Sunday, November 6, 2011

Årets diss - Syfestivalen

Jag och mamma besökte Syfestivalen i Älvsjö igår och japp, jag dissar Syfestivalen även i år. Egentligen ännu mer i år än föregående år. Tycker bara den blir sämre och sämre... (Dessutom får ni ursäkta den urursla bildkvaliteten i detta inlägg, glömde kameran hemma så jag fick köra med mobilen istället).

För det första, och detta är nog det mest störande momentet, så finns det så mycket där som inte har någonting med sömnad, garn eller textil eller någonting att göra. Säkert en tredjedel av alla stånd är sådana här, där man kan köpa ex. plånböcker, väskor, strumpor, städredskap och annat krimskrams som man kan köpa på vilken gratismarknad som helst, som ex. Malmamarken. Jag har ingen lust att betala inträde för att få möjlighet att köpa deras trams.

Och scrapbooking och smyckestillverkning i all ära, men behöver man verkligen tio stånd med pärlor av olika slag? Tycker att dessa typer av stånd har mer "rätt" att vara där, men när den typen av stånd som inte direkt har att göra med temat för mässan uppgår till ungefär hälften av alla stånd som finns så tycker jag att det är under all kritik.


En annan sak som stör mig oerhört är att det numera i princip bara handlar om kommers. Man går på en mässa för att handla. Punkt. Ovanstående instickade cykel var ett av få objekt som visades upp som någon form av utställning och som inte direkt syftade till att vara ett kommersiellt objekt.

Jag var ofta på Syfestivalen när jag var i tonåren, i egenskap av så kallad "lajvare". Vad jag minns av hur det var då så gick man och tittade på utställningar från olika skolor och projekt och olika textilutbildningar och andra hade "modevisningar" man kunde titta på. Även andra, såsom vi lajvare hade uppvisningar som folk kunde gå och titta på.

Av detta finns numera intet, utan allt handlar om att olika stånd ska sälja så mycket som möjligt. Det enda som bryter detta är några få bord där någon slags sorgliga ursäkter till workshops pågår.

Detta kommersiella fokus får mig att bli aningen illamående och jag handlade knappt någonting. Det enda jag verkligen inte kunde låta bli var garn och mönster till dessa vackert benämnda vantar (och mössa). Utöver det köpte jag lite spill av linne för tio kronor att göra armband av, samt en rulle guldtråd att brodera med.


Visst fanns favoriter där, som ex. Fingerfärda, Ullcentrum och Korps handelsbod och visst fanns det fina garner att klappa på. Men sammanfattningsvis gick jag ut därifrån undrandes vad jag hade betalat för. Egentligen. Jag har hört att det är mindre krimskrams på vårens mässa, så jag funderar på att gå dit då och ge det ett försök. Är inte det bättre så är nog mitt förhållande med Syfestivalen över.

Och så får ni ursäkta mitt supergnälliga inlägg!

24 comments:

Heldri said...

Så tråkigt!Man kan ju tycka att en mässa som heter syfestivalen borde ha mest sömnadsrelaterade ställare. När jag var där för några år sedan (också på hösten) kändes det även då som att det mest vår försäljningsstånd, mer kommersiellt än kreativt. Visst är det kul att kunna klämma och känna på garner jag bara sett via nätet men att betala inträde för det känns som du säger lite så där.

Emmy said...

Det är så tråkigt att det ska vara så. Jag tycker verkligen också att syfestivalen kan få vara helt textilrelaterad. Ut med väskor och annat krimskrams. Jag kan möjligen acceptera lite pärlor och smyckestillverkning. Det är i alla fall något kreativt.

Ditt inlägg får min i alla fall att inte vara så bitter över att jag har suttit hemma och pluggat istället för att åka dit som planerat.

Rosenvante said...

Ojdå, jag som suttit här o ojat mig för att jag inte åkte dit som planerat, då ska jag vara glad då att jag inte lade ut en massa pengar på att resa dit.
Tack för dina snälla ord på bloggen, de värmer verkligen ska du veta.
Kram

Pysselfarmor said...

Men så bra, då bedömde jag rätt i fredags att det inte var någon mening att stressa dit. De senaste tre gångerna har jag tyckt att det varit blahaaaa......vi körde våra MC:n till vinterförvaring och därefter bestämde jag mig för att stanna hemma, till min sambos stora förvåning
;-)

Min tråd said...

Då behöver jag inte ha dåligt samvete för att jag missade detta i år. Tyckte det även förra året var med så mycket som inte hade med symässan att göra - bara utfyllnad.

Madeleine said...

Vad trist att det inte blev så kul! :( Men garn är alltid svårt att låta bli!

Bettan said...

Hej! Ja , jag tror att det var dej jag såg längst ner vi "pengabussen". Jag kom på det precis när jag gått förbi dej och funderade på varför ansiktet var något bekant...och sen kom jag på namnet Hedvig handarbetar...men då var du borta i folkmängden...så kan det bli. Jag ska troligen dit i februari oxå, så kanske vi ses då.... Kram sytanten

Smycka said...

