser jättekul ut, har lånat en bok på bibblan om tvåändsstickning men jag har bara bläddrat lite i den. Kanske skulle behöva en kurs i detta...! Många vackra vantar!!!
Kram sytanten

Evas Pyssel said...

Så spännande !! har aldrig provat men det ser lockande ut. Och snyggt ! Kram Eva

Fiff said...

Klart du måste tvåändssticka! Massor! Jag tycker det verkar lite läskigt jag ;-) hihi, men jag tycker ju till o med att mitt eget broderi är läskigt ;-) haha! Kram

Vitsippan said...

Grattis till ett år med bloggen.
Jag hade ett år i Maj.
Hajade till på Hedvig, för en av tre kattungar som jag matat och den sista kallade jag Bruna, men det passade tydligen inte i jourhemmet så hon har fått nytt namn.Hedvig.Grattis i efterskott.
Grattis till en ny familjemedlem.De är trevliga och roliga jyckar.Känner två i mitt område.

Tack för titten ! Ha en fin höst.

Bad Mama Jama said...

Åh herre, jag blir snurrig i huvudet bara av att läsa om det... Ja just det, grattis i efterskott på namnsdagen!

disa said...

Vilken underbar present till din mamma!! Vad roligt att ni kan dela stickintresset med varandra. Och härliga garner du köpt, man blir alltid löjligt glad över nya garner!! =)

Anta said...

Härliga garner har hon Sannstick och du fick med dej ett härligt gäng, en sån present ska jag önska mej av mina barn oxå tack för tipset:)) förresten har du blivit blond?? Hoppas att det kommer fler bilder på tvåändsstickat. Lycka till och sticka lugnt.

Smycka said...

Jättesnygga vantar! Härligt fynd åxå! =o)

aliel said...

Jag ska lära mig. Det enda som hindrar är tid, tålamod och kurspengar... men det kanske kommer med åldern ;-)
Fint blir det ju!

Maria said...

Kul med kurs! Sanna har lärt mig att tvåändssticka också och kasttekniken är en bra teknik att behärska. Resultatet blev ju helt fantastiskt. Tänk att du hann så mycket!

Eva Hudin, Falkenberg said...

Frälst och Kär. Milda makter, det låter verkligen ansträngande...

skapa och inreda said...

Det här måste jag lära mig! :)
Visst är det roligt att gå på kurs och lära sig massa nytt, träffa härliga människor och bli inspirerad.
Annika

Linda said...

Vilken perfekt present!!! Det låter som att ni hade roligt (och som att du har hittat något nytt att snöa in på). ;-)

Anonymous said...

Oj, vad skoj! Ska gå kurs i Vaxholm genom www.stickkurs.se Lääängtar...../Sofia

Anonymous said...

Vantarna användes främst med avigsidan ut för att få ett bättre grepp fick vi lära oss på vår tvåändsstickningskurs!

Anonymous said...

Äntligen har jag genom stickkurs.se lärt mig denna fantastiska teknik! Vilka lärare & vilken mat! Mycket, mycket bra! över mina förväntningar! Kan varmt rekommendera www.stcikkurs.se// den frälsta tvåändsstickerskan

Anonymous said...

Kan rekommndera krokmaskan för z-spunnet garn, hög kvalité, fina färger och billigare än sannsticks!