Saturday, September 22, 2012

Folk Socks & Folk Mittens

Nu har jag äntligen blivit ägare till två böcker som jag länge suktat efter, men som varit slut. Nu har de kommit i nya upplagor och finns således att beställa igen.

Först ut är Folk Socks. The History & Techniques of Handknitted Footwear av Nancy Bush. Fantastiskt många fina sockor finns i denna bok. De norska står ju ut som vanligt, och även dessa är ljuvliga!

Vad som är roligt är att modellerna skiljer sig så pass mycket åt. Vissa är rikligt mönsterstickade, andra enfärgade som de vita i länken här ovan och andra är spetsstickade. Därför kan man tänka sig att det finns någon socka för alla smaker. Skulle gärna sätta tänderna i ett par av modellerna redan nu, men det får jag inte förrän jag stickat klart de sockor jag redan har på gång...

Nästa bok är såklart ovanstående boks "syskon", nämligen Folk Mittens. Techniques and Patterns for Handknitted Mittens av Marcia Lewandowski. Också den är en fin bok, även om jag blev något besviken på innehållet. Omslagsvantarna, de baltiska är förstås fantastiska men av modellerna inne i boken är det inga som når upp till deras nivå riktigt. De svenska modellerna är lite tråkiga, t.ex. Bohus-vantarna. Till och med av de norska selbuvantarna tycker jag det finns finare modeller. Men, smaken är som bekant som baken, och båda böckerna är roliga i det att man kan bläddra i dem och låta sig inspireras av stickningar från all världens hörn. Och det är ju aldrig fel!

Sen vill jag passa på att tacka för alla tips på garnaffärer i Borås. Ena dagen var jag på Ateljé Margaretha, men hittade inget direkt. Den butiken känns lite för stor och opersonlig. Dagen efter besökte jag istället Stickat & Klart och kom hem med garn till en hel tröja! Fina garner och fin service är en vinnande kombination...


Jag är supersugen på att börja på en gång, men jag har förbjudit mig själv att påbörja nya projekt innan flytten är klar. Här pågår för övrigt flyttpackningen för fullt, så livet blir mer och mer kaotiskt. Blä, men det blir bra när det blir klart!

Sen måste jag bara leverera lite gnäll också. Det finns en blogg som heter Skåne Sy-d och som i dagarna har uppmärksammat min farmor och vårat löv, vilket i sig är roligt. Det är dock lite tråkigt att de inte nämner med ett ord att lövet hade en medskapare (kalla mig småaktig, men det räcker liksom att jag inte stod med på Liljevalchs). Att de dessutom gått in och tagit en av mina privata bilder och använt den på sin blogg utan att fråga mig gör det hela ännu lite tråkigare. Så, om någon vill använda mina bilder i fortsättningen så är det väldigt enkelt att skicka i väg ett litet mail eller en kommentar och fråga. Jag kommer med all sannolikhet inte säga nej!

8 comments:

Pixi said...

Ja det håller jag med dej om att det är mycket trist att hon inte nämnt dej och tagit din bild utan att fråga.. Fy på henne!!! (hojtar med pekfingret nu).Ska ni flytta långt? Tycker oxå det är det tråkigaste man kan göra så är det att flytta, blä o åter blä men skönt när det är gjort o det är väl tur det !kram på dej =)

Emmas dagar said...

Bra att du skrev till dem att de borde haft med lite mer i texten och frågat om bilden!

Lycka till med flytten!
Vet att det är lite jobbigt den tiden man lever i kartonger. Men det är mest roligt att flytta (tycker jag).

Ha det gott!

Emilia said...

Verkar vara härliga böcker du fått tag i *kliar i fingrarna att själv beställa* ;)

Anelma handarbetar said...

Intressanta böcker! Tyvärr så har jag köpförbud just nu, måste göra något ur alla 100 böcker jag har redan.

Flyttkartonger i all ära. Tänk så bra det blir sen.

Fy att sätta ut din bild utan att fråga.
Ha de gott. Kram Birgit

Eva said...

Först;Håller helt och fullt och totalt med både vad gäller bilder och medverkan! Det är ju så attans lätt att fråga!!!
Böckerna ser jättefina ut! Jag som just tänker LÄRA mig vantar kanske inte skulle satsa på den än, men sock-boken!
Fast just idag har jag varit release o köpt en med medeltidsmönster så... OCH en med skotska mönster (så ska jag lära mig sticka på engelska också...)
(Kommer på bloggen alldeles strax;D)
Underbara färger på garnerna!

Pysselfarmor said...

Folk Mittens har jag...tror jag hade den med till HV....får ta och kolla in folk socks nu ;-)
har liksom hamnat litet i sockträsket nu - levererat fem par nu. Minst fem par till ska det bli....ses till helgen.
;-))))

Fiff said...

Men GAH!, vad irriterande! Sånt stör mig också. Hur svårt kan det vara? Och det e ju rätt lätt att fråga om man får låna en bild! O de borde väl ha koll om nåt... suck! Hoppas flytten går bra och blir skojig i alla fall ♥

disa said...

Men fy fasen så fräckt gjort av dem!!!

Inspirerande böcker och härligt garn!! =)