Tuesday, April 22, 2014

Premiärtovning

Nu har jag äntligen vågat mig på att testa tovning, häromdagen på kursen jag går på Överjärva gård. Jag har funderat på det länge, men det har aldrig blivit av, förrän nu.

Jag hade skaffat mig ull i lite olika färger från Ullcentrum och tänkte att påskägg vore en passande sak att premiärtova. Det verkade lagom svårt och lite kul att ha i riset, vilket är det enda påskpynt vi har här hemma i Norvigska palatset.

För er som inte tovat tidigare (vilket de flesta av er säkert gjort) kan jag meddela att det är blött. Och slaskigt. Man behöver varmt vatten och såpa, och gärna något att "rulla" det man ska tova på, även kallat ett jalusi. Det går dock även bra med händerna eller t.ex. en wettextrasa.


Man börjar med att linda ullen ganska hårt runt ena fingret och fortsätter sedan lager på lager till man har en boll som är så stor man vill ha ägget. Då dränker man den i vatten och sätter igång att "dutta" på den. När man sedan tovat ihop den hyfsat kan man gå hårdare fram och rulla den som en köttbulle mellan händerna eller på jalusiet, hela tiden medan man häller över mer vatten.


När man är nöjd med hur ihoptovad och hård bollen är sköljer man den några gånger i rent vatten för att få bort såpan (vid sista sköljningen kan man ta en droppe diskmedel i vattnet). Om man inte är nöjd med bollens storlek så tovar man bara på mer ull.

Sedan formar man bollarna till ägg medan de fortfarande är blöta. Efter torkning kan man välja att frisera dem om man vill, eftersom de gärna blir lite luddiga av hanteringen. Det gör man med en vanlig sax.

Själv lät jag luddet sitta kvar och pimpade mina enfärgade ägg med pärlor och broderier (de tvåfärgade tyckte jag var fina nog som de var) innan de åkte upp i riset. Fina blev de, men själv tyckte jag det var lite väl slaskigt det här med tovning. Får se hur många fler gånger det blir...

Jag kan även meddela att jag börjat frivilligarbeta i Fårens hantverksbod ute på Överjärva. Så vissa helger kan man hitta mig där framöver. Välkomna in!6 comments:

disa said...

Vilka fina påskägg du gjort!! Tova är jätte roligt! =)

Evas Pyssel said...

Åh så fina påskägg du har tovat.Snyggt med pärlorna. Det är så himla kul att tova tycker jag. Har gjort det flera gånger, både torrt och vått. Just nu är jag sugen att testa att tova min alpackaull. Köpte några påsar när jag var och hälsade på min alpacka som jag är fadder åt.Får se hur bra det går.
Kram Eva

Anonymous said...

Väldigt fina påskägg. Om du tycker det blir för slaskigt kanske du vill testa nåltovning istället? Inget vatten och man kan göra många fina saker. Det är min favoritsyssla. :-)
/Nathalie

Emilia said...

Vilka söta tovägg!

Pysselfarmor said...

Visst är det roligt med tovning!
Jo jag kom med i kursen till hösten....stod ju som nr 4 har jag för mig.

http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/

Manduzana stickar said...

Vilka fina påskägg!
Fårens hantverksbod låter ju lite som ett ställe man skulle trivas väldigt bra i ;)