Jag var på mässan i Jönköping i våras och den var trevlig. Nu har jag även varit i Älvsjö och jag gick omkring där i ca 4 timmar. *ler* Jag tycker det är roligt att gå omkring och känna och klämma, fantisera och planera vad jag ska göra. Jag gillar i och för sig pärlorna, men de var lagda i samma hörn. Får se om jag kommer till Älvsjö i vår eller om jag far till Jönköping. Har ju lite närmare till Jönköping än till Stockholm från Skövde. *ler*

Misemor said...

Så trist at messen ikke stod til forventningene. Det er så synd når hensynet til inntjening overgår det kunstneriske og sosiale med slike tilstelninger. Men det er jo hyggelig å se hva du fant for deg selv, kjempefine votter og lue. =)
Ha en finfin søndagskveld videre. Klem ToneB

Nettan said...

Tråkigt, tråkigt...
Men vantarna och mössan är jätte fina!
Och du; Malmamarken? Som i Malmköping? Har du varit på gammeldags i Malmköping? DÄR ska man vara!! =)

Anki said...

Visst var det ett å annat som inte hör hemma där, men ... sukta efter garn kunde jag i alla fall ;D

retstickan said...

Tyckte att det var en förbättring mot när jag var där för några år sen och det kändes som om det bara var scrapbooking. Det fanns i alla fall tillräckligt för att fresta mig men lite lite garn mot vad jag skulle önskat.

Ulla-Britt said...

Egentligen borde man gå till syfestivalen för att få inspiration, men jag gick dit med en lista på saker att köpa, t ex ull till ett jackprojekt, nål till en broderad brosch, syrafärger, z-tvinnat garn etc. Håller med dig om att det mer liknar en basar än en mässa. Men det är praktiskt att ha allt på ett ställe.

Lilli said...

Håller också med dig. Tycker att det är en hel del som inte hör till mässan numera. Har varit på den i Göteborg på hösten, men tycker att det var samma där.

Bad Mama Jama said...

Nej vad tråkigt. Har aldrig varit där och var var faktiskt sugen på att åka i år men nu är jag glad att jag inte gjorde det. Jag trodde det var en självklarhet att det skulle vara "sygrejer" på en syfestival...

4U2 said...

Är det inte så att det kommersiella tränger sig på mer och mer överallt? Trist.
Gillade din fina instruktion i förra inlägget, hjärtan, så pedagogiskt att t.o.m jag förstod! :)
Kram

Manduzana stickar said...

Åh, kul att du nämner Korp! Dom håller till i min hemstad och jag har stickat till dom :)

Eva Hudin, Falkenberg said...

Det låter som vilken marknad som helst, tycker jag, och dom brukar sällan vara mycket att ha. Samma saker i vart annat stånd. Inget större utbud eller nyheter eller överraskningar. Och det är ju det man vill ha! Men hur som helst, det du inhandlade är fint.

Monica WO said...

Ja, "vad var det jag sa" - mormor (näe farmor ska det va!) Tyvärr gäller detta inte bara symässor utan allt vad mässor heter, tycker jag mig märka! Det är bara att vägra gå på´rom

j´shörnan said...

hej jag gillar syfestivalen och jag håller med dig att det mycket annat som inte har med någonting att göra med mässa det skulle kunna vara flera garn ställen eller dyrlik. Jag har tänkte på det men nu ännu mer när jag läst hos dig här kram maria

4U2 said...

Tack för dina kommentarer! Ja, jag är så full av lust att skapa och göra saker men det är svårt när man inte kan sitta mer än en mycket kort stund och sedan ... ligga ... men stickar gör jag ibland, liggandes ;)

Annika said...

Så skönt att inte vara ensam om känslan! Hos mig infinner sig också känslan av att det inte är något nytt eller spännande. Om jag vill handla kan jag göra det på nätet. Där kan man naturligtvis inte känna på sakerna, men man slipper i alla fall trängseln! Jag har ganska mycket plats runt köksbordet... :-)
Ha´ det gott!

Fröken Eko said...

Ja, jag har ju aldrig varit på Syfestivalen, men nog på andra mässor (inkl. handarbetsmässor) och jag håller med dig. Varför ska man betala inträde för att egentligen bara gå på marknad..? För det är ju det som mässor är, marknader...

/F

Emma - [Distorsion] said...

Synd att det inte var någon höjdare då!

Jag har bara varit på syfestivalen som var i Jönköping i våras, men det tyckte jag var jättetrevligt :) Massa mönster, egendesignade kläder och broderier och mer workshops än man hann gå på.
De flesta jag pratade med var ivriga på att lära ut kunskaper mer än sälja, rätt inställning på en mässa tycker jag. Fast de som gjorde de inspirerade mig till fler idéer som gjorde att jag ibland ville köpa mängder med garner/tyger osv:P