Sunday, April 6, 2014

Bergianska trädgårdens fiberutställning

För det första tror jag att jag fått ordning på datorn nu äntligen. Jippie! Då kanske det faktiskt går att börja blogga och läsa andras bloggar igen utan att varje gång bli dränkt i popup-fönster! Håll tummarna...

För det andra måste jag visa några fina bilder från Bergianska trädgårdens fiberutställning som jag och mamma besökte igår.


Representerat fanns självklart linet...


... och bomullen.

Men också fibrer som för mig var lite mer ovanliga, såsom exempelvis Rami, som utvinns ur en växt som i mångt och mycket liknar våra vanliga brännässlor (fast utan brännhår). Det används mest till tyger och dukar, men även till stickgarn som synes.

Beredningen är ganska lik linets. Man behandlar stjälkarna med t.ex. ånga så att barken och blasten går att separera, sedan kan man utvinna själva fibrerna efter en rötningsprocess. Det är de förädlade fibrerna som används att spinna med. De råa fibrerna kan användas till repslagning och annat där lite grövre fibrer lämpar sig.

Det var dock inte bara denna nässelväxt som fanns representerade utan också vår "vanliga" brännässla. Ett riktigt mjukt garn blev det av den...


Kanske man skulle prova när nässlorna nu snart tittar upp?!

Av de andra lite ovanligare fibrerna så föll jag nog mest för bananen. Såååå mjukt både före och efter spinning.

Jag vill genast prova även om jag från spinnar-gruppen på facebook hörde att det torrfäller alldeles väldigt. Någon som har några erfarenheter?

Ur olika former av ananasplantor kunde man också framställa starka fibrer, även om det är väldigt arbetsintensivt att få fram dem. Men de har exempelvis använts i tyger och till mer robusta saker som rep och liknande.Utställningen innehöll också en avdelning som behandlade växtfärgning. Man fick bl.a. se skillnaden på färgning med gul lök och röd lök...


Samt olika typer av indigo...Sammanfattningsvis en rolig och lärorik utställning, även om jag tyckte inträdet var lite saftigt (80 kr och bara bestående av två rum).

Men den håller på till och med 13 april så passa på att gå sista veckan!

4 comments:

Eva Hudin said...

Men då, vilken spännande utställning! Tack för att du delade med dig av besöket där.
Hälsar
Eva

Evas Pyssel said...

Garn av brännässla, vilken ovanlig grej. Banan har jag hört förut och bambu har jag ett garn av. Spännande att lära sig nya saker. Synd att man jag inte har vägarna åt Stockholm. Jag drar iväg åt ett annat håll i veckan !!
Kram Eva

Anonymous said...

Intressant läsning! Jag trodde att bananfibrer var hårda. Rami har jag faktiskt stickat en tröja av, men den har jag inte kvar. Den krympte i första tvätten så att den blev obrukbar. Innan tvätt luktade den lite åt hampahållet. Nässelfibrer kanske man skulle testa att få fram, snart är det fullt av otyget runt komposten ...

Manduzana stickar said...

Åh, vilka spännande fibrer du har fått se! Jag är också sugen på att testa att spinna banan-fiber!