Wednesday, January 5, 2011

Första provningen

Sömnaden går vidare med extrem intensitet. I förra inlägget utlovade jag bättre bilder på mönstren. Här kommer de:


Klänningen ska alltså bli ett hopplock av överdelen högst upp i vänstra hörnet på Simplicity-mönstret med den kortare av kjolarna på Kwik Sew-mönstret (koden på Grammisgalan är cocktailklänning så det borde bli ganska lagom).

Vi har dock bestämt oss för att skippa rynket på magen och bara göra ett slätt tyg där. Dessutom kommer Maria troligen ha kritstrecksrandig korsett på sig på galan så då kommer inte rynket synas i alla fall. Fast samtidigt vill vi att den ska vara snygg även utan korsett, så att det kan vara valfritt.

I hast tråcklade jag och mamma ihop överdelen igår för att kunna prova den på Maria. Det är det jag är i färd med här.
<--

Det mesta satt i huvudsak bra även om det blev ett par ändringar. Vi har bl.a. flyttat ena axelbandet och ena sidsömmen, samt får ta in en hel del på bredden i ryggen. Alla dessa ändringar är nu gjorda och ska provas på Maria senare i eftermiddag. Jag håller tummarna för att den ska passa nu så vi kan börja sy "på riktigt".

Vi körde även första provningen av underkjolen igår (överkjolen ska ju bestå av hopsydda flaggor). Här ser vi Maria själv i kjolen. -->

Även den satt i huvudsak bra även om den måste tas in lite i sidorna. Sen är den alldeles för lång på denna bild eftersom jag lagt till en ordentlig fåll i nederkant. Den kommer gå strax ovanför knäna där den är som kortast och sedan kommer "flikarna" hänga ner en bit nedanför knäna.

Sedan har vi tänkt att överkjolen (som går i grå-svarta toner och ju är mycket tunnare än underkjolen)ska bli något kortare än underkjolen så att det blir som en svart kant längst ner. Denna kant ska även gå igen på överdelen. Mer om det kommer i något senare inlägg... 

Sedan var det dags för den stora flaggslakten. Detta tog vi också medan Maria var på plats så hon kunde tycka till om hur hon ville ha flaggorna skurna och så. Här är jag på gång med Dark Tranquillity-flaggan, vilken är min personliga favorit och ska sitta längst fram på kjolen:Till slut hade vi slaktat och sedan åter tejpat ihop det stackars mönstret så många gånger att vi var helt förvirrade. Och ja, jag klippte faktiskt fel på följande flagga, dock tvingade det oss att göra på ett nytt sättt som nog kommer bli bättre än det vi tänkte från början...Hule! Men som sagt, det blev nog hyfsat bra till slut i alla fall även om vi behöver köpa en ny flagga tack vare min lilla fadäs. Här är en liten överblick över överkjolens alla delar och hur de ska ligga sedan när den är klar:


Banden vi har med blir alltså Dark tranquillity, Dimmu Borgir och Children of Bodom, ett svenskt, ett norskt och ett finskt band för rättvisans skull.

Harpan är ju som vanligt med som alltings medelpunkt, och jag presenterar härmed dagens Harpan, här iförd ett tjusigt huckle gjort av en spillbit från Dimmu Borgir-flaggan:Det är som sagt inte bara på överkjolen det ska vara flaggor utan även på brösten och på ryggen. Dem tänkte vi klippa till av favoritflaggan, som vi lyckligtvis har i två exemplar:Så, nu ska jag sluta blogga och börja sy. Allt är klart för provning nr. 2. Håll tummarna nu för att allt sitter bra! Och om ni vill följa klänningens utveckling ur Marias perspektiv kan ni göra det på hennes blogg.

Ha en fin dag nu allihop!

16 comments:

Anna said...

Det kommer att bli en otroligt läcker klänning, one of a kind! Själv skulle jag inte ha samvete att klippa sönder flaggorna, även om resultatet skulle bli bra. Det är tur att andra vågar!

Nettan said...

Alltså det här blir nog den häftigaste galaklänning som nånsin skådats! Hoppas bärarinnan får möjlighet att använda den många gånger, för den lär förtjäna att visas upp!

Kram på dig och massor av ♥ som du och Harry kan dela rättvist =)

Evas Pyssel said...

Vilken klänning !!! Nu får man väl sitta klistrad vid teven på Grammisgalan och spana. Gu´ vad duktig du är !!!! Kram Eva

Ulla-Bella said...

Jeg ser dere har full kontroll på kjolen - selv om du klippet feil. Den blir spesiell og flott:)

Anta said...

Vad otroligt duktiga ni är bra jobbat väntar med spänning på den häftigaste galaklänningen. Stackars Harpan han får då stå ut med mycket:)) men han ser ut att gilla det.Kram

4U2! said...

Vilket jobb och vad ni är duktiga! Håller tummarna och önskar en trevlig helg!

Rosenvante said...

Vilket jobb.
Jag håller allt tummar och allt som bara går att hålla för att det ska lyckas.

Siv said...

Vilken läcker klänning!! Lycka till med det fortsatta arbetet. Ser fram mot det färdiga resultatet.
Harpan är ju bara så söt.....

Fiff said...

Det blir spännande att se resultatet. Kul och udda beställnig du har!

mary-ann said...

WOW säger jag bara...vilken läckerbit av en klänning det blir...lycka till med sömnaden :)) kram

Mary Raven said...

Vilket grymt inlägg tjejen! till och med jag som vet allt eftersom vi hörs varje dag dag nu sitter som klistrad av och läser varenda ord. Vi syns imorgon och då blir det kanske nya bilder? ;-)

Kramar!

Eva Hudin said...

Vilket pill! Vilket tålamod! Så himla fräckt det verkar bli. Jag skulle också vilja ha en sykompis...

Fijaffa said...

Vilken häftig idé med flaggorna. Kommer säkert bli jätteläckert! Ska bli spännande att se resultatet. Lycka till!

The Knitting Seaman said...

Sv: Tycker absolut du ska testa på Ravelry. Jag var skeptisk väldigt länge jag med, men det är en guldgruva. Massa mönster, massa människor, massa garn. Kul kul kul! :)

Anonymous said...

Åhh, älskar bilden på hunden! Jättesöt!!

Satanja said...

Hittade detta inlägget av en slump... har du något nytt inlägg så man får se slutresultatet? Snälla posta länken i min blogg om det finns ett sådant! :)