Monday, November 28, 2011

Kurs i skånskt yllebroderi

Wow! Kul att så många blev engagerade i Broderullkappan direkt! Jag ser också fram emot att ta tag i detta projekt. Än så länge är den ju bara utklippt, så det är ju en bit kvar tills jag kan börja brodera, vilket nog är vad jag ser fram emot mest...


Men jag ska ju inte precis klaga för jag har ju broderat hela helgen, så pass att mitt högra pekfinger idag är svullet, rött och varmt... Jag har alltså varit på kurs hela helgen i skånskt yllebroderi, med Elin Jantze som lärare. Här ovan ser ni hennes fantastiska dynor. Man blir ju på gott humör bara man ser dem!Lördagen började med att vi fick var sitt kit med två bitar kläde, garn och fyra mönster. Att välja mönster var inte helt lätt, jag ville göra alla fyra men det skulle jag ju inte hinna. Så valet föll till slut på en fin blomma...


Steg ett var sedan att föra över mönstret till tyget. Detta gjorde vi genom att kalkera upp det på arkitektfilm (man kan använda overheadpapper eller slaktade plastfickor också) och sedan pricka hål längs konturerna. Detta kan man göra med den nål man ska sy med och en bra idé är att sticka in nålen i ett suddgummi eller kork eller liknande för att det ska bli lättare att hålla i den. Stick inte för långt bara, då kan det vara svårt att få ut den! Under det hela kan man ha en bit wellpapp.

Nästa steg är att måla upp mönstret på klädet. Då nålar man fast pappret på tyget där man vill ha det. (Sätt bara några nålar löst så inte det hela blir skrynkligt). Sedan tar man en platt pensel med textilfärg på och stryker på. Ta ganska ordentligt med färg och stryk kort och koncist bara ett par gånger. Om man stryker för många gånger är det risk att prickarna flyter ut. Det kan de även göra om man har gjort för stora eller för täta hål. Tyvärr är lagom alltid bäst!

När man sedan syr så syr man strax utanför prickarna så att man döljer dessa. Skulle någon ändå synas någonstans (eller om man har prickat fel) så är även synliga prickar lätta att trolla bort genom att man skrapar bort dem med nålen.Efter detta skulle tyget ligga och torka ett (förvånansvärt kort) tag och vi passade på att fika under tiden. Elin hade passande nog bakat skånska pepparkakor som var hur goda som helst tillsammans med smör och ost. Det var en riktig premiär för min del!
När tyget sedan torkat är du vips redo att sy! Notera förresten att till och med jag använder sybåge! Det händer inte alltför ofta, då jag tycker det är hemskt irriterande. Men på den här typen av broderi är man nästan tvungen. Man täcker så stora ytor att tyget skulle bli alldeles bubbligt annars.


Alla testbroderierna var designade så att man fick testa på de sömmar som är vanligast förekommande inom skånskt yllebroderi. Här ovan har jag hunnit med bottensöm, ensidig plattsöm (även om den blir tvåsidig så fort jag slappnar av lite och inte har full koncentration) och stjälksöm.

När vi skulle gå för dagen på söndagen så hade vi en liten utställning med allas broderier. Kul att se att de blivit så olika trots att vi använt samma mönster. Tyvärr blev alla bilderna på det så suddiga, att de inte går att använda, men här är i alla fall mitt verk.
<--

Nu ska jag bara fundera ut vad det ska bli av broderiet, gillar ju inte provlappar som sagt... Just nu känns det som en bra grej att göra det till en väska men jag ska fundera lite till.

Stort tack hur som helst till Elin och alla de övriga kursdeltagarna för en fantastiskt underbar helg! Nu ska jag försöka kurera pekfingret lite fram till torsdagens broderikafé... Ca kl. 18.00 på torsdag alltså på Wayne´s Coffee på Hornsgatan (längst ner mot Slussen, i Toni & Guys gamla lokaler). Komsi, komsi!

23 comments:

Manduzana stickar said...

Så snyggt! Jag har sagt det förr och jag säger det igen; Någon gång SKA jag också kunna brodera sådär! Jag kan bara korsstygn och knappt det ens en gång.

Marion said...

Nydelig! Sånn vil jeg og lære meg! :)) Flinka!

Emmas dagar said...

Så vackert. Du är duktig!
Väska skulle vara jättesnyggt. Själv skulle jag nog rama in det, men inte använda glas framför.

Skarvtjärns Greta said...

Tack nu har jag lärt mig hur man överför bilden till tyget också. Det har alltid varit ett problem

Bad Mama Jama said...

Så otroligt vackert!

Susilull said...

Så roligt! Och så vackert, fantastiska kuddar!
Lycka till med ditt ullkappeprojekt!

Tinas Garn said...

Ett sånt bestyr! Men väl värt mödan. Så otroligt vackert det blir!

med nål och tråd said...

Snyggt jobbat, den är ju klar!! Yllebrodösen Hedvig. Vad fint du skriver om kursen. Det är grymt roligt att ha kurs med så trevliga kursdeltagare, det blev riktigt tomt att komma hem när kursen var slut.

Rosenvante said...

Riktigt snyggt.
Det var kul att få så detaljerat hur allt var upplagt och hur ni gjorde, tack.

Evas Pyssel said...

Jag tror jag svimmar så fint !!!! Du är fenomenal. Jag har aldrig träffat på någon som är intresserad av sådant här broderi . Du är så himla duktig. Nästa gång du ska på Sweden Rock ska jag visa dig min farmors broderier. Hon var också fenomenal och broderade dukar, gardiner, jättestora dukar och kuddar. Tyvärr dog hon långt innan jag föddes. Kram från Eva

Bettan said...

Vilket vackert broderi!!!!
Kram sytanten

Anelma handarbetar said...

En jättevacker blomma har du broderat!

Kram Birgit

Henrietta said...

Så fint! Du är så duktig! Så jämt och fint!
Jag önskade jag kunde brodera, vilket jag säkert kan om jag bara tog mig tiden *S*
//Henrietta

Pixi said...

Oj vad många moment !Men ser superkul ut!! Härligt att gå på kurs !Ja det e synd vi inte bor närmre varandra men en dag kanske...Det låter så mysigt med broderikafé.. Det verkar inte finnas nåt sånt här vad jag vet..kram på dej !=)

Pysselfarmor said...

Men oj då - har mitt inlägg från igår försvunnit?
Det var konstigt?! Fint broderi som absolut passar till fin väska..... sade bara att jo så där lärde jag mig att "pricka" av Carina Ohlsson ;-))

Pysselfarmor said...

Gissa VAD jag redan har packat ner!! Det jag glömt å glömt å glömt å glömt å glömt hela hösten! Nu ska jag bli av med mitt dåliga samvete!

;-))

Misemor said...

Takker for omtanken!
Så fantastisk flotte broderier. Det nederste bildet minner om norsk bunadsbroderi. Se vesken til Blå trønder (Husfliden.no).
Gleder meg til å se kappen også.
Klem ToneB

Siv said...

Så fint broderi! Men många moment innan allt är på plats. Måste vara värt mödan, när resultatet blev så bra.

4U2 said...

Vill, vill, vill! Kan inte du förklara lite mer som till en femåring så där, hur man liksom gör för trots att du är otroligt pedagogisk så ... min hjärna har nog för mkt piller. :) Kan du inte så får det vara, jag tar inte illa upp (tänkte bl.a på vad för sorts tyg du använda, tråd och det där vita som blir punkter (visst vill jag bara veta rätt lite? *ler*) Skulle det hjälpa att förklara via mejl så gärna för mig men som sagt: jag tar inte illa upp om det inte går!
Din skapelse är ultra fin!!!

Lovisa said...

Oh så snyggt! Det ser ut att vara värt tiden om man får ett sådant bra resultat. :)

4U2 said...

Hedvig. Jag trodde inte det fanns änglar men vad fel jag hade! DU är ju en! Tack, tack för ditt mejl!!! Skall läsa det noga när allt det som måste göras nu är gjort och maken gått ut med några vänner (då blir jag helt ensam - inga barn eller). Vill liksom läsa det lugnt och noga :)
En stor kram till dig! Och en varm kram med! :)

Annefia said...

Så ursnyggt det det blev! Jag tänkte omedelbart "liten väska" innan jag ens såg att du skrivit det.

Ensidig plattsöm minns jag från den tiden jag broderade Blekingebroderier.

Ozas Pysselverkstad said...

Hej Hedvig!

Du vann pris i min utloggning. Lila garn + mönster. Grattis grattis! Skicka din adress till min mailadress ozaandersson@hotmail.com så får du en present innan jul.

Kram ÅSa