Thursday, October 25, 2012

HV

Stort tack för alla gratulationer och lyckönskningar! Jag blir dessutom alldeles varm inombords av det varma mottagande min bloggcomeback fått!

Som utlovat tänkte jag ju lägga upp ett litet inlägg om båda de kurstillfällen jag varit på på HV sedan jag bloggade sist...


Det första av dessa två kurstillfällen började med att vi visade upp läxan från föregående gång (om ni inte kommer ihåg vad det handlade om kan ni hitta inlägget här). Den innebar att vi skulle välja ett mönster med aviga och räta maskor som vi tyckte om och sticka upp det i fyra olika garner. Detta blev mitt resultat av Dubbel pärlstickning:


Ni får ursäkta om bilderna inte blir så bra, det är ju stört omöjligt att ta vettiga foton i denna totala avsaknad av dagsljus vi lever i nu. Högst upp till höger är i alla fall Lovikka, under det bomull. Längst upp till vänster tvåtrådigt ullgarn och under det lingarn. Det var väldigt intressant att se hur olika mönster gjorde sig olika bra i olika garner.

Temat för helgen var annars flätstickning och korsade maskor:Överst till vänster Korsade maskor i ribb (tror jag). Detta är alltså bara korsade maskor och därför väldigt enkelt att åstadkomma, inget vrida och inga hjälpstickor hit och dit. Längst ner till vänster en variant med små flätor som jag tyckte var himla fin. Högst upp till höger Smock, också det en favorit. Och längst ner till höger en fläta som jag alltid tycker blir ful. Inget undantag denna gång...Här ovan är de lappar jag lyckades åstadkomma under dag två. Längst upp till vänster moucher och nuppar av olika slag. Under den Nätmönster i två färger. Överst till höger är ett rutmönster som är taget ur en japansk bok som jag inte kommer ihåg namnet på. Det är stickat med hjälp av två flätstickor, en framför arbetet och en bakom, och sålunda lite krånglig. Längst ner till höger är Länkar.

Under den kurshelg som varade nu förra helgen ägnade vi oss, förutom en historisk genomgång av svenska sticktraditioner, åt flerfärgsstickning av olika slag:


Högst upp "vanlig" flerfärgsstickning, fast med den finessen att vi stickat på rundsticka, sedan virkat två "kedjor" av smygmaskor och sedan resolut klippt upp stickningen där emellan. En mycket praktisk kunskap som jag tror jag kommer ha mycket användning av i framtiden! Vi hann även med Intarsia, underst till vänster och Mosaikstickning, underst till höger. Den senare är egentligen en form av lyfta maskor men som får väldigt speciellt utseende.

Hemskt nog kommer det nu dröja ända till januari innan nästa kurstillfälle. Man kan undra hur man ska överleva det...

12 comments:

Heldri said...

Den tvåfärgade med småflätor var riktigt läcker och den japanska krångligheten låter sjukt spännande. Hela kursen låter så rolig, förstår att du längtar till nästa tillfälle!

Tyg och otyg said...

Gud vad mycket roliga tekniker du får lära dig! Den randiga lappen med småsmå flätor tyckte jag också var väldigt fin.

Eva said...

Vad kul att få se!
Det där med att sticka upp i olika garner ser ju väldigt intressant ut.
SV JA! Jättegärna en tax i tävlingen!:D

Nettan said...

Va mycket fint du gjort! De där flerfärgsstickade lapparna var helt fantastiska! Kanske skulle ge mig av på kurs... =)

Pixi said...

Har inte vart här på ett tag så lite har jag missat så ett stort GRATTIS till förlovningen! Oj vad mycket ni hunnit med att sticka, kan tänka mej att det varit skoj att göra alla dessa provlappar!kram =)

Evas Pyssel said...

Gu vilken rolig utbildning !! Den skulle jag gillat. Så många fina mönstertekniker det finns och jag vet att du kommer att ta nytta av dessa framöver. Jag kom direkt att tänka på en pärm som jag köpte en gång på Kupan. Den heter Stickguiden och innehåller MASSOR med blad med idéer, mönster, ja allt om stickning tror jag. Känner du till den ???
Äpplekakan fixar du !!! Enkelt !
Kram Eva

Fiff said...

Vilka fina rutor!
Tänk om man gjorde en liten filt av alla dem...coolt!

Manduzana stickar said...

Vad roligt att få se alla dina lappar. Jag blir lite avis. Tänk att få gå och lära sig allt det där :)

Emilia said...

Kul att få se allt du lärt dig - många snygga mönster/tekniker!

Maria Harrsjö said...

Wow !!

Ingmarie said...

Här var de fina arbete ..Tänk så mycke olika de finns .
I dag var på hemslöjden och titta .. vilka ylle broderier där var .
Väskor som var gjorda av gamla broderier ,
Hur läckra som helst .
Tänker på den pärm man gjorde i skolan på syslöjden....alla små provlappar .
Ha det bäst

Nina said...

Så fint. Önskar att ha en liknande cafe här!

Kram