Monday, March 11, 2013

Monteringshelg på HV

I helgen var jag på kurs på HV igen. Denna gång stod montering på schemat. Inte världens roligaste, men ack så nyttigt! Många bra knep och knåp lärde vi oss för att få plaggen snyggare när man väl stickat klart... (Som vanligt nuförtiden får man be om ursäkt för den usla kvalitén på bilderna. Det må vara ljusare men när jag kommer hem från jobbet är det för mörkt för att ta vettiga foton.)


Först lärde vi oss att sy ihop med osynlig sömmar, dels på slätstickning, dels på resår och dels på rätstickning. Riktigt snyggt blev det, speciellt på slätstickningen. Förutom att det bullar lite i mitten så ser man knappt sömmen överhuvudtaget.


Sen lärde vi oss även att sy ihop axlar. Den översta lappen till höger är ihopstickad (mycket snyggt!) och den nedersta till höger är ihopsydd med maskstygn. Jag valde att sy med en annan färg för att se stygnen bättre. På den vänstra lappen finns dels en "ärm" fastsydd med maskstygn och en rätstickad kant med knapphål i olika storlek, knapphål som man stickar på ett varv, vilket var himla praktiskt.


Sedan fick vi även öva oss på kanter av olika slag. Överst till vänster är ett exempel på både nederkant och sidkant stickade i ett stycke, med ett annat sorts knapphål. Till höger är en vanlig upplockad resårkant och en i-cordavslutning i avvikande färg. Längst ner en kant med picoter och en liksidig avmaskning i avvikande färg. Mycket effektfullt och snyggt enligt mig.

Nu är det bara en gång kvar på HV och saknaden kommer ju bli total när den här kursen är slut! Jag kommer bli alldeles tom inuti. Tur jag har Stickstämman 2013 att se fram emot...

8 comments:

Saras pyssel said...

Det låter som en fantastisk kurs det där! Ditt dåliga samvete känner jag också igen! Lite nu och då tänker jag att jag ska bättra mig med kommenterandet på bloggar. Men dessvärre brukar det inte hålla mer än någon enstaka dag... Jag kanske får satsa på att ta itu med det bättre någon vecka framöver.. :-)

Eva said...

Jag satt faktiskt och tittade i boken nedan för någon dag sedan och upptäckte hennes tips om hopsättning. Ser ju inte sååååå svårt ut tänkte jag... Får väl se om något blir gjort ur den så får jag se hur kaxig jag är då:)
Mitt syföreningsinlägg idag... Gick in hos Maja sedan och undrade varför hon inte lagt upp något. Kanske för att det faktiskt är MÅNDAG idag? Åldern tar ut sin rätt verkligen...
(Den blå tröjan ser ut att bli så härlig i färgerna! Och Delight är ett skönt garn att sticka i.)

The Knitting Seaman said...

Jag har faktistkt börjat gilla montering det senaste. Låter ju helt sjukt, men vilken skillnad det gör på plagget om man lägger ner lite extra tid på det! Och det där med att göra provlappar är nog inte helt fel... En annan dag... :)

Nettan said...

Åh vilken nyttig kurs! Montering är tyvärr det jag tycker är tråkigast i hela projektet (hur unik är jag då?) men det är ju så himla avgörande för resultatet. Fint du gjort!! ♥

Madeleine said...

Låter jättenyttigt det där! Montering är inte det lättaste - därför håller jag mig oftast till sömlösa plagg! ^.^

Pysselfarmor said...

Visst är det ledsamt att det är sista gången nästa gång. Men vi får hoppas att vi kommer med på fortsättningskursen till hösten. Kan ju agera taxi även då!!

Tur att vi ses på både brodericafé och stickstämma! ;-))

lopplisa said...

Proffsiga sömmar!! Ja, det är lite skillnad från när jag ska sammanfoga stickade delar! Jättefint!

disa said...

Vilken bra och intressant kurs!! =)