Thursday, November 17, 2011

Nya stickböcker

Hej igen! Nu är det lite lugnare i livet i några dagar och jag tittar in här igen. Tänkte visa upp några nya stickböcker och -häften som har införskaffats på sistone.

Först ut är boken Tvåändsstickat av Birgitta Dandanell och Ulla Danielsson. Detta tycks ju vara tvåändsstickarnas Bibel just nu, så då bara måste man ju ha den nu när man gett sig in i "tvåändsstickningssekten". Skämt åsido, det är en fantastisk bok full av inspiration, mönster och intressant historia kring tvåändsstickningen i Sverige och övriga Norden.

Den innehåller även riktigt bra steg-för-steg instruktioner som man kan använda för att friska upp minnet från vad vi lärde oss på kursen. Det är lätt att glömma om det dröjer för länge mellan gångerna...

Sedan tittade jag in hos Greitzan och såg att hon hade gjort så fina vantar med renar på. Hon skrev också att mönstret kom från ett häfte som hette "100 landskapsvantar" och som var resultatet av en tävling som ICA-Kuriren hade 80/81 där man skulle sticka en vante som repsenterade ens landskap.

Jag började genast leta som besatt efter detta häfte och det visade sig vara lite småknepigt att få tag på. Till slut hittade jag det på ett antikvariat och betalade alldeles för mycket pengar för det. Glad i hågen kom jag hem och visade det för mamma, som sa: "Men det där har jag nog i nån pärm, det hade du kunnat få av mig"... Suck! Som tur var hade jag ångerrätt på mitt köp på antikvariatet så jag kunde skicka tillbaka häftet...Eftersom jag nu sparade in lite pengar från det där häftet så fick det istället bli en annan bok som jag länge suktat efter, nämligen Julekuler av Arne och Carlos. Ni är nog hyfsat bekanta med denna redan, så den behöver nog ingen närmare presentation...

Jag har nämligen en idé om att vi, eftersom vi inte får plats med en julgran inne, ska ha en på balkongen. För jag älskar verkligen julgranar. Då kommer jag inte kunna ha alla mina fina glaskulor jag har så då tänkte jag tillverka nya i lite hållbarare material. Därav bokinköpet. Fast det hinner jag nog tyvärr inte med denna jul, så det får väl bli nåt annat år. Nu har jag ju boken i alla fall!

17 comments:

Arga Stickaren said...

Det mönstret med renar på var faktiskt det första paret vantar som jag stickade någonsin och haha så de såg ut, var så fula, jag har dock stickat om dem efter det och då var de riktigt snygga :)

Tvåändsstickning är ju superkul!

Heldri said...

"Tvåändsstickat" har jag suktat efter länge men inte skaffat än, den är verkligen hur bra som helst. Det är alltid roligt med lite påfyllning i bokhyllan, kul att bläddra efter inspiration och läsa nya tips och trix.

Otaliga projekt said...

Jag tycker att häftet med landskapsvantarna verkade spännande. Det ska jag hålla utkik efter.

Manduzana stickar said...

Både Julkulor och Tvåändsstickat står på min önskelista :)

Åsa said...

Hej Hedvig!

Fina böcker där! Jag har en tävling på gång hos mig så titta gärna in om du har lust.

/ÅSa

Rosenvante said...

Jag har också den där landskapsvantarna. Fast jag köpte min när den kom ut och den är väldigt nött.

Pysselfarmor said...

Tvåändsstickningsboken är bra - står också i min hylla. Jag pratade om en blogg ikväll - denna är det

http://aiagart.blogspot.com

Anelma handarbetar said...

Tvåändstickning har jag aldrig provat.
Såg "grabbarna" sticka i TV.

Kram Birgit

Pixi said...

Oh vad skoj med nya böcker o carlos o arne såg jag på nyhetsmorron, deras bok verkar jättebra! Rolig grej! Klart du kan ha gran , men du får köpa en minigran istället..Det gjorde jag förr när jag bodde trångt, så kulorna kommer till sin rätt! Vill ju inte att de ska mögla bort! Kram kram =)

Siv said...

Lånade Tvåändsstickningsboken på bibblan för ett tag sedan! Bra, men jag har inte provat tekniken ännu. Känns sm man behöver lite instruktion IRL!
Ha en fin helg!

Lilli said...

Kul med nya böcker i stickning! Alltid roligt med mer inspiration.Tvåändstickningsboken är ett önskemål hos mig också att köpa så småningom :) Ha en bra helg!

Anki said...

Det däringa vanthäftet känner jag igen. Undrar om jag inte haft det i mina gömmor ...

Anita Tørmoen said...

Fine bøker, og ja - juletre ute blir kult:)

4U2 said...

... och det är alltid en början, bok om kulor :)
Håller på med några evighetslånga halsdukar till mina barn och vill bli färdig snarast så jag kan börja nytt, i mindre format! :)

Annika said...

Älskar Arne & Carlos julkulor!
Har den gamla utgåvan av Tvåändsstickat i hyllan, inköpt för många år sedan. Men jag har ju inget tålamod att sticka detta, det går för sakta! :-)

Emma - [Distorsion] said...

Den där boken med vantar ser spännande ut! :D

Sv:
Det håller jag absolut med om, tycker det är en trevlig trend eftersom jag tycker surdegsbröd är så himla gott och med många fördelar :)
Varit sugen på att prova men inte tagit mig för det förens nu...

Virvelvind said...

Åh vad roligt med stickade(?) julgranskulor! Det är nog faktiskt något som till och med skulle ge mig motivation att lära mig sticka ordentligt.