Saturday, March 12, 2011

Kursdag 1

Tack för era synpunkter på knapparna! Har dock ännu inte bestämt mig...

I helgen är jag ju, som sagt, på kurs i att Brodera och dekorera på stickat på Midsommargården. Dagen har varit jätterolig och full av inspiration!


Inspirationen flöder till den grad att man blir alldeles slut i huvudet. Vår lärare, som syns till höger på bilden här ovan, är Carina Olsson. Hon håller ofta kurser på Sätergläntan och gör de mest fantastiska saker. Här kommer ett litet urval:Supervackra muddar med kavelfrans, applikationer och broderier. Kavelfransar är en vanlig detalj på folkdräkter i Dalarna, eller rättare sagt på mansdräkterna. Roligt dock att använda till andra ändamål än så. Det finns många olika sätt att göra kavelfrans på, varav vi fick lära oss två idag. Ett där man syr fransen direkt på tyget/det stickade och ett där man syr en extern frans som man sedan syr på. Detta senare sätt passar bra på vantar och liknande, men blir sämre på exempelvis sockor, eftersom den inte är så elastisk.Carina gör inte bara muddar, utan även de mest fantastiska vantar! Jag måste nog ta tjänstledigt ett år för att bara tillverka vantar...Allra bäst var nog dock hennes tredimensionella fåglar prydda med allt möjligt från bollar till kavelfransar och broderier. Ska försöka ta en bättre bild på dem i morgon, så ni får se. Men hon berättade att det ofta är material som hon tillverkar under sina kurser som sedan hamnar på fåglarna.

Vi fick börja dagen med att göra just kavelfransar. Min blev väl ok, men lite för gles och inte precis rak. Men, övning ger väl färdighet! Sedan fick vi göra så kallade halvbollar, som också är vanligt på folkdräkter. Det är som en pompomboll fast halv, som man kan sy på sitt tyg.

Här ser vi Maria i full fart med att frisera sin boll. -->

Efter man gjort färdigt den skulle man lägga ner den i kokande vatten, och sedan vifta runt med den. När den sedan hade torkat hade den fluffat till sig rejält och blev mycket tätare. Då kunde man också ansa den en sista gång eftersom lite längre stumpar tittade fram när den blev fluffigare... Ett mycket bra sätt att få "bättre täckning" på det hela! Maria, t.ex. påstod från början att hennes boll såg ut som två hjärnhalvor, men när den tagit ett varmt bad blev den hur fin som helst! Ovan ser ni min "arbetsplats", mina kavelfransar på g och min ännu icke friserade halvboll. Jag ska visa upp mer av vad jag gjort under kursen i morgon.

Men, nu ska jag hoppa i säng så jag kommer upp i morgon! God natt på er alla!

15 comments:

Bettan said...

OJ!!!! Vad mycket vackert och fint!!!
Kram sytanten

Fiff said...

Åh, så mycket fint! Härligt :-) Du måste ha fått mkt inspiration av allt det!

Eva Hudin said...

Himmel och Pannkaka, så mycket fint! Man blir ju alldeles till sig. Otroligt vad mycket man kan göra om bara fantasin är med!

Manduzana stickar said...

Åh, det ser alldeles fantastiskt ut :)

Anelma handarbetar said...

Vilken massa fina saker! Blir alldeles salig när jag ser allt det fina. Rolig kurs verkar det vara. Förstår att du vill ha ledigt i 1 år.
Lycka till med allt du lär dig på kursen.

Kram Birgit

Rosenvante said...

Vilken fantastisk kurs.

Rät&Avig said...

Åååååh så mycket fint, blir alldeles snurrig!!
Är så avundsjuk! Verkar vara ett superkurs...
Hoppas du får massor av inspiration med dig hem.
/Ann-Britt

Metta said...

Vilken härlig kurs du är på. Så mycket fint man kan göra. Litet avundsjuk blir jag oxå. Finns på min önskelista att lära mig brodera på stickat.

4U2 said...

Man blir riktigt sugen! Verkligen fina skapelser hon gör.

Pysselfarmor said...

Visst är Carina härlig?! Nu förstår du varför jag "tjatat" om hur bra hennes kurser är - en inspiratör av stort slag. Och Maria känner jag också - det är också en kreativ person. Hon har varit på brodericaféet också. Vi går nålbindningskurs tillsammans....så sticknings- och bloggningsvärlden är inte så stor ändå till slut.
Antar att vi får se något av dina fina alster?
;-)

Anita Tørmoen said...

Å, der skulle jeg ha vært! Det ser så spennende ut med alt det fine som er laget:)

Marias garnhändelser said...

Att en halv boll har två hjärnhalvor måste väl betyda att den är dubbelt så klok...eller blir det fyra gånger så klok?

Anonymous said...

Kul att ses, och du gjorde ju alldeles fantastiska saker;o) Mina hade en mer naivistisk ton men jag blev väldigt inspirerad! Och nu kan jag ju alla grunderna. Vi kanske ses på SU jag blev väldigt nyfiken på din specialité med smittkoppsgudinnor? Anette

Madeleine said...

Men, vad kul! Hade också gärna gått på ngn roligt handarbetsrelaterad kurs :)

Smycka said...

Men vilka fina alster! Önskar jag också var på den kursen. =o)