Monday, February 11, 2013

Spetsstickning på HV

I helgen var det dags för kurs på HV igen, denna gången handlade det om spetsstickning. Något jag tycker är roligt men sällan gör, det blir oftare flerfärgsstickning för min del, så det var kul att prova på lite olika mönster...


Längst upp till vänster är en form av hålmönster, längst upp till höger en bladkant som man kan använda som t.ex. kant på en sjal. Längst ner till vänster ett zigzag-mönster och längst ner till höger ett skirt bladmönster, där jag dessutom stickade in pärlor. Jag får be om ursäkt för de dåliga fotona men det är helt omöjligt att fota när det aldrig är dagsljus förutom när man är på jobbet!


Jag gjorde även en lapp till, en stjärna med nuppar. Dessvärre var det mörkgröna garnet värdelöst för detta ändamål och nupparna syntes inte alls. Man kan bara ana dem om man håller upp lappen mot ljuset, vilket jag försökt göra här.

Nuppar är hur som helst vanliga i estnisk spetsstickning. Jag har alltid tyckts ganska illa om dem, men nu är jag lite sugen på att sticka en sjal eller så med nuppar för att komma över mitt agg. Vi får väl se vad vi kan hitta på i framtiden, hur som helst ska jag då använda ett betydligt ljusare garn...

8 comments:

Pysselfarmor said...

Fina! Och jag tror jag blev vindögd av alla läsning av mönsterdiagrammet...fick ont mellan ögonen!!??

Ja nu är det bara att fräsa på med läxan till nästa gång vi har lektioner.
Ses kanske torsdag! //kramen från taxichauffören :-))

Evas Pyssel said...

Gu´ vad duktig du är! Vilket tålamod.
Kram Eva

Eva said...

Kul!
Jag såg en bok jag blev väldigt sugen på för ett tag sedan, med MASSOR av mönster.
Du är inte rädd aversionen blir ÄN större om du gör en hel sjal?:D
Själv drömmer jag om färgmönstrade saker just nu... (Har tjuvstartat syföreningsmötet idag :D)

Cecilia said...

Fina provlappar, tror att det är ett bra sätt att förstå hur spetsmönster liksom funkar!
Jag kom över mitt nupp-hat när jag kom på HUR löst jag skulle plocka upp maskorna och att det gick att behålla lösheten genom att placera pekfingern på. Sedan gick det...nästan lätt! :-)

Siv said...

Spetsstickning är kul, men det gäller ju att hålla koll på maskorna... Provlappar är ju bra att göra, men ack så tråkigt!

Manduzana stickar said...

Jag drömde inatt att jag försökte övertala alla i min närhet att nuppar minsann inte alls är varken tråkigt eller svårt. Tänk så konstigt man kan drömma!

Mmatilda said...

Fina mönsterprover! Det blir nog en hel sjal också låter det som...

anli said...

Fina provlappar. Jag tänker ofta att jag borde ägna mer tid åt att prova mig fram och sticka små lappar i olika tekniker för att öva, men så blir jag lat och vill hellre sticka "användbara" saker.

Här hemma ligger en härva garn och en bok om estnisk spetsstickning och väntar på uppmärksamhet, så jag snart får jag också sticka nuppar.

(Jag använda nästan nuppa som ett verb ovan innan jag insåg att det ju betyder något helt annat.... *rodnar*)