Friday, September 26, 2014

Michaela-uppropet!

På bilden här nedan ser ni mina Michaela-vantar (mönster av bästaste Manduzana) som jag stickade för ett par år sedan. De har sedan dess varit en stor favorit för mig och jag har använt dem flitigt. De är dock fortfarande hela och har knappt noppat sig alls.


Varje morgon när jag går till jobbet passerar jag ett antal rumänska tiggare på Stockholms central. En av dem ser alltid olyckligare ut än resten. I morse när jag passerade var hon ensam kvar. Jag såg hur hon kämpade med att hålla tillbaka tårarna, men de trillade nerför hennes kinder i alla fall och hon satt och strök bort dem med händerna. Jag såg att hon frös. Den synen fullständigt krossade mitt hjärta och jag kände instinktivt att jag måste göra något mer för henne än bara slänga två kronor i hennes lilla pappersmugg.

Jag kände mig så äcklad över att jag, som fick lön igår, var på väg till mitt lagom trivsamma jobb för att tjäna ihop lite mer lön. Summor som för henne bara är en fantasi. Så jag gick till bankomaten och tog ut en rejälare slant så att hon kanske förhoppningsvis snabbare kan åka hem till de där två barnen som hon har på sitt nästan söndertummade foto. Dessutom hade jag mina Michaela-vantar med mig. Jag älskar dem men nog fasiken behöver hon dem mer än jag. Så jag drog upp dem ur väskan och gav dem till henne. Hon blev så glad att hon kysste min hand. Hon höll den kvar länge innan hon motvilligt släppte den. Då kunde jag knappt hålla tillbaka tårarna.

Jag tänker lite som så att oavsett hur man står åsiktsmässigt i fråga om tiggarna, om man tycker det är bra idé att ge dem pengar eller inte osv. så tror jag att vi alla kan enas om att de är människor precis som du och jag och att de fryser som du och jag. Och Sverige är ett jäkligt kallt land ungefär sex-sju månader framöver. Dessutom tror jag mig veta att vi är många handarbetare där ute som har något av ett överflöd av stickade pinaler i byrålådorna. Jag har t.ex. noterat att många säljer ut stickade saker för att överflödet är för stort. Så vad sägs om att ge bort dem istället, till någon som verkligen behöver det?

Så, jag vill uppmana alla er handarbetare där ute att ta ett par vantar, en mössa eller en halsduk m.m. och ge dem helt enkelt till en tiggare! Det är inte anständigt att människor sitter på gatorna och fryser. Jag tycker vi kallar det Michaela-uppropet!

10 comments:

annasaviga said...

Du har helt rätt, oavsett vart man står i frågan om man skall ge tiggare pengar eller inte, så skall ingen människa behöva frysa för att de inte har nog med kläder. Vare sig man är tiggare, missbrukare eller uteliggare så förtjänar man att bli sedd som människa i första hand.

Jag har inget som ligger och skräpar här hemma, men skall lägga upp till något varmt som förhoppningsvis kan värma en frusen själ i vinter.

nattugglan said...

åh så fint skrivet,,nu trillar en tår nerför min kind..Det är precis så det är,,de fryser ju också..ingen har väl bett om att stå o tigga o frysa..så visst skall man hjälpa, men jag bor så långt bort från St.holm...men vi har också tiggare här i Vasa..så jag kan ge dem nått.;)Vad glad hon måste ha blivit över de fina torgvantarna!..kram

Katrina said...

Det var väldigt bra sagt! Jag ger gärna en slant. Ska kolla igenom det stickade förrådet!!

Emilia said...

Så fina de blev och så fint gjort!

Ann-Sofie said...

Så bra tänkt. Jag är på.

Ulla said...

Jättebra.Nästa gång jag går på stan så tar jag med mig ett par av mina stickade vantar som ligger där klara att användas.det finns fler par och jag behöver aldrig frysa.

Eva said...

Underbart och rätt!
(Är du inte med i ngr FB-grupper med stickning? Kan du inte dela detta där? Eller får jag dela i t.ex. Garnlingarnas galna hörna?)
Jag gjorde en mycket enkel variant av vristvärmare till mig själv, efter principen för Easy Peasy Beanie-mössan. Har tänkt göra fler och lämna till min församling som är inblandad i "Vinternatt", natthärbärge för (mest) ickesvenska hemlösa. Hoppas hinna bara....

Anonymous said...

Japp! Jag är tveklöst på! Inget snack om saken!

Ozas Pysselverkstad said...

Bra initiativ och en god gärning. Jag är på.

Manduzana stickar said...

Jag har ju redan kommenterat det här på Instagram men gör det här också; du är så himla klok och fantastisk